Search

Svi hrvatski muzeji i zbirke na jednom mjestu

Svi hrvatski muzeji i zbirke na jednom mjestu

Višestruko nagrađivan Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke


 

Hrvatsko je izdavaštvo 2011. godine postalo bogatije za jednu praktičnu i sjajno dizajniranu publikaciju. Riječ je o višestruko nagrađivanom Vodiču kroz hrvatske muzeje i zbirke 2011. koje je dobilo i svoje englesko izdanje prošle godine, Guide to Croatian Museums and Collections 2012., oba u izdanju Muzejskog dokumentacijskog centra. U Vodiču je predstavljeno 300 muzeja i zbirki, od velikih muzeja nacionalne važnosti, preko specifičnih muzeja, pa sve do malih etnografskih i kulturnopovijesnih zbirki koje svjedoče o identitetu lokalne zajednice te zbirke i riznice u vlasništvu vjerskih zajednica. Vodič predstavlja hrvatsku muzejsku mrežu, njezinu raznolikost, specifičnost i kontinuitet, a valja napomenuti da je nastao u suradnji sa svim predstavljenim muzejima i da predstavlja i odražava rad više od tisuću stručnjaka koji u njima rade. 

Hrvatski muzeji

Muzeji i zbirke su predstavljeni na gotovo 600 stranica tekstom, praktičnim i servisnim informacijama, sa 650 fotografija muzejske arhitekture, postava i pojedinih predmeta, a tridesetak muzeja, arheoloških lokaliteta i postava na otvorenom prezentirano je i tlocrtom. Iscrpne i detaljne korisničke informacije (poput adresa, kontakta, web adresa, radnog vremena, cijena ulaznica, uputa kako doći, mogućnosti parkiranja, mogućnosti pristupa invalidima, ostalih informacija o ponudi muzeja – o stalnom postavu, stručnom vodstvu, popratnim sadržajima i dr.) slijede prikaz muzejskih zbirki i opise stalnog postava. U prilogu su i kazala: prema gradovima, predmetno kazalo, prema vrsti muzeja te prema osobama i obiteljima predstavljenima u muzejskim postavima. Radi lakšeg snalaženja, planiranja posjeta te boljeg uvida u muzejske sadržaje na pojedinom području, muzeji u Vodiču podijeljeni su prema geografskim regijama prikazanima na zemljopisnim kartama. QR kōd  koji se nalazi na naslovnici omogućuje uz pomoć aplikacije mobilne telefonije izravan pristup mrežnim stranicama svih muzeja u Hrvatskoj (www.mdc.hr)

Hrvatski muzeji


Vrhunski dizajn priskrbio je i brojne nagrade. Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke uvršten je u izložbu Book Art International koja se održala u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu 2011. godine te se našao i na izložbi BEST DESIGNED BOOKS ALL OVER THE WORLD koja je tijekom ožujka 2012. godine održana u Leipzigu. Nakon sajma, izdanje je postalo dio fundusa German Book and Type Museumakoji je dio njemačke Nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek). Hrvatsko muzejsko društvo nagradilo je Vodič Godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva za 2011. godinu.

Hrvatski muzeji

Hrvatski muzeji

Hrvatski muzeji

Hrvatski muzeji

Hrvatski muzeji


Tekst: T.K.
Foto: press Muzejskog dokumentacijskog centra 

Leave a comment

više