Search

7 muzeja budućnosti koje želimo posjetiti

7 muzeja budućnosti koje želimo posjetiti

Izgledaju impresivno!

Urednik: E.G.


Image: Buro247.ru

Odabrali smo fascinantne svjetske muzeje koji se u svojim konceptima ne boje prelaziti zadane granice

Tehnologija je ušla u gotovo sve sfere naših života, a njen je utjecaj tako vidljiv i u kulturi i u umjetnosti. Najnovija otkrića, koja dolaze gotovo na tjednoj bazi, polako se implementiraju u naša radna mjesta, privatne živote i ostale sfere, a imperativ postaje držati korak s ubrzanim razvojem. Ovaj smo put odlučili izdvojiti muzeje koji se vode upravo tim načelom: razvoj tehnologije iskoristiti kako bi svoj postav učinili što zanimljivijim. Drugim riječima, nakon posjeta ovakvom tipu muzeja, dojmovi će biti snažni i upečatljivi. Od Singapura do Valencije, ovo su tzv. muzeji koji intrigiraju svojim konceptom.

Museum of the Future, UAE

Nakon godina izgradnje, muzej je ove godine otvoren, na opće oduševljenje posjetitelja. U njegovim ćete prostorijama moći vidjeti zidove sa senzorima, asistente koji su zapravo roboti ili specijalne kapsulne liftove. Muzej se bavi propitivanjem granica umjetne inteligencije i tehnoloških inovacija, a sadrži i laboratorij koji služi znanstvenicima koji žele raditi na rješavanju problema globalnog zatopljenja.

Museu do Amanhã, Brazil

Ovaj "muzej sutrašnjice" se nalazi u Rio de Janeiru, a projektirao ga je veliki španjolski arhitekt Santigao Calatrava. Kako je sam kazao, izgled je inspiriran brodom koji pluta na površini vode, s nezaobilaznim futurističkim momentom. Osnovna misija ovog muzeja je istražiti, zamisliti  i promisliti sve opcije građenja budućnosti, a postav je eksperimentalan. Točnije, posjetitelji mogu provjeriti kako izgleda spoj znanstvenih činjenica s umjetničkom vizijom.

7 muzeja budućnosti koje želimo posjetiti (фото 1)

Miraikan, Japan

Punim imenom The National Museum of Advanced Science and Technology, ovaj japanski muzej je nezaobilazna postaja za sve one koji žele biti upućene u najnovija dostignuća vezana uz razvoj robotike, umjetne inteligencije i cijeli niz drugih područja tehnologije. Miraikan se posebno ističe po tome što ima cijeli odjel posvećen edukaciji djece, a cijeli postav muzeja je napravljen tako da zaintrigira i one najmlađe.

7 muzeja budućnosti koje želimo posjetiti (фото 2)

Muse, Italija

Nama najbliži muzej ovog tipa nalazi se Italiji, odnosno gradu Tridentu. Punim imenom Muse- Museo delle Scienze, posvećen je istraživanju odnosa između čovjeka i prirode, čemu svakako doprinosi i jedinstvena arhitektura objekta. Naime, arhitekt Renzo Piano je umjesto zidova napravio velike staklene stijenke kroz koje prodire prirodna svjetlost. Posjetitelji mogu naučiti sve o aktualnim izazovima čovječanstva, doznati sve o genomu, kao i proučavati strukturu DNA.

7 muzeja budućnosti koje želimo posjetiti (фото 3)

Ciutat de les Arts i les Ciències, Španjolska

Lociran u Valenciji, muzej čije ime govori da se radi o "gradu umjetnosti i znanosti", još je jedno spektakularno zdanje arhitekta Santiaga Calatrave. Njegova je zadaća u jednakoj mjeri educirati sve naraštaje po pitanju znanosti, tehnologije, ali i umjetnosti. Na prvom katu ćete naći stalni postav, koji možete pogledati besplatno, drugi je kat rezerviran za interaktivne izložbe, dok je treći kat posvećen radu nekim od najboljih španjolskih znanstvenika.

7 muzeja budućnosti koje želimo posjetiti (фото 4)

Artscience Museum, Singapur

Otvoren 2011. godine, ovo je bio prvi muzej koji je izravno kombinirao znanost i umjetnost. Za izgled objekta je zaslužan arhitekt Moshe Safdie, a on ga je vidio kao raskošni lotus u cvatu. Muzej se sastoji od 21 prostorije, od kojih svaka nosi drugačiji sadržaj, pa ćete tako moći provjeriti kako je veliki Leonardo Da Vinci zamislio zrakoplov ili pak provjeriti kakve veze pojedini predmeti imaju s ljudskom evolucijom. 

7 muzeja budućnosti koje želimo posjetiti (фото 5)

Science and Technology Museum, Kina

Muzej je službeno otvoren 2001. godine, a nalazi se u poslovnom dijelu grada Šangaja. Izložbe koje se ovdje prikazuju se mogu podijeliti u pet glavnih područja: nebo i Zemlja, život, inovacije, budućnost i razumijevanje. Ovisno o tome što vas zanima, možete na jednostavan način doznati sve o geološkoj strukturi zemlje ili pak provjerite što je novo u području robotike.

7 muzeja budućnosti koje želimo posjetiti (фото 6)Источник: https://www.buro247.ru/lifestyle/travel/29-oct-2017-7-futuristic-museums-around-the-world.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više