Search

Hrvatski arhitekti osvojili prestižnu graditeljsku nagradu

Hrvatski arhitekti osvojili prestižnu graditeljsku nagradu

Cemex Building Award za obiteljsko imanje u Hercegovini


Arhitektonski studio 'Dva arhitekta', osvojio je međunarodnu graditeljsku nagradu Cemex za obiteljsko imanje u Hercegovini o kojem ste mogli ovo ljeto čitati na Büro 24/7! Nakon što su pobijedili na natječaju u Bosni i Hercegovini, Tomislav Čurković i Zoran Zidarić, predstavljali su BiH na Cemex Building Award u Meksiku gdje će nagradu za imanje na Bijači službeno primiti 28. studenog. Ova međunarodna nagrada dodjeljuje se građevinama koje se ističu svojim iznimnim konstrukcijskim, konceptualnim, tehničkim i estetskim rješenjima, a imanje u Hercegovini pobijedilo je u kategoriji stanovanja, te u kategoriji Održive gradnje. Graditeljska nagrada Cemex osnovana je prije 21 godinu sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke Cemex koja je od 2005. godine vlasnik i Cemex Hrvatska. Od 2004. godine nagrada dobiva međunarodni karakter i od tada se dodjeljuje najuspješnijim svjetskim projektima.

Hrvatski arhitekti osvojili prestižnu graditeljsku nagradu (фото 1)

„Prije svega, želimo zahvaliti ocjenjivačkom sudu iz Bosne i Hercegovine, nama susjedne zemlje na čijem teritoriju je izgrađena nagrađena građevina, ocjenjivačkom sudu koji je prepoznao kvalitete našeg projektantskog promišljanja i nominirao naš rad kao svog predstavnika za nagradu. Time su nam ukazali veliku čast i potvrdili da arhitektura na ovim prostorima ne poznaje podjele i granice nego spaja narode. Cemex Building Award za arhitekte ima poseban značaj jer to nije uobičajena arhitektonska nagrada koju kolege arhitekti dodjeljuju jedni drugima. Ona je graditeljska nagrada, a u ocjenjivačkom sudu sjedi multidisciplinarni tim arhitekata, inženjera građevinarstva, krajobraznih arhitekata i inženjera specijalista - stoga je njezin karakter drugačiji, a značaj veći. Gradnja koja se oslanja na materijale i tehnike tradicionalne za ovo podneblje pokazala se kao najbolji odgovor u situaciji gdje smo kao glavnu temu postavili sklad prirodnog ambijenta i arhitekture koja omogućuje aktivan život u korelaciji s ambijentom″.

„Održiva gradnja u harmoniji s okolišem temeljna je odrednica našeg rada i veseli nas da je naš trud prepoznat od strane tvrtke koja se svojim djelovanjem zalaže za popularizaciju održive gradnje u svijetu, a kolegama iz ocjenjivačkog suda u Bosni i Hercegovini zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.″ izjavili su Tomislav Čurković i Zoran Zidarić.

obiteljsko imanje

obiteljsko imanje

obiteljsko imanje

obiteljsko imanje

Tekst: T.B.
Foto: Studio 'Dva arhitekta'
 

Leave a comment

više