Search

Filmovi koje trebate pogledati ako volite Wesa Andersona

Filmovi koje trebate pogledati ako volite Wesa Andersona

Neka nova energija


Image: Movie Theme

Uz njihovu strast i kreativnu snagu, skupina novih filmskih redatelja spremna je zauzeti krunu kralja Wesa Andersona

Sladunjava djeca, stajliš odjeća, vrludanje kroz različita vremenska razdoblja, jarke boje i savršeno popeglani kadrovi, samo su neke od karakteristika koje redatelj Wes Anderson provlači kroz svoje filmove. Njegov izričaj teško je ne prepoznati jer je u potpunosti originalan i ne može samo tako biti iskopiran. No, u moru talenata isplivalo je nekoliko mladih redatelja koji su trenutno na holivudskoj startnoj liniji i svojim stilskim obilježjima ulaze u kategoriju filmova koje bi mogli usporediti s Andersenovom estetikom. Stoga, ako ste njegov veliki fan, predlažemo vam sljedeće filmove koji vas neće ostaviti ravnodušnima. 

1. Me and Earl and The Dying Girl (2015) / Alfonso Gomez - Rejon 

Me and Earl and the Dying Girl je odličan film čija se radnja događa u Pittsburghu, a glavni akteri su srednjoškolci i njihovi trenutni problemi. Tema se vrti oko djevojke Rachel koja boluje od leukemije, a njezin školski kolega Greg od strane majke je primoran družiti se s njom. Neobičan film za redatelja čiji je omiljeni žanr horor, ova drama prožeta je snažnim i istovremeno zbunjenim osjećajima dvoje mladih ljudi koji su se našli u nezavidnim situacijama. Započinju jedno krasno prijateljstvo, a poveznicu s Andersonovim filmom možemo vidjeti u uređenju Racheline sobe u potkrovlju koja je dekorirana s gomilom škara pribijenih na zid i podsjeća na lude interijere u filmu Hotel Grand Budapest. 

2. Zemlja bez Zakona (2015) / John Maclean 

Neo vestern Slow West Johna Macleana mogli bi usporedit s filmovima Wesa Andersona jer je snimljen kao "European road movie", žanr koji često prikazuje Ameriku na potpuno drugačiji način. Prožet bajkovitom energijom, u fokus stavlja priču o odmetnicima s Divljeg Zapada u kojoj mladi Škot putuje Amerikom u potrazi za ženom koju voli, a u tom pothvatu društvo mu pravi tajanstveni revolveraš koji ima neriješenih računa sa skupinom lovaca na glave. Ideja o vesternu ovdje je prilično zabavno dočarana s odličnim soundtrackom indie benda Django Django. 

3. Rocks That Bleed (2015) / Bertie Gilbert 

Bez sumnje najsvježiji ulazak u dugom nizu potencijalnih Andersonovih nasljednika je 18-godišnji filmaš Bertie Gilbert koji je već imao velika priznanja u svojoj kratkoj karijeri. Naime, njegov najnoviji film Rocks That Bleed odabran je za sudjelovanje na BFI Future Film Festivalu. Sjajne scene podsjećaju nas na šarene palete boja u Andersenovim filmovima, a već je napisao i režirao svoj  idući film Blue Sushi čiji trailer nas neodoljivo podsjeća na lik Margot iz filma Obitelj čudaka

4. Dnevnik jedne tinejdžerice (2015) / Marielle Heller 

Možemo samo pretpostaviti kako bi Anderson riješio priču o tinejdžerici neutaživog libida. Film Dnevnik jedne tinejdžerice maloljetni seksualni odnos stavlja pod povećalo gdje se glavna akterica upušta u kompleksan ljubavni odnos s dečkom njezine majke i "najzgodnijim čovjekom na cijelom svijetu". Ono što slijedi je oštrouman, humorističan i provokativan niz događaja koji opisuju seksualno i umjetničko buđenje jedne mlade djevojke. 

5. Dawn (2014) / Rose McGowan

Rose McGowan se ne boji ubosti u srce patrijarhata i ta ista energija priskrbila joj je redateljski debi na filmu Dawn. Čini se kako je u posljednje vrijeme tematika najosjetljivijeg razdoblja u životu djevojčica vrlo popularna. Glavni lik je mlada djevojka čija stidljiva majka pokušava gušiti njezinu seksualnost. Kada djevojčica pozove svoju simpatiju i prijatelje da dođu k njoj jedne tople ljetne večeri, Dawn čini sve kako bi ostala jako cool. Elementi u filmu mogli bi biti produžetak filma Kraljevstvo izlazećeg mjeseca, s time da kraj ovog filma ne završava za svih jednako.  

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više