Search

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj

MVA Arhitekti osvojili su nagradu za Hotel Well u termama Tuhelj


U prosincu su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata, a nagradu za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva osvojili su Marin Mikelić i Tomislav Vreš (mikelić vreš arhitekti). Sukladno osjetljivom gospodarskom trenutku, ovogodišnje nagrađeno najuspješnije arhitektonsko ostvarenje zadire u domenu rekonstrukcije i nadogradnje. Postojeći kongres/wellness hotel se nalazi u termalnom kompleksu Terme Tuhelj uz zaštićeni povijesni park i kuriju „Mihanović“. Autori projekta su pošli od ideje povezivanja svih sadržaja - postojećih i novih, te njihovog objedinjavanja u zaokruženu cjelinu.

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 1)

Uvažavajući postojeću paviljonsku organizaciju razvijen je koncept „razvedenog“ hotela koji u svim prostorima omogućuje korisnicima kontakt s prirodom. Program dogradnje s četiri zvjezdice uključuje smještaj od 126 soba razdvojen u tri manja paviljona (uz tri postojeća), a javni sadržaji su organizirani u izduženoj prizemnoj bazi. Baza asimilira dio postojećih “javnih” prostora te povezuje sve postojeće i nove smještajne jedinice. Ovaj način organizacije omogućio je da čak i kongresne dvorane imaju prirodno osvjetljenje i pogled na zagorski krajolik. Dio soba gleda na park, dio prema dvorcu, prema dolini, prema bazenima, a dio prema zagorskim bregima.

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 2)

U središtu terena formiran je amfiteatar koji omogućuje vizualnu i prostornu komunikaciju kongresnog centra i hotelskog lobbyja s baroknom kurijom u pozadini. Ovaj prostor, osim dodatne vrijednosti za hotel i kongresni centar, može poprimiti čitav niz različitih aktivnosti i biti doprinos društvenom životu lokalne zajednice. Hotel Well primjer je dijaloga sa zatečenim kontekstom i s namjerom da se kroz taj dijalog uspostave novi, kompleksniji prostorni odnosi. Vizualnu prezentaciju projekta potpisuje fotograf Ivan Dorotić.

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 3)

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 4)

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 5)

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 6)

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 7)

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 8)

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 9)

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 10)

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 11)

Ovo je najbolje arhitektonsko postignuće u 2012. u Hrvatskoj (фото 12)

Tekst: T.K.
Foto: Ivan Dorotić 

Leave a comment

više