Search

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi \"potegnuti\" u tom smjeru

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru

A zapravo ih je i puno više...

Tekst: Tina Kovačiček

Image: EPK Rijeka press

O da, početkom veljače Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture 2020. Drugim riječima, postala je dijelom jedne od najprestižnijih kulturnih inicijativa u Europi te prvi hrvatski grad koji se pridružio obitelji od preko šezdeset europskih gradova koji ponosno nose ovu titulu. Ideju za pokretanje ove kulturne inicijative dala je slavna grčka glumica i ministrica kulture Melina Mercouri, želeći potaknuti kulturne i gospodarske veze među europskim gradovima, istaknuti europsku kulturnu raznolikost, raznovrsnost i različitost te potencijale koje kultura ima za razvoj urbanih sredina. Prvi grad koji je ponio ovu prestižnu titulu bila je Atena 1985. godine. Od 2001. dva europska grada svake godine dijele titulu Europske prijestolnice kulture. Nakon višegodišnjih priprema i zahtjevnog procesa kandidature, u ožujku 2016. Rijeka je prvi hrvatski grad odabran da ponese ovu laskavu titulu, zajedno s irskim gradom Galwayom.

Brojna kulturna događanja te sve vrste umjetnosti pratit će ovu godinu u Rijeci, a kako bismo vam olakšali početne korake u proučavanju programa, odabrali smo deset najzanimljivijih koji su nam zapeli za oko. No, nemojte samo na njima stati jer svašta će se još događati do kraja godine, u dragoj nam Rijeci.

18 videa - Lot Lemm & Barkey (BE)

Trajanje: 29.2. - 6.3.2020.
Lokacija: IVEX Deltalab 001

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 1)

Izložba u sedam videoinstalacija objedinjuje rad poznate belgijske skupine Needcompany i ujedno služi kao poveznica predstava i popratnih događaja koje čine program Needcompany festivala. Grace Ellen Barkey suosnivačica je umjetničke skupine Needcompany, a područje njezina djelovanja na granici je kazališta, plesa, performansa i umjetnosti. Lot Lemm članica je skupine Needcompany od 1993., djeluje kao umjetnica, scenografkinja i kostimografkinja. Ovaj umjetnički dvojac poznat je pod imenom Lemm & Barkey. Obratite pozornost na ime Needcompany jer će izvesti i nekoliko zasebnih performansa te koncert.

3. smjena - Milijana Babić (HR) i Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Trajanje: 26.3. - 13.4.2020.
Lokacija: HKD Galerija Kortil

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 2)

Tradicionalne dvije smjene ženskoga rada, plaćena i neplaćena, i dalje su u velikoj mjeri prisutne kao prepoznatljivi modeli funkcioniranja žena u kontekstu fenomena rada. U projektu se sintagma "treća smjena" upotrebljava kao naziv za popravljanje ženskog tijela radom na sebi, kako bi se žena približila idealno lijepom prema društveno nametnutoj predodžbi o ženskoj ljepoti. 3. smjena odnosi se na dva segmenta ženskoga rada i povezuje ideju rada i onu slobodnoga vremena, a, što je važnije, u svojoj naoko frivolnoj ulozi na specifične načine utječe na radni aspekt ženskih života. U sklopu projekta provedeno je višemjesečno terensko istraživanje u riječkim salonima ljepote u kojima je intervjuirano šezdesetak korisnica. Na osnovi prikupljenog materijala nastaje multimedijalna izložba čiji je sastavni dio publikacija koja simulira ženski časopis.

Sanjaju li biljke sutrašnjicu? - Igor Eškinja (HR)

Trajanje: 27.3. - 24.5.2020.
Lokacija: Rijeka | IVEX - Deltalab 001

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 3)

Koji biljni život nastanjuje napuštene industrijske prostore na Mlaki, Brajdici, Marganovu, Delti - pitanje je koji si je postavio umjetnik Igor Eškinja u sklopu ove umjetničke inetrvencije. Uzorke biljaka s tih prostora transformirao je u dizajnerske uzorke od kojih gradi novi prostor. Taj nam prostor priča priču o biljkama kojima je u prostoru stvorenom ljudskom rukom odsutnost čovjeka omogućila život. Biljke koje nastanjuju takve prostore nisu iste kao one koje nalazimo na livadama i u šumama u okolici grada; nama su to nepoznate biljke koje klasificiramo kao korov, nešto od čega nemamo koristi. Metafora korova može se protegnuti i na same napuštene prostore koji više nemaju funkciju, izmiču našim kategorizacijama i prema kojima ne možemo izgraditi odnos jer ih zapravo ne poznajemo. Obratite pozornost na ovu intervenciju u javnom prostoru.

Grad među oblacima - terase nebodera na Kozali

Trajanje: 1.4. - 31.10.2020.
Lokacija: krovovi nebodera

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 4)

Još jedna zanimljiva umjetnička intervencija našla se na ovom popisu - krovovi nebodera u Rijeci postat će vrtovi za začinsko bilje, prostori za rođendanska slavlja ili pak mjesta za književne večeri i druge kulturne sadržaje. Novoformirani prostori ponajprije će biti namijenjeni novom obliku suživota svih stanara nebodera, ali će se u posebnim terminima otvoriti i za zainteresiranu javnost kako bi građanima i građankama Rijeke omogućili posve nov pogled na njihov grad - pogled na grad među oblacima. Jesu li u Rijeci mogući zeleni vrtovi na stambenim tornjevima? Naravno da jesu, i pilot-programi ozelenjivanja već su ostvareni na Rastočinama. Mapiranjem arhitekture Rijeke, upravo neboderi, brojni stambeni tornjevi, prepoznati su kao karakterističan element urbaniteta.

Rad na projektu započeo je anketiranjem stanara čime se steklo potrebno znanje o njihovim potrebama i željama. Potom se, direktnom suradnjom sa stanarima, osmišljavaju programski koncepti te se dosad nedostupni i neiskorišteni krovovi stambenih tornjeva pretvaraju u mjesta okupljanja stanara i njihovih poznanika, susjeda i prijatelja. Vođenje zainteresirane publike u obilaske terasa organizira Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeke, prema konceptu voditeljice projekta i mentorice Sekcije Gorane Stipeč Brlić te autora Martine Mataije (HR), Ane Orlić (HR), Damiana Sobola Turine (HR), Mirte Stipeč (HR), Ariane Sušanj (HR), Marie Ljuštine (HR), Mate Rupca (HR) i Katarine Šantić (HR). Uz javljanje predstavniku stanara, mogu se dogovoriti i manji programi na terasama te pojedinačni posjeti.

Akousmaflore - osjetljive i interaktivne glazbene biljke - Scenocosme: Grégory Lasserre (FR) i Anaïs met den Ancxt (FR)

Trajanje: 1.4. - 31.10.2020.
Lokacija: Rijeka

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 5)

Akousmaflore je interaktivna instalacija, mali vrt sastavljen od živih glazbenih biljaka koje reagiraju na nježan kontakt. Svaka biljka drukčije reagira na kontakt stvarajući određeni zvuk. Biljni "jezik" ili pjesma nastaje dodirom i neposrednom blizinom gledatelja. Nakon što smo je prije dvije godine imali prilike vidjeti u Zagrebu, u sklopu umjetničkog projekta Okolo, na redu je Rijeka.

Palača šećera

Trajanje: 1.4.2020. - 31.1.2021.
Lokacija: Palača šećera

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 6)

U obnovljenoj baroknoj palači, nekadašnjoj upravnoj zgradi šećerane koja je izgrađena sredinom 18. stoljeća, otvara se stalni postav Muzeja grada Rijeke čiji je autor Ervin Dubrović (HR), a dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović (HR). Najveća barokna poslovna palača u Habsburškome Carstvu nakon više desetljeća ponovno otvara svoja vrata i pokazuje svu svoju veličinu. Muzejski postav u palači prikazuje povijest grada otkad postaje slobodna luka do danas, od 1719. do 2020. godine. Dio postava posvećen je najvećoj kompaniji toga doba u Monarhiji, europskim i prekomorskim poslovima te putovima riječkoga šećera. Postav prikazuje gospodarsku i društvenu povijest Rijeke u europskom kontekstu, u čvrstoj vezi s Bečom i Antwerpenom te s Budimpeštom i drugim europskim i prekomorskim gradovima i lukama.

Vision string quartet (DE)

Izvedba: 4.4.2020.
Lokacija: HNK Ivan Pl. Zajc

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 7)

Jedan od koncerata koji bi vrijedilo posjetiti je i onaj gudačkog kvarteta Vision string kojeg čine četiri mlada vrsna glazbenika: Jakob Encke (DE) na violini, Daniel Stoll (DE) na violini, Leonard Disselhorst (DE) na violončelu i Sander Stuart (DE) na violi. Osnovan 2012. sa sjedištem u Berlinu, ovaj gudački kvartet već se etablirao kao jedan od najboljih gudačkih kvarteta svoje generacije. Uz fokus na klasični repertoar za gudački kvartet, ali i njihove vlastite skladbe i aranžmane različitih žanrova, njihov je koncert jedinstvena prigoda za okupljanje i povezivanje nove i tradicionalne publike klasične glazbe. Od Franza Schuberta i Ludwiga van Beethovena do jazz-, pop- i rock-aranžmana, četiri mlada umjetnika jednako se dobro snalaze u svim žanrovima.

Usijano more

Trajanje: 23.4. - 12.7.2020.
Lokacija: Exportdrvo

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 8)

Međunarodna izložba "Usijano more" u prvi plan stavlja nove nevidljive ekonomije koje su neodvojivo povezane s morem, kao što je iskopavanje nafte i ruda u morskim dubinama, uspostavljanje offshore poreznih oaza na morskim obalama i pokretanje libertarijanskih start-upova u samodostatnim naseobinama koje plutaju međunarodnim vodama. Sve te aktivnosti dio su novih ekonomija koje uključuju nove oblike rada (poput brige i skrbi) ili novih oblika kruženja kapitala (poput slobodnih luka). S obzirom na (povremenu) posebnost njihovih poreznih modela, lučki gradovi kao što je Rijeka veoma su važni za takve vrste ekonomija. Umjetnici čije radove okuplja izložba istražuju neobične Amazonove trgovine, sve prisutnije outsourcanje zdravstvene skrbi, "crne dimnjake" i rudarenje na velikim dubinama, skrivene offshore oaze, mračna carstva amaterske pornografije i druge zlatne obale.

Chorus - Ray Lee (UK)

Trajanje: 21. - 28.5.2020.
Lokacija: Rijeka

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 9)

Chorus je impresivna monumentalna glazbena instalacija britanskog skladatelja i umjetnika zvuka Rayja Leeja, koja se sastoji od kinetičkih zvučnih skulptura. Iznad publike uzdiže se niz golemih metalnih tronožaca na kojima se nalaze rotirajuće ruke. Na kraju svake ruke zvučnici emitiraju precizno uštimane glazbene tonove, stvarajući pulsirajuće i harmonično zujanje i hipnotički alarmni poziv svim prisutnima. Crvena svjetla na kraju ruku stvaraju efekt vrtložnog roja krijesnica ili planeta u pokretu, poput očaravajućih orbita boje. Presijecajuće svjetlo stvara krugove iznad glava publike, a kombinirani zbor rotirajućih zvučnika stvara kohezivnu harmoničnu cjelinu, ljepljivo strujanje koje je ujedno nadahnjujuće i očaravajuće.

Rijeka murala

Trajanje: 1.4. - 31.12.2020.
Lokacije: diljem grada

EPK Rijeka: Pronašli smo deset fantastičnih umjetničkih događanja zbog kojih vrijedi "potegnuti" u tom smjeru (фото 10)

Prvi veliki mural "Familiar Place" koji potpisuju hrvatski umjetnici Mosk i Ojo Magico osvanuo je na zgradi Ivexa na Delti i time otvorio put uličnim likovnim pričama koje nose nazivnik street art. U pripremi ih je još nekoliko, a svakako obratite pozornost na umjetnike koji dolaze u Rijeku kao što su Eron iz Italije te Akacorleone iz Portugala koji će poput profesora Balthazara, sugrađanima pomoći maštom i kreativnošću. U ovom slučaju učinit će to izradom murala na dječjem igralištu.

Više o programu EPK Rijeka 2020. pratite ovdje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više