Search

Büro 24/7 talent: Duje Kodžoman

Büro 24/7 talent: Duje Kodžoman

Mladi modni dizajner i ilustrator iz Šibenika


Image: John Pavlish,
privatni album

U novom izdanju rubrike Büro 24/7 talent donosimo vam blic intervju s mladim modnim dizajnerom iz Šibenika, Dujom Kodžomanom

Duje je ove godine diplomirao modni dizajn na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, no bavi se i ilustracijom pa iza sebe ima nekoliko uspješnih izložbi na kojima je predstavljao svoje ilustracije, kao i radove iz područja modnog dizajna koji su, između ostalog, objavljeni i u talijanskom Vogueu. U blic intervjuu nam je otkrio svoja razmišljanja o dizajnu i ilustraciji, tko i što ga inspirira te što smatra svojim najvećim postignućem do sada.Izvor:http://www.buro247.hr/moda/vijesti/impresivna-izlozba-dizajnera-duje-kodzomana-otvorena-u-sibeniku.html

Ime i prezime: Duje Kodžoman

Godine: 23

Zanimanje: Modni dizajner

Tri riječi koje me najbolje opisuju: Predan sam radu.

Moj prvi susret s dizajnom/ilustracijom dogodio se: S oba područja ozbiljnije sam se susreo neposredno prije, i za vrijeme studija. Zanimljivo je da su moji stavovi i definicije tih dvaju područja izloženi stalnim promjenama s različitim vremenskim odmakom i stalno ih nanovo upoznajem.

 Kolekcija "Iatrike techne"

Inspirira me: Samoinspirirajući sam tip osobe. Pod tim ne mislim da sam sebe inspiriram u narcističnom smislu, već da inspiracija proizlazi kao posljedica mog raspoloženja i stanja. Uglavnom me inspiriraju stvari koje nemaju romantičan prizvuk, kao na primjer bolest, poremećaji, defekti...

Osjećaj koji imam dok dizajniram/crtam bih opisao kao: Obavljanje postavljenog zadatka kroz ugodu. Ovisno o tome postavljam li si zadatak sam ili mi je dodijeljen od strane druge osobe, intenzitet kojim ga obavljam varira.

Najveće dostignuće do danas: Imao sam nekolicinu uspjeha u svom radu, kao primjerice objavu u talijanskom Vogueu, izradu uniformi za Ured predsjednika RH, do sada sam imao priliku izlagati na 3 samostalne i 18 skupnih izložbi u renomiranim galerijskim prostorima, ali najveće dostignuće tek čekam.

Dizajneri i ilustratori koje cijenim: Od dizajnera bih izdvojio Martina Margielu, Husseina Chalayana i Iris van Herpen, a od ilustratora Bena Lawsona i Emiliu Ilke. Riječ je o popisu ljudi posve različitih stilova, ali snažne estetske profilacije.

Büro 24/7 talent: Duje Kodžoman (фото 1)

Posao iz snova: Kombinacija dvaju medijskih područja mog dosadašnjeg djelovanja - ilustracije i modnog dizajna, kroz predavačko i stvaralačko djelovanje.

Prvu priliku da se pokažem dobio sam: Prije tri i pol godine gotovo simultano kao finalist dvaju domaćih natječaja, jednog povezanog s modnim dizajnom (Lift by Perwoll), a drugog s ilustracijom (festival "Pazi knjiga").

U poslu nikada ne bih pristao na: Bagateliziranje i banaliziranje mog rad bez valjane i suvisle argumentacije.

Kada mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti ja: Ovisno o situaciji - složim se i odgovorim potvrdno, ili zakolutam očima na takvu retoriku i dobijem poriv da demantiram tu osobu.

Moj rad možete vidjeti na: Modni dizajn na Not Just A Label, a ilustracije je moguće vidjeti i kupiti u Galeriji Mala na Trgu bana Josipa Jelačića, u Dizajnholiku u Ilici te u Galeriji Juraj Dalmatinac u Šibeniku.

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više