Traži

Kako izgleda kuća prepolovljena na pola?

Kako izgleda kuća prepolovljena na pola?

Projekt norveških arhitekata RRA

Tekst: Tina Kovačiček


Fotografija: Foto: Søren Harder Nielsen / RRA

Zamišljajući savršenu zimu mnogima od nas misli će otputovati daleko na sjever u neku od skandinavskih planinskih kuća. Jednu takvu pronašli smo u Norveškoj

Zamišljajući savršenu zimu mnogima od nas misli će otputovati daleko na sjever u neku od skandinavskih planinskih kuća. Jednu takvu pronašli smo u Norveškoj, a njen projekt potpisuje arhitektonski studio Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA). Kuća se nalazi blizu sela Geilo, popularne skijaške destinacija u dolini Hallingdal. Smještena je u prekrasnoj dolini, a izvan zimske sezone pruža mogućnosti ugodne šetnje i planinarenja.

Planinska kuća "Split View" nastavak je norveške tradicije gradnje; materijalom, formom i stilom savršeno je uklopljena u okolinu. Kuća se sastoji od glavnog dijela koji prati linije zemljišta, čime se dijeli na dva odvojena stambena krila u kojima se nalaze spavaće sobe. Glavnom djelu kuće dodan je i treći dio, čineći tako trodijelnu strukturu od kojih svaka funkcionira zasebno pružajući očaravajući pogled kroz velike staklene stijene. U srcu kuće nalazi se kuhinja koja povezuje sva tri djela kuće i omogućuje mjesto za druženja, a tu se nalazi također i kamin. Neravni teren zaslužan je za slojevitost i različite razine podova.

Iz kuhinje stepenice vode u odvojene prostorije za blagovanje i opuštanje. Stepenaste razine također omogućuju privatnost, a arhitekti su posebnu pozornost obratili na detalje. Klizna vrata prate svaku od spavaćih soba, a tu je i kupaonica sa saunom. Glavna spavaća soba također ima i veliku bočnu staklenu stijenu za promatranje noćnog neba, dok su u dječje spavaće sobe smješteni kreveti na kat za uštedu prostora. Na kraju jednog od hodnika nalazi se mezanin i mali lounge iz kojeg se također pruža pogled kroz velike staklene stijene.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više