Search

Tri ljepotice na Silbi

Tri ljepotice na Silbi

Tea Tomić donosi nam arhitektonsku priču s čudesnog otoka


Silba je po mnogočemu specifičan otok - kada se s trajekta iskrcate u luci Žalić, vaši vas domaćini sigurno neće dočekati s automobilom, jer automobila ondje nema. Vaše će kofere ukrcati u karić koji ima gotovo svaka kuća na otoku i pješice ćete se uputiti prema svom privremenom domu. Koji sigurno neće biti hotel, jer hotela ondje nema. Zatim će vas, tek nakon što se smjestite, upozoriti da budete ekonomični s potrošnjom vode, jer vodovoda ondje, pogodili ste - nema. Nakon prvotnog šoka i navikavanja na to čega sve nema polako ćete početi primjećivati sve što Silba ima: netaknutu prirodu, čarobne plaže, galeriju na otvorenom poznate hrvatske kiparice Marije Ujević-Galetović, kulu Toretu koja priča jednu neobičnu ljubavnu priču i općenito jednu easygoing atmosferu zbog koje vaš godišnji zaista postaje odmor.

silbakuca

Na tom čudesnom otoku dogodila se u posljednjih nekoliko godina divna simbioza investitora koji cijene arhitekturu i arhitekata koji cijene ambijent u kojem grade. Ovo je priča o njihovim kućama...

silbakuca

Kuća TV, Bevk Perović Arhitekti, 2009.

Tri ljepotice na Silbi (фото 1)

Vlasnici Kuće TV kupili su na parceli omeđenoj debelim suhozidom napuštenu, ruševnu kuću, okruženu stotinu godina starim borovima. Arhitekti su postojeću kuću rekonstruirali i preprojektirali kako bi stvorili prostor za kupaonicu koja ranije nije postojala, te su joj dogradili prizemni aneks u koji su smjestili vanjski dnevni boravak, te sobu i kupaonicu za goste, a čiji je krov postao terasa, sunčalište i vidikovac.

Tri ljepotice na Silbi (фото 2)

Novi paviljon sagrađen je od betona, koji je u interijeru pjeskaren i poliran, a izvana pokriven kamenom oblogom s praznim reškama koje su u kontrastu s punim reškama na staroj kući. Kontrast između starog i novog ostvaren je i u interijeru, gdje se starinski šarm kamena i izbijeljenih drvenih podova susreće s poliranim betonskim površinama dograđenog paviljona.

Tri ljepotice na Silbi (фото 3)

Iz vanjskog dnevnog boravka pruža se pogled na vrt, u kojemu se stabla borova izmjenjuju s ruševnim kamenim stupovima, ostacima stare pergole koju su prije 60 godina podigli bivši vlasnici, a novi zadržali kao dio ukrasni, skulpturalni element vrta.

Tri ljepotice na Silbi (фото 4)

S obzirom na to da je kuća namijenjena za povremeni boravak, sav namještaj, koji uključuje komade Vica Magistrettia, Achilea Castiglionia, Enza Maria i Jaspera Morrisona, biran je po principu praktičnosti, odnosno da je lagan i lako sklopljiv, čime je stvoren dojam prozračnosti.

Tri ljepotice na Silbi (фото 5)

Nemogućnost dopremanja građevinskog materijala s kopna na udaljeni otok bez prometa, koliko je bila otegotna okolnost pri gradnji, ujedno je predstavljala i izazov arhitektima da pronađu jednostavna rješenja, u materijalima nađenima in situ, kojima su starom posjedu udahnuli novi život.

Kuća O, Arhitektonski studio Fabijanić, 2012.

silbakuca

Kuća O građena je kao zamjenska kuća na parceli na kojoj je postojala skromna prizemnica obrasla zelenilom. Prema zahtjevima investitora, dnevni i noćni život odvojeni su po etažama i diferencirani prema stupnju intime. Tako se većina dnevnog života unutar kuće odvija u prizemlju gdje su unutar jedinstvenog prostora smješteni dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica. Prizemlje se staklenom stijenom na zapadnoj fasadi otvara prema dvorištu, koje je kamenim suhozidom zaštićeno od pogleda s ulice, introvertirano, s prostorim akcentom u vidu stabla masline. Na katu, intimnijoj etaži, smještene su kupaonica i dvije spavaće sobe iz kojih se pruža pogled na more. Interijerom dominira bijela boja kojoj toplinu daju drveni detalji.

silbakuca

Prema  riječima  arhitekta  "kuća je projektirana u vremenu, trajno i u kontinuitetu s postojećim tipološkim uzorkom, u ambijentu i s atmosferom kojom upravlja svjetlo mediterana."

silbakuca

Kuća U, Marko Piljek, 2012.

Tri ljepotice na Silbi (фото 6)

Kuća U smještena je maloj parceli u samom središtu mjesta, prema pristupnom putu i susjedima omeđena zidovima. Nekada je na njoj stajala ruševna kuća koja je potpuno srušena i zamijenjena prizemnicom poluatrijskog tipa, s naglašenim prožimanjem unutrašnjeg i vanjskog prostora. Poluatrijski karakter naglašen je visokim zidovima koji okružuju parcelu i pružaju osjećaj intime unatoč smještaju unutar gusto izgrađenog tkiva.

Tri ljepotice na Silbi (фото 7)

Dvorište na koje su orijentirani vanjski dnevni boravak i kuhinja tako postaje centar života u kući. Na njega se također veže terasa natkrivena pregolom, preko koje se pristupa dnevnom boravku i blagovaonici, te kuhinji. Sastavni dio vanjske terase je gušterna, tipičan element lokalne arhitekture koja služi za skupljanje kišnice.

Tri ljepotice na Silbi (фото 8)

Tri ljepotice na Silbi (фото 9)

Završnim materijalima (beton, lomljeni kamen, drvo, žbuka) i njihovom sirovom obradom, otvorima koje na uličnoj fasadi veličinom prate okolne kuće (dok su otvori orijentirani na dvorište većih dimenzija) arhitekt je pokazao senzibilitet prema lokalnoj arhitekturi interpretiravši je  suvremenim jezikom.

Tri ljepotice na Silbi (фото 10)

Tekst: Tea Tomić
Foto: Buro 24/7, Miran Kambič (Kuća TV), Miro Martinić (Kuća O), Marko Piljek (Kuća U)

Leave a comment

više