Search

Drugačiji pogled na arhitektonsku fotografiju

Drugačiji pogled na arhitektonsku fotografiju

"Sljedeća perspektiva" - autorski projekt Maje Bosnić i Ivana Dorotića


Autorski dvojac Maja Bosnić i Ivan Dorotić osmislili su foto projekt s drugačijim pristupom kada govorimo o fotografiranju arhitekture. Predmet zanimanja bila je kuća Nest and Cave arhitekta Idisa Turata, koja je dobitnik nagrade Društva arhitekata za 2012. godine kao najbolje stambeno postignuće.

Drugačiji pogled na arhitektonsku fotografiju (фото 1)

Estetika arhitektonske fotografije i dokumentiranja arhitekture poprimila je identične oblike i ima predodređene kanone i zakonitosti. Takav izrežirani, tehnički svemoguć i perfektan te vizualno ujednačeni izričaj bezbroj svjetskih fotografa arhitekture, često rezultira nerealnim, pretjeranim i "sigurnim" fotografijama kroz koje se na kraju stvarni dojam, izgled i mjerilo snimanog objekta i prostora ne dobivaju. Istovremeno je figura čovjeka, krajnjeg korisnika kuće, potpuno negirana i nepostojeća ili ponekad do banalnosti izrežirana da insinuira situacije aktera koji žive ili borave u kući u nekim pretjerano idiličnim, besmislenim i neprirodnim varijantama.

Zadatak postavljen pred autore ovih fotografija bio je dokumentirati obiteljsku kuću u novom i drugačijem diskursu, izbjeći evidentno i uobičajeno.

Drugačiji pogled na arhitektonsku fotografiju (фото 2)

Fotografije Nest and Cave kuće u Opatiji snimane su analognim fotoaparatom srednjeg formata te lećom koja ne korigira stvarnu perspektivu. Na njima nije odrađena nikakva postprodukcija i prikazuju kuću u njezinoj istinskoj estetici, mjerilu i vizurama.

Drugačiji pogled na arhitektonsku fotografiju (фото 3)  

Autorski koncept bio je snimiti objekt, njegove elemente i okruženje u direktnom prijenosu vizualne informacije, gdje autori kadriraju i pronalaze privlačne segmente i trenutke na lokaciji, ne mareći za zadovoljavanje vizura iz kojih kuća "mora" biti vidljiva i "lijepa", niti za tehničke elemente koji ju će čine skladnijom ili privlačnijom. Izuzetno važan element pri snimanju bila je konfrontacija ljudske figure s kućom, radi što vjernijeg dočaravanja njezina mjerila i forme. Ove su ljudske figure ponekad statične i utilitarno postavljene na neobična mjesta i vidljivo izrežirane u ironične situacije, kako bi ilustrirale dimenzije, međuodnose i kontraste projekta. 

Drugačiji pogled na arhitektonsku fotografiju (фото 4)

Drugačiji pogled na arhitektonsku fotografiju (фото 5)

 

Drugačiji pogled na arhitektonsku fotografiju (фото 6)

Tekst: T.K.
Foto: Maja Bosnić, Ivan Dorotić 

Leave a comment

više