Traži

5 filmova koje ne smijete propustiti na Danima hrvatskog filma

5 filmova koje ne smijete propustiti na Danima hrvatskog filma

Sjajni naslovi


Fotografija: Promo

U petak 16. lipnja dodjelom nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo Pavlu Štalteru i svečanim otvorenjem na Ljetnoj pozornici Tuškanac počinju 26. Dani hrvatskog filma

Tijekom pet dana, do utorka 20. lipnja posjetitelje očekuje bogat natjecateljski program koji uključuje 68 naslova podjeljenih u pet konkurencija te niz vrijednih filmskih ostvarenja u popratnim programima. Velika novost ovogodišnjeg izdanja koje se još više približilo ljetu su projekcije na otvorenom. Tako će na Ljetnoj pozornici Tuškanac svakog dana trajanja festivala od 21:30 publika moći provjeriti što su nam u protekloj godini pripremili domaći redatelji, a prije filmova iz konkurencije svakoga će se dana prikazati po jedan restaurirani klasik iz DHF-ovog programa Retro: Obnovljena baština. Na otvorenom će se također održavati program u Parku Stara Trešnjevka koji u subotu, 17. lipnja od 21:30 u kvartovsko kino pod vedrim nebom donosi program crtića o Baltazaru, u nedjelju 18. lipnja također od 21:30 program klasika Zagrebačke škole animiranog filma i recentnije animirane filmove, a u ponedjeljak, 20. lipnja program glazbenih spotova. Zanimljivi su i posebni programi otvoreni za javnost, a sve informacije možete pronaći na službenim stranicama. Mi smo izdvojli 5 filmova koje nikako ne smijete propustiti: 

Mali ženski razgovori
O čemu žene pričaju dok se uljepšavaju? Tajnu malih ženskih razgovora rasvjetljava mlada autorica Nikica Zdunić u svom dokumentarnom filmu Žene žene žene. Tri generacije žena kod frizera, sasvim opuštene u dijalogu sa svojim frizerkama kao da su potpuno nesvjesne postojanja kamere. Razgovori koje vode odgovaraju nam na pitanje kojim se temama žene bave dok se uljepšavaju, ali i na pitanje o tome koliko dijalozi s frizerkama mogu biti intimni. Nikica Zdunić u konkurenciji DHF-a sudjeluje s još dva ostvarenja, a ljubiteljima punokrvnih ljubavnih drama i estetike francuskog novog vala ne bi trebao promaknuti njezin igrani film Opet unedogled s Draženom Čučekom i Tihanom Lazović.

5 filmova koje ne smijete propustiti na Danima hrvatskog filma (фото 1)


Animirana ljubav na velikom platnu
Kad pričamo o lutka-filmu, vrsti animiranog filma u kojemu se animiraju i snimaju trodimenzionalni predmetni prizori, makete i maketarski modeli, prvo što nam pada na pamet su raskošne ruske produkcije, Jan Švankmajer i studio Aardman, no malo tko zna da je lutka-film i danas u Hrvatskoj vrlo živ. Dokaz za to možete potražiti u animiranoj konkurenciji DHF-a. Ježevu kućicu Eve Cvijanović ne treba posebno predstavljati. Simpatični animirani jež iz slavne poemi Branka Ćopića već je osvojio srca gledatelja u Hrvatskoj i u svijetu, a na DHF-u još jednom pogledajte kako izgleda animirana ljubav na velikom platnu. Drugi primjer je Posljednji izazov Božidara Trkulje. Priča je to o pohlepi taštini i žudnji koje se ne bi posramio Peter Jackson, a čak ni oni kojima fantasy svjetovi nisu zanimljivi filma neće ostati ravnodušni na vizualnu raskoš filma koja se ogleda baš u svakom pa i u najmanjem detalju. Spomenimo i da će svi koji su propustili pogledati najbolji film Hrvatskog natjecanja nedavno završenog Animafesta, Manivald Manivald u režiji Chintis Lundgren to moći učiniti na Danima hrvatskog filma. Manivald je animirana priča o neiskusnom 33-godišnjem liscu koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke. Manivaldov lagodan, ali pomalo dosadan život promijenit će iznenadan kvar na perilici za rublje i dolazak majstora, seksi vuka po imenu Toomas.

5 filmova koje ne smijete propustiti na Danima hrvatskog filma (фото 2)


Kako slijepe osobe doživljavaju grad?

Dolores Kovačić i Una Rebić, dvije mlade riječke autorice iz konkurencije eksperimentalnog filma u svom filmu Black Box pokušale su gledateljima dočarati što znači vidjeti grad bez mogućnosti gledanja očima? Kako ga doživljava netko tko je slijep? I kako bi ga doživjele osobe s vidom stavljajući se u poziciju privremenog izuzimanja istoga? Black Box je svojevrsna zvučna slika grada isprepletenoga s narativom Emila Mandarića, predsjednika Udruge slijepih Primorsko-goranske županije. Mandarić prilaže vlastiti doživljaj grada, a vizualni segment videa čini autorska interpretacija mentalnih slika koje se formiraju kroz podražaje okoline.

5 filmova koje ne smijete propustiti na Danima hrvatskog filma (фото 3)


Sukob svjetova na splitskim Bačvicama

Ako još uvijek niste čuli za Borisa Poljaka, autora koji nam svoja ozbiljna umjetnička djela dostavlja u vidu zafrkantskih razglednica, natjecateljski program dokumentarnih filmova ovogodišnjih Dana hrvatskog filma prava je prilika da to promijenite. Oni samo dolaze i odlaze snimljen je u zoru na popularnoj splitskoj plaži Bačvice, u zoru, kad ona postaje mjesto neobična sraza - grupica mladih iz obližnjih klubova i kafića i starijih ljudi na jutarnjoj rekreaciji. Poljakov film Autofocus (2013) osvojio je Grand Prix na festivalu u Karlovim Varima, a ovaj film u program DHF-a stiža s recentnom i vrlo prestižnom nagradom iz Oberhausena.


DHF Goes Retro
S obzirom na to da sadrži naslove koji se na velikim platnima pojavljuju rjeđe od Halleyeva kometa, program recentno restauriranih hrvatskih klasika Retro: obnovljena baština mora se pogledati u cijelosti. U njemu je, između ostalih epohalni eksperimentalni filmski rad Ivana Ladislava Galete, sfaĩra 1985-1895, posvećen sjećanju na Odiseju u svemiru 2001. Kao što u Clarkeovu i Kubrickovu ostvarenju nailazimo na monolit, predmet beskrajne nedokučivosti i udivljenja smrtnika, za Galetu glasovita Kožarićeva kugla postaje ironijskim surogatom mističnoga monolita. Isti program donosi i kratkometražni film Ljubav Ante Babaje iz 1963. i Charter let br... Krste Papića iz 1975. o ženama iz Dalmatinske Zagore koje su se nakon dopisnog upoznavanja s budućim muževima odlučile skrasiti u Australiji. 

5 filmova koje ne smijete propustiti na Danima hrvatskog filma (фото 4)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor