Search

Filmovi koje ne smijete propustiti na ovogodišnjem ZFF-u

Filmovi koje ne smijete propustiti na ovogodišnjem ZFF-u

Odabir pet zanimljivih produkcija

BURO.


Image: PR

12. izdanje Zagreb Film Festivala počinje u nedjelju, 19. listopada u kinu Europa projekcijom filma "Ničije dijete" u režiji Vuka Ršumovića. Neposredno prije otvorenja, od 19:00 na terasi kina Europa održat će se koncert grupe Ljetno kino

Više od stotinu filmova sa svih strana svijeta spremno je za 12. izdanje Zagreb Film Festivala koje se održava od 19. do 26. listopada u kinima Europa, Tuškanac i MSU, te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Glavni natjecateljski program kao i dosad donosi debitantske igrane i dokumentarne filmove, a popularni natjecateljski program Kockice i ove godine ponudit će pregled domaćeg kratkog metra. Uglavnom, u osam popratnih i nekoliko posebnih programa, ovogodišnji ZFF predstavit će najzanimljivije debitantske filmove, recentne svjetske hitove i bezvremenske klasike. Treću godinu zaredom održava se i ZFF-ova edukativna i networking platforma za profesionalce pod nazivom Industrija. Dok s nestrpljenjem iščekujemo da počne filmski maraton odabrali smo pet itekako zanimljivih filmova koje ne biste trebali propustiti. A jedan od njih je i film kojim započinje ovogodišnji ZFF.

No One's Child | Ničije dete
Srbija, Hrvatska | 2014. | 95'

U rano proljeće 1988. lovci u bosanskim planinama pronalaze malog dječaka među vukovima. U Travniku mu jedna od socijalnih radnica nasumično daje ime Haris i uskoro ga po hitnom postupku šalju u centralno sirotište SFRJ u Beogradu. Tijekom godina Haris se transformira iz divlje zvijeri koja grize, ne podnosi ni ljude ni kuhanu hranu ni nošenje cipela, u kultiviranog dječaka koji savlada pisanje, čitanje i postolarski zanat. No, njegovu krhku socijalizaciju prekida rat: u proljeće 1992. Jugoslavije više nema, a socijalne službe nove BiH države traže da se dječaka pošalje kući - kući, gdje se upravo sprema rat. "Ničije dijete", film nastao u srpsko-hrvatskoj koprodukciji oduševio je publiku i kritiku Filmskog festivala u Veneciji i vratio se kući s tri osvojene nagrade.

Dancing with Maria | Ples s Marijom
Italija, Argentina, Slovenija | 2014. | 75'

Maria Fux ima devedeset godina i još uvijek redovito pleše. U njezinom plesnom studiju u Buenos Airesu svi su dobrodošli bez obzira na predispozicije. Često radi s muškarcima i ženama s mentalnim i fizičkim poteškoćama i organizira mješovite plesne grupe. Nakon što je cijelog života podučavala i provodila eksperimente sa svojom plesnom metodom temeljenom na unutrašnjim ritmovima i na simbiozi s glazbom, Maria se ovoga puta mora suočiti sa svojom posljednjom studenticom, najtežeg karaktera od svih - samom sobom. Svi imamo svoje granice s kojima se ponekad moramo uhvatiti u koštac. U dobi od devedeset, Maria ima pred sobom posljednju barijeru - ograničenje vlastitog ostarjelog tijela.

Mommy
Kanada | 2014. | 134'

Peti igrani film kanadskog enfant terriblea Xaviera Dolana i po mišljenju mnogih kritičara, njegov najbolji film dosad. Dolan se ovim filmom vraća temi odnosa majke i sina kao i u svom igranom prvijencu "Ubio sam majku", samo je ovaj put majka ta koja je u stalnom iskušenju da počini ubojstvo. Anne Dorval glumi Diane, udovicu i samohranu majku koja jedva spaja kraj s krajem s potplaćenim poslovima čistačice. Borbena je, drska, seksi i oblači se kao tinejdžerica. Križ koji nosi njen je nestabilan i agresivan sin Steve. Dijagnosticiran mu je ADHD i neprestano psuje, upada u tučnjave i ima potrebu dirati nepoznate žene. Steve je upravo izašao iz institucije i Diane se mora brinuti za njega što se pretvara u kaotičnu i na trenutke strašno zabavnu noćnu moru. Kad njihova sramežljiva susjeda Kyla pokaže interes za majku i sina, razvija se iznenađujući trio.

Party Girl
Francuska | 2014. | 96'

Angélique je cijeli svoj život provela radeći kao hostesa po noćnim klubovima u Loreni na francusko-njemačkoj granici i više je naviknuta na svjetlost neonskih lampi nego onu danjeg svjetla. Majka je četvero djece, najmlađu kćer u ranoj dobi je dala na posvajanje. Iako na pragu šezdesetih, Angélique još uvijek voli dobru zabavu, ali njezine egzistencijalne muke počinju kad je stalna mušterija, umirovljeni rudar, iznenada zaprosi. Brak s Michelom podrazumijeva miran život kod kuće i odustajanje od noćnog života i kako se dan vjenčanja približava tako Angélique sve više sumnja u svoju odluku i okuplja djecu da joj pomognu razriješiti bračne i životne dvojbe. Sniman u cinéma vérité stilu, "Party Girl" je dirljivi portret nekonvencionalne žene na društvenoj margini inspiriran stvarnim događajima, po ideji sina glavne protagonistice, ujedno i člana redateljskog trojca filma.

Whiplash | Ritam Ludila
SAD | 2013. | 105'

Američka glazbena drama o želji za uspjehom pod svaku cijenu, bez obzira na potencijalne žrtve. Mladi jazz bubnjar Andrew studira na prestižnom njujorškom konzervatoriju i ima puno ambicioznije planove od toga da bude samo običan glazbenik. Prije svega ne želi ostati mediokritet poput svog oca koji nikad nije ostvario spisateljsku karijeru i boji se da im je možda neuspjeh zapisan u genima. Vođen ambicijom, uspijeva ući u prestižni školski bend pod vodstvom profesora Fletchera, nemilosrdnog jazz genija. Da bi se održao u sastavu, Andrew vježba po cijele dane sve dok mu prsti ne prokrvare. Bespogovorno, barem ispočetka, trpi profesorove sadističke ispade. Koliko daleko je Andrew spreman ići i koliku je žrtvu spreman podnijeti?

Related articles

Buro 24/7 Selection

više