Search

Dodijeljena prestižna Pritzker nagrada

Dodijeljena prestižna Pritzker nagrada

Japanski arhitekt Toyo Ito ovogodišnji je laureat


Laureat Pritzkerove nagrade - najprestižnije svjetske nagrade u arhitekturi koja se dodjeljuje svake godine - ove godine je postao Toyo Ito, 71-godišnji japanski arhitekt. Žiri je ocijenio njegovu kreativnost pri projektiranju zdanja, koje se opisuju epitetom «vječan». Sam autor govori o tome da njegovi radovi prelaze granice konvencionalnog, odlikuju se minimalizmom i prozračnošću.

On projektira stambene zgrade i urede, a i biblioteke, kazališta, muzeje, parkove. U njegove radove se ubraja i galerijski paviljon Serpentine izgrađen 2002. godine, čija gradnja svake godine dobiva epitet «najbolji od najboljih». Nakon završetka Arhitektonskog fakulteta Tokijskog fakulteta, Toyo Ito je 1971. godine osnovao svoj studio Urban Robot i nakon mnogo godina rada postao dobitnik velike količine međunarodnih nagrada.

toyoito

Museum of Architecture, Japan

Toyo Ito je sada u društvu s istaknutim arhitektima koji su već dobili nagradu među kojima su: Norman Foster, Zaha Hadid, Rem Koolhaas, Frank Gehry, Renzo Piano i deseci drugih renomiranih arhitekata. On je šesti arhitekt iz Japana koji je dobio nagradu, koja je u svijetu arhitekture analogna Nobelovoj nagradi i dodjeljuje se od 1979. godine. Prošle godine je nagradu dobio Wang-Shu iz Kine.

toyoito

Knjižnica Mediatheque Sendai u Sandaiju

toyoito

Kuća White O u Marabelli

 

toyoito

Tod's

toyoito

Stadion u Tajvanu

Tekst: D.Č./L.B

Leave a comment

više