Search

5 genijalnih izložbi primijenjene umjetnosti i dizajna zbog kojih se u veljači isplati posjetiti Pariz

5 genijalnih izložbi primijenjene umjetnosti i dizajna zbog kojih se u veljači isplati posjetiti Pariz

Između revija modnog tjedna, provjerite što kriju muzeji

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Pariz u veljači dočekuje najveći modni događaj godine - svoj modni tjedan, no to ne znači da se u gradu ne događa ništa drugo. Ako ga planirate posjetiti - bilo da ste odlučni fashionista ili želite iskusiti sve čari najromantičnijeg grada na svijetu za Valentinovo - evo nekih izložbi primijenjene umjetnosti i dizajna koje ne želite propustiti.

5 genijalnih izložbi primijenjene umjetnosti i dizajna zbog kojih se u veljači isplati posjetiti Pariz (фото 1)

"Alaïa et Balenciaga, sculpteurs de la forme" u Association Azzedine Alaïa

Cristóbal Balenciaga povukao se iz svoje modne kuće 1968. godine. Zatvarajući je, španjolski je dizajner za sobom ostavio ogromnu ostavštinu i ostao upamćen kao lik koji je usavršio krojačko majstorstvo. Oproštaj od jedne zvijezde daje drugoj mjesta za sjaj. Skupljajući preostale tkanine i netaknute ostatke, Azzedine Alaïa, cijenjeno ime među klijentima visoke mode, odradio je pošten posao kako bi sačuvao imidž svog prethodnik. Izložba "Alaïa et Balenciaga, sculpteurs de la forme" otvorena je do 28. linja 2020 svakog dana od 11 do 19 sati u prostoru Association Azzedine Alaïa.

5 genijalnih izložbi primijenjene umjetnosti i dizajna zbog kojih se u veljači isplati posjetiti Pariz (фото 2)

"L'Exhibtion[niste]" u Palais de la Porte Dorée

Od 25. veljače do 28. srpnja 2020., Paris Palais de la Porte Dorée predstavlja prekrasnu izložbu Christiana Louboutina, najčuvenijeg francuskog dizajnera obuće. Louboutin prikazuje svoje kreacije i inspiracije na izuzetnoj izložbi pod nazivom "L'Exhibition[niste]". Veliki izbor cipela bit će predstavljen u Palais de la Porte Dorée uz brojne suradnje i jedinstvene projekte s umjetnicima poput Davida Lyncha, Lise Reihan, Whitakera Malema, Blance Li i Imrana Qureshija.

5 genijalnih izložbi primijenjene umjetnosti i dizajna zbog kojih se u veljači isplati posjetiti Pariz (фото 3)

Charlotte Perriand u Louis Vuitton zakladi

Od 2. listopada 2019. do 24. veljače 2020. Charlotte Perriand u pariškoj zakladi Louisa Vuittona. Karijeru predane dizajnerice koja je bila ispred svog vremena. Kako bi proslavio 20. obljetnicu smrti Charlotte Perriand, pariški fondacije Louis Vuitton posvetio joj je izložbu koja traje do 24. veljače 2020. godine. Arhitektica i dizajnerica Charlotte Perriand bila je pionirka modernog, a u svojim je radovima pitala je o mjestu žene i prirode u društvu. Njezin svemir sažet je u 10 soba. Izložbu prate djela umjetnika koji su poznavali Perriand uključujući Fernanda Légera, Pabla Picassa, Alexandera Caldera, Joana Miróa i Henrija Laurensa.

5 genijalnih izložbi primijenjene umjetnosti i dizajna zbog kojih se u veljači isplati posjetiti Pariz (фото 4)

"Costumes en fête" Pariškoj filharmoniji

Glazbeni ansambl Les Arts Florissants najpoznatija je grupa posvećena baroknoj glazbi. Do 11. svibnja 2020. Pariška filharmonija ugošćuje izložbu "Costumes en fête" u sklopu 40. obljetnice ansambla. Kustosi su prikupili 40 kostima izrađenih za najveće operne produkcije poput Les Arts Florissants, od Monteverdijeve "Povratak Ulyssesa" do Rameauove "Les Indes Galantes", ali i mnogih drugih koje je grupa izvela tijekom 40-godišnje karijere.

5 genijalnih izložbi primijenjene umjetnosti i dizajna zbog kojih se u veljači isplati posjetiti Pariz (фото 5)

Izložba piercinga u Paris Musée de l'Homme

Znate li priču o piercingu? Praksu koja datira još od prapovijesti i kojoj tragove nalazimo na svim kontinentima  do 9. ožujka 2020. u pariškom Musée de l'Homme. Piercing određuje pripadnost grupi, poseban obred, znak prestiža ili sramote, pokornosti, ljepote i snage. Nakon što je praksa nestali na par stoljeća u Europi (izuzev naušnica), piercinzi su se vratili u 20. stoljeću. Sve je počelo u Kaliforniji u 70-ima, razdoblju u kojem ljudi ponovo hvataju uzde sloboda nad svojim tijelima na različite načine, uključujući i piercing.

5 genijalnih izložbi primijenjene umjetnosti i dizajna zbog kojih se u veljači isplati posjetiti Pariz (фото 6)

Harper's Bazaar u Musée des Arts Décoratifs

Harper's Bazaar dolazi u pariški Musée des Arts Décoratifs na sjajnu retrospektivu koja traje do 5. srpnja 2002. Ova modna izložba već je jedan od najočekivanijih događaja pariškog tjedna ženske mode 2020. koji traje od 24. veljače do 3. ožujka 2020. Ideja izložbe Harper's Bazaara je pokazati 150 godina mode kroz naslovnice, fotografije velikih modnih fotografa i članaka iz časopisa. Osim ikoničkih povijesnih kostima i modnih dodataka koji se čuvaju u pariškom muzeju, saznajemo više o povijesti mode iz 1867., godine koja je obilježila pokretanje američkog modnog časopisa. Između dvije modne revije, pođite do Musée des Arts Décoratifs, muzeja u jednom od krila Louvrea.

Leave a comment

više