Search

Foto projekt koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži naša hrana

Foto projekt koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži naša hrana

Sweet Sneak Studio istražuje utjecaj plastike na zagađenje

Tekst: T.L.


Image: Sweet Sneak Studio

Sushi zamotan u rastrgane plastične vrećice ili čaša piva koju, umjesto fine bijele pjene, krase komadići stiropora samo su jedan dio provokativne foto serije "Microplastic" koju potpisuje Sweet Sneak Studio, a koja istražuje utjecaj plastike na zagađenje, posebno tematizirajući mikroplastiku i njezin udio u našoj svakodnevnoj prehrani. Nizozemski studio udružio je snage s fotografom Mortenom Bentzonom, a kao rezultat nastalo je osam vizuala koji prikazuju hranu i piće u kojima je najveća mogućnost da ćete pronaći čestice plastike manje od 5 milimetara.

"Konzumacija plastike postala je globalni problem. Često naš plastični otpad završi u prirodi, a kako plastici treba vrlo mnogo vremena da se razgradi, ona ulazi u naš hranidbeni lanac kao mikroplastika. Zbog svoje malene veličine, mikroplastika prolazi kroz filtracijske sustave za vodu i ulazi u rijeke, mora i oceane, a potom ih konzumiraju morske životinje što ima ogroman utjecaj na njihovo zdravlje. Naravno, mikroplastiku kroz svoj plijen konzumiraju i mesožderi", objašnjavaju iz Sweet Sneak Studija te dodaju: "Na koncu, mikroplastika se pomiče sve do vrha hranidbenog lanca i završava na našem tanjuru."

Foto projekt koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži naša hrana (фото 1)

Foto projekt koji je, u vidu izložbe, napravljen za zoološki vrt u Kopenhagenu ima u cilju osvijestiti poguban utjecaj plastike na zagađenje, ali i zorno pokazati da je njezin utjecaj mnogo dalekosežniji od onoga što smo donedavno smatrali. Također, Sweet Sneak Studio ovom je serijom fotografija želio razbiti predrasude da se mikroplastika nalazi isključivo u morskoj hrani. Znanstvenici su, naime, najviše mikroplastike pronašli u flaširanoj vodi, ali i u kuhinjskoj soli, pivu i medu. Sweet Sneak Studio koji je inače poznat po fotografijama koje slave svu ljepotu gastronomije, ovoga je puta izašao iz svog okvira, a suosnivačica Katrin Fiesler rekla je portalu Dezeen kako su se ovoga puta fokusirali na to da prikažu "ružnu istinu" o hrani koju svakodnevno konzumiramo. Utjecaji mikroplastike na ljudsko zdravlje još nisu poznati, no sasvim je sigurno da nisu baš blagotvorni.

Foto projekt koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži naša hrana (фото 2)

Foto projekt koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži naša hrana (фото 3)

Foto projekt koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži naša hrana (фото 4)

Foto projekt koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži naša hrana (фото 5)

Foto projekt koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži naša hrana (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više