Search

Autohtone kamene čari

Autohtone kamene čari

Obiteljsko imanje arhitektonskog studija 2A


Kompleks ovog obiteljskog imanja prostire se na jednom od zapadno-hercegovačkih brežuljaka i projekt je poznatih arhitekata studija 2A, Tomislava Čurkovića i Zorana Zidarića. Sastoji se od obiteljske kuća za vlasnike, kuće za goste, gospodarske građevine, voćnjaka, povrtnjaka, vinograda, te brojnih športskih i rekreacijskih terena s popratnim sadržajima. Sve je pažljivo pozicionirano tako da je omogućen pogled na točke po želji. Na najvišoj i najudaljenijoj točki nalaze se tri građevine čija funkcija primarno traži najbolju vizuru.

obiteljsko imanje

Glavna kuća stoga je u potpunosti fokusirana svojom dužom stranom na jugozapad. Rezultat toga je međuprostor koji omogućuje ekspanzije za sva tri sadržaja, povezujući ih u zajedničku cjelinu. Uređenje ambijenta oslanja se na tradiciju, memoriju mjesta i hercegovačko selo, gdje su upravo ovakvi prostori bili mjesta društvenih događanja.

Arhitektonski minimalistički, u skladu s okruženjem i naglaskom na low tech, poveznica postoji s graditeljskim nasljeđem ovog kraja u odabiru materijala i elemenata pojedine građevine. Za popločenje i pročelje korišten je kamen iz lokalnog kamenoloma vezujući se tako s kamenom in situ kojeg  nalazimo po čitavoj parceli. Svi otvori su uokvireni kako dolikuje kućama u tom kraju.

obiteljsko imanje

Samo imanje, uz sve navedene sadržaje, u potpunosti funkcionira samostalno i neovisno uzgojem poljoprivrednih proizvoda i ostalih prehrambenih namirnica. Budući da je kompleks smješten u kršu i slabo naseljenom krajoliku, ova inicijativa predstavlja pozitivni primjer razvoja malog gospodarstva koristeći ono što su nam priroda i zatečeni lokalni uvjeti dali.

obiteljsko imanje

obiteljsko imanje

obiteljsko imanje

obiteljsko imanje

obiteljsko imanje

obiteljsko imanje

Tekst: T.B.
Foto: PR 

Leave a comment

više