Search

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana voljet ćete ove filmove kraće od 30 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana voljet ćete ove filmove kraće od 30 minuta

Tekst: BURO.


Kako stvari stoje, 2021. godine 21. stoljeća možemo se pohvaliti mnogim stvarima. Svi smo povezani mrežama i aplikacijama, sve se događa izrazito brzo, istražujemo Mars, otkrivamo mindfulness. Sve je pod kontrolom i napreduje osim naše pažnje koja rapidno nazaduje i ubrzano opada iz godine u godinu. U svijetu gdje se inače nismo mogli pohvaliti nekim fokusom, stvari su se dodatno pogoršale uz TikTok i ostale aplikacije koje su nam dokazale da je čak i minuta sasvim dovoljna za neki zabavan sadržaj, a ljeto situaciju s pažnjom čini posebno teškom.

Razmišljamo o moru, letimo na plaže, bježimo od vrućine makar mentalno, i ovih dana kada termometar gazi skoro 40 stupnjeva u hladu, pažnja nam je dodatno razlivena a fokus rastopljen, i male su šanse da itko ima snage posvetiti se nečemu i gledati recimo Tarkovskog nekoliko sati za redom. Imamo prijedloge i za to, ako želite dugotrajne radnje i još duže kadrove, ali ako ipak ne spadate u kategoriju tih s čeličnim fokusom, otkrili smo sjajne naslove koji traju svega nekoliko minuta.

Najnoviji Almodóvarov film "La Voz Humana" je dokazao da najbolji režiseri mogu izraziti svoju ideju u svega pola sata, da to izgleda jednako fantastično kao i dugometražni film, i da nam čak malo više i prija takva kompresirana poruka. S tim na umu i oduševljeni viješću da je "La Voz Humana" stigla na Mubi platformu krenuli smo u potragu za kratkim filmovima ostalih super poznatih režisera koje možete gledati online.

“Hotel Chevalier”

Režiser: Wes Anderson

Vrijeme trajanja: 13 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana voljet ćete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 1)

Možda niste znali ali Andersonov film "Darjeeling Limited" ima svoj neslužbeni prvi dio. Ako vam nikada nije bilo jasno odakle ona Natalie Portman u žutom, je li i ona u nekom kupeu iz kojeg ne izlazi, i o čemu se tu radi, odgovor leži u kratkom filmu "Hotel Chevalier". Ovo je kratak i fantastičan uvod u Darjeeling, koji sjajno funkcionira i kao film za sebe. Narativ prati čovjeka u hotelskoj sobi, kojem u iznenadnu posjetu dolazi njegova bivša djevojka s kojom dugo nije bio u kontaktu. Art direkcija i fotografija su maestralni kao i uvijek, boje tople i nježne, a interijer takav da se poželimo odmah useliti u Chevalier. S obzirom na to da su samo dva junaka u filmu, ovo je prije svega drama i komedija s jakom studijom karaktera, ali ono što oduševljava je njegova snaga, i koliko toga se ispriča za samo 13 minuta.

“Wake Up”

Režija: Olivia Wilde

Vrijeme trajanja: 10 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana voljet ćete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 2)

Mlada žena se budi s amnezijom u njujorškoj bolnici. Ne zna ništa osim da joj se čini da je dugo bila odsutna i da je potrebno izaći što prije i nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Istrčati na ulicu, upiti sva svjetla i zvukove grada, igrati s nepoznatima na trotoaru, pjevati u podzemnom prolazu, uživati u životu. Ali, na koga god da naleti, čini se kao da svi samo gledaju u svoje ekrane, i Olive Wilde postavlja pitanje koliko tehnologije je previše tehnologije i kako da se probudimo? Film je ozbiljno razdrmavanje i predlažemo da ga gledate što ranije ujutro da bi dan što bolje započeli. Soundtrack potpisuje indie pop zvezda Parfume Genius, a to je definitivno dodatni plus.

"Two Distant Strangers"

Režija: Travon Free & Martin Desmond Roe

Vrijeme trajanja: 32 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana voljet ćete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 3)

“Ne mogu disati”. To su riječi koje će pratiti i progoniti čovječanstvo u godinama koje dolaze, a ova fraza je centralna premisa moćne drame "Two Distant Strangers". Scenarij koji ide u loop nam je poznat iz raznih drugih naslova i filmskih i serijskih, ali ovdje su 32 minute priče posvećene čovjeku koji pokušava stići kući do svog psa, ono što režiseri opisuju kao "veliku metaforu za ono kroz što Amerika sada prolazi". "Two Distant Strangers" je odnio kući Oscara za Najbolji kratki film, i definitivno je vrijedan pažnje.

“Next Floor”

Režija: Denis Villeneuve

Vrijeme trajanja: 12 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana voljet ćete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 4)

Svi znamo da Villeneuveov univerzum zna postati pomalo groteskan, ali bit će da je u ovih 12 minuta filma dosegao svoj vrhunac. Priča prati jedanaestoro gostiju koji se nalaze na raskošnom i luksuznom banketu na kojem je sve pomalo pretjerano, pomalo i začudno. Malo više začudno zato što zapravo djeluje kao da više prisustvuju nekom gastronomskom ritualnom obredu nego večeri. Njihov izolirani svijet je apsurdan i groteskan, a neočekivano događaji koji se redaju samo to potvrđuju.

“I’m Here”

Režija: Spike Jonze

Vrijeme trajanja: 30 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana voljet ćete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 5)

Ovaj film čiju i režiju i scenarij potpisuje Jonze, prati Sheldona, tužnog robota koji postoji u svijetu koji nije baš u najsretnijoj fazi svoje povijesti. On rad u velikoj biblioteci, vozi se autobusom, provodi noći sam u malom stanu. Sve to se mijenja kada upoznaje djevojku robotic zbog koje se poveže sa svijetom i sobom, i možda po prvi put uživa u vlastitom životu. Klasična ljubavna priča ispričana na veoma neklasičan način.

Leave a comment

više