Search

Nebeski hram Bahai u Čileu

Nebeski hram Bahai u Čileu

Projekt arhitekata iz Toronta

Tekst: BURO.


Image: © hariri pontarini architects

Projekt hrama Bahai u Čileu podsjeća na napeta jedra, kao da će u svakom trenutku pod naletom vjetra odletjeti u nebo. Arhitektonski studio Hariri Pontarini Architects dizajnirao je prozračno zdanje od kamena, čelika i stakla, puno svjetlosti i otvoreno za sve. Ako uobičajen dizajn hrama i crkve pretpostavlja čvrste zidove i nekolicinu prozora, onda mu je ovo potpuna suprotnost. Zdanje ima devet dijelova, a svaki od njih ima svoj ulaz što simbolizira otvorenost za sve ljude sa svih strana svijeta.

Nježno i lelujavo, Bahai može izgledati samo na prvi pogled - izdržljiv je i otporan na vibracije tla, budući da je seizmička aktivnost u tim dijelovima zemlje česta. Devet staklenih listova polegnuto je na čelično tijelo koje je pričvršćeno na betonsku osnovu i zbog toga je hram otporan na moguće potrese.

Eksterijer hrama je obložen staklenim panelima, dok je interijer napravljen od mramora. Kako se približava noć, tako se pretvara u prekrasan svijetleći lampion koji s planinama u pozadini poziva sve svojim ugodnim i domaćim izgledom ognjišta.

Nebeski hram Bahai u Čileu (фото 1)

Projekt Bahai Temple izabran je među 180 drugih sudionika u natječaju radova iz 80 zemalja svijeta. Biti će izgrađen u Peñalolénu, komuni u provinciji glavnog grada Santiaga u 2016. godini.

Nebeski hram Bahai u Čileu (фото 2)

Nebeski hram Bahai u Čileu (фото 3)

Nebeski hram Bahai u Čileu (фото 4)

Tekst: D.Č./L.B.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više