Search

Upoznajte fotografe inspirirane arhitekturom

Upoznajte fotografe inspirirane arhitekturom

Tekst: BURO.


Koliko svakodnevna arhitektura može biti uzbudljiva? Blokovi zgrada, prolazi, terase? Malo? Nimalo?

Pa, s vama se ne bi složili fotografi koji su svoj rad posvetili hvatanju najljepših i najzanimljivijih strana naizgled običnih građevina. Oni nas uvjeravaju da arhitektura uopće nije statična, već da kroz svjetlo i sjenke živi u pokretu. Možda ćete ovlaš pogledati njihove profile na Instagramu, ali sigurni smo da ćete završiti hipnotizirani u beskrajnom scrollu. Jer scene koje ovi fotografi bilježe imaju skoro magičnu dimenziju. Odvojite vrijeme da proučite pastelne prizore i ne propustite uhvatiti pouku. Svakodnevica itekako može biti čarobna, samo ako je pogledate kroz novu prizmu.

José Javier Serrano

yosigo_yosigo

Fotograf i dizajner José Javier Serrano, na mrežama poznatiji kao Yosigo, ima jedinstvenu perspektivu i profinjen osjećaj za kadar. Kombinira kompoziciju i boje na toliko specifičan način da se na prvi pogled može pročitati njegova strast prema grafičkom dizajnu. Rođen je u San Sebastianu i više voli snimati scene iz svakodnevnog života, koje kroz njegovu viziju postaju nježne, pastelne i razigrane scene. Uz Instagram račun koji okuplja brojne sljedbenike, José Javier autor je i nekoliko knjiga, "Greetings From" je foto studija masovnog turizma na Mediteranu, dok je "Rio Avall" mješavina pejzažnih fotografija i portreta koji prikazuju naoko obične scene u filmskom maniru. Fotografira malim fotoaparatom Muji s filmom od 35 mm.

Marta Vidal

_martavidal

Marta je fotografkinja rođena i odrasla u Barceloni, a upravo je ovaj živopisni grad najčešće u središtu njezinih fotografija. Kad je imala 13 godina, otac joj je pokazao kako izgleda unutrašnjost kamere i Marta je u sekundi shvatila što će biti njezin budući životni poziv. Studirala je audiovuzelnu komunikaciju i nastavila karijeru kao slobodni fotograf. Svoj stil opisuje kao svojevrsnu kombinaciju usamljenih zgrada i zemljanih tonova s ​​primjesom poezije. Kimamo glavom! Ova djevojka od zgrada, koje čak mogu izgledati ružno i groteskno, stvara slike koje su uistinu poetske! Čak i od strogih geometrijskih blokova, Marta stvara prizore koji su gotovo fluidni.

Roberto Alcaraz

benidorm_dreams

Roberto Alcaraz Oviedo, na Instagramu poznatiji kao @benidorm_dreams, fotograf je koji je odrastao u španjolskom gradu Benidormu, a danas živi u blizini Barcelone, u mjestu Sabadell. Svaki dan, kamo god krene, dokumentira scene. Pažnju mu privlače stvari i mjesta koja su uobičajena, a zatim ih svojim fotoaparatom pretvara u živahne, gotovo apstraktne urbane scene. Za njega je karakteristično da svom radu dodaje humor i kritiku kroz opise fotografija, zahvaljujući kojima njegovi sljedbenici mogu lakše razumjeti put nadahnuća i postupak stvaranja fotografija. Baš kao što naziv profila sugerira, gledajući fotografije pomislit ćete da ste zalutali u neki san.

Clemente Vergara

clementevb

Clemente Vergara je fotograf arhitekture - amater. Otkrio je svoj hobi sasvim slučajno, povremeno je fotografirao telefonom, a kad je primijetio njegovu novu strast, otac mu je poklonio fotoaparat s filmom. Usprkos podršci okoline (i pratitelja na Instagramu) da mu fotografija postane full time posao, Clemente se više voli njome baviti rekreativno kako bi fotografije i dalje promatrao kao nešto relaksirajuće u čemu uživa bez obaveza. Inspirira ga minimalizam, geometrija i boje, a oduševljavaju stroge linije i oblici postmodernističkih građevina. Iako uživa u fotografiranju poznatih lokacija (trenutno je baziran u Barceloni), najviše voli kad vidi skrivenu ljepotu u nekim skromnijim zgradama. Kroz svoj rad pokušava prenijeti poruku da sva arhitektura na ovom svijetu može biti lijepa i kada se pogleda iz nove perspektive.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više