Search

Četiri priče iz života Jane Birkin i Sergea Gainsbourga

Četiri priče iz života Jane Birkin i Sergea Gainsbourga

Velika ljubavna priča


Image: Buro247ru

Serge Gainsbourg i Jane Birkin bili su sinonim boemske ljubavi u Parizu sedamdesetih godina prošlog stoljeća

Voljeli su se, svađali, odlazili na beskrajno mnogo tuluma i njihova je romansa trajala više od deset godina. Iako bi se moglo reći da su bili pomalo skandalozan par, francuski glazbenik i njegova muza i pjevačica inspirirali su čitavu generaciju mladih, a ovo su četiri priče iz njihova zajedničkog života:

1. To nije bila ljubav na prvi pogled!

Birkin je prolazila kroz prekid sa svojim suprugom, Johnom Barryjem, kada je stigla u Pariz s najstarijom kćerkom, Kate, koja je tragično preminula prije tri godine nakon pada s prozora svog pariškog stana na četvrtom katu. Unatoč tome što nije znala jezik, Birkin je uskoro dobila ulogu u filmu "Slogan" Pierrea Grimblea gdje je na setu upoznala Gainsbourga. Njegov je stav prema mladoj Birkin isprva bio vrlo negativan, čak i pomalo zlostavljački, zbog čega se Birkin žalila svom starijem bratu, govoreći kako radi s groznim Francuzom koji iritira. "Taj arogantan i pompozan snob me jednostavno prezire," govorila je. 

Četiri priče iz života Jane Birkin i Sergea Gainsbourga (фото 1)

2. Kada su se svađali cijeli je Pariz znao za to.

Oboje su bili eksplozivne naravi i javni su skandali bili česta pojava u njihovom životu. U pariškom su se baru "Castel" jednom prilikom navodno gađali prljavim rubljem i hranom i ganjali se bulevarom Saint-Germain, nakon čega je Birkin skočila u Seineu. Svađu su navodno završili tako što su se dobro nasmijali cijeloj situaciju, Birkin je izašla iz rijeke i zajedno su se vratili kući.

Četiri priče iz života Jane Birkin i Sergea Gainsbourga (фото 2)

3. "Je t'aime... moi non plus"

Slavna pjesma "Je t'aime... moi non plus" nastala je mnogo ranije nego je Gainsbourg upoznao Birkin. Pjesma je bila namijenjena za Brigitte Bardot s kojom ju je Gainsbourg i otpjevao 1967., no ta verzija pjesme nije objavljena sve do 1986. U međuvremenu je Gainsbourg snimio pjesmu s Birkin 1969. i ona je odmah došla na prvo mjesto na britanskim glazbenim ljestvicama, ali zbog uzdisanja Jane Birkin u pjesmi, u mnogim je drugim zemljama zabranjena.

Četiri priče iz života Jane Birkin i Sergea Gainsbourga (фото 3)

4. Njihova je ljubav trajala cijeli život.

Nakon desetak godina Birkin i Gainsbourg su prekinuli svoju vezu. Birkin više nije mogla tolerirati njegovu agresivnost i problem s alkoholom. Odselila je i uskoro upoznala redatelja Jacquesa Doillona. No, i nakon prekida njihova je veza ostala snažna. Kada je Birkin ostala trudna s Doillonom, Gainsbourg joj je poslao kutije s dječjom odjećom, a kasnije postao i kum Birkininoj kćerki Lou. I sami zajedno imaju kćerku, Charlotte, ostali su prijatelji do kraja njegovog života, konstantno razgovarali i, naravno, pisali pjesme. 

Četiri priče iz života Jane Birkin i Sergea Gainsbourga (фото 4)

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više