Search

Kuća na rubu - Nest & Cave kuća u Opatiji

Kuća na rubu - Nest & Cave kuća u Opatiji

Dobitnik nagrade Društva arhitekata 2012. za stambeno postignuće


''Kada se sretnete s mladim čovjekom koji se dobar dio svog života bavio temom “swarm  inteligence”, te je zaželio sagraditi novi dom za svoju obitelj, a iskreno se u samom startu ne osjeća  udobno u usamljenoj obiteljskoj kući, znate da je pred vama ili silno uzbudljiv projekt ili da od kuće, suradnje i projekta neće biti ništa. Kako napraviti dom i životni okvir koji neće biti puka reprezentacija i sredstvo za pokazivanje  vlasnika, ali da istovremeno u svojoj biti snažno materijalizira energiju, silnice parcele i konteksta, te snagu spoznaje, svjesnosti prostora i programa kojeg stvara i udomljuje?'', napisao je o začetku projekta Nest & Cave kuća, arhitekt Idis Turato.
Upravo je Nest & Cave kuća u Opatiji, rad arhitekta Idisa Turata, dobitnik nagrade Društva arhitekata za najbolje stambeno ostvarenje u 2012. godini. Uz obrazloženje da se radi o originalnom, funkcionalnom, inovativnom i iznimno hrabrom projektantskom stavu, uklopljenom u snažnu ekspresivnu gestu kojom je ne samo promijenjena vanjska vizura Preluke, već i trajna percepcija obiteljske kuće na Liburniji.

Ovaj je arhitektonski primjerak spojio u arhitekturi rijetko spojene elemente. Osjećaj zaštite i introvertiranost špilje i  toplinu sigurnosti doma, te osjećaj lebdenja, osjećaj boravka u ptičjem gnijezdu na vrhu stabla s pogledom na horizont i okolinu. Autori projekta sjetili su se Titove špilje na Visu i njezine karizmatičnosti, te  Pierre Koenig-ove case study (Stahl) house 22 u L.A.-u iz 50-ih godina za koju Kenneth Frampton kaže da ima terapeutski efekt na stanovnika i posjetitelja.
Kuća je stoga sklopljena od dva rudimentarna “gotova elementa”. Ukopane betonske kutije i dugačkog kontejnera koji balansira na špilji, te konzolom od 17 metara, arhitekt predstavlja zaokrenutu slojnicu terena iznad prizemlja. Ovim jednostavnim, ali odlučnim spojem, srazom i okretom, stvorena  je kuća koja se s jedne strane zatvara, a s druge strane otvara k različitim pogledima te tim uvjetima biva i perforirana u lebdećem gornjem dijelu. Ukopana špilja suterena pokrivena je zemljom i zelenilom, oklopljena kalanim kamenim stijenama, te se putem malih otvora i pukotina  otvara na okoliš kuće i vrt. Ispod konzole stvoren je dnevni boravak kuće koja štiti od sunca i kiše. Omogućuje stalni život, druženje, blagovanje, rad, odmor, i samovanje na otvorenom. Ispod gnijezda, a ispred špilje, nalazi se centar kuće i sjecište pravaca i silnica prostornog konteksta. 

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Idis Turato novim projektom i dalje kontinuirano nastavlja svoju dosljednu (i s godinama nepromijenjenu) iskrenu misiju fokusiranog, predanog i potpunog arhitektonskog zanesenjaka i inovatora. Dobre arhitekture nema, ne samo bez osobita znanja i talenta, nema je ni bez ljubavi i strasti prema struci, a što Nest&Cave house u Opatiji zorno dokazuje.

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Nest Cave kuća

Tekst: Idis Turato, T.K.
Foto: Ivan Dorotić, Sandro Lendler

Leave a comment

više