Search

Otvaraju se nepoznati prostori knjižnice na Petoj aveniji

Otvaraju se nepoznati prostori knjižnice na Petoj aveniji

Foster + Partner povećavaju površinu čitaonice


Činjenica kako će Norman Foster promijeniti izgled New York Public Library prvi se put spomenula još 2008. godine. Sada je studio Foster + Partners objavio i master plan u kojemu, kao i u videu niže, možete pomno pogledati detalje novog arhitektonskog projekta. Rekonstrukcija kojoj će Norman Foster podvrgnuti poznato zdanje na Petoj aveniji stoji 300 milijuna dolara, a ukupna će se površina knjižnice sada povećati čak dvaput.

„Naš projekt neće promijeniti povijesni oblik zdanja kao niti njegovu poznatu atmosferu budući da ćemo zadržati dosadašnji dekor i rasvjetu. Knjižnica će i dalje biti odlično mjesto za učenje, a dio koji je ranije bio nedostupan, sada će se otvoriti za javnost“, izjavio je Norman Foster. Doista, prije je za posjetitelje bilo dostupno samo 30 posto zdanja, dok će se sada pristup povećati za još 33 posto: sedam katova koji se nalaze ispod čitaonice gdje se sada nalazi spremište, više ne zadovoljavaju suvremene standarde za zaštitu od požara. Nove prostorije i čitaonice s potpisom Normana Fostera imat će nadsvođeni strop, a za njihovo će uređenje koristiti puno drva i bronce. Spremište koje je dotada tamo bilo, sada će se premjestiti u podzemne prostorije na području parka.

U nove, suvremene dvorane možete ući izravno s glavnog ulaza na Petoj aveniji, prolazeći kroz povijesna zdanja Astor i Grossmann hall gdje se nalaze čitaonice, zakrivljeni balkoni, spiralna stubišta i naravno, prozori s prekrasnim pogledom na Bryant Park.

fosterknjiznica

fosterknjiznica


Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više