Search

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest

Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara

BURO.


Image: PR

Tijekom 65 godina postojanja Dubrovačkih ljetnih igara brojni dizajneri i fotografi, od kojih su danas pojedini nezaobilazna imena hrvatske povijesti umjetnosti, oblikovali su prepoznatljivi identitet Igara i fotografski bilježili sva događanja.

Od samog osnutka 1950. godine Igre su bile zamišljene multimedijalno. Već s prvog plakata koji je oblikovao Edo Murtić u podnaslovima se iščitava program: teatar, muzika, izložbe. U prvom godištu bilo je priređeno pet izložbi, a među ostalima se unutar programa našla i izložba umjetničke fotografije.

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 1)

Tijekom 65 godina postojanja Dubrovačkih ljetnih igara brojni dizajneri i fotografi, od kojih su danas pojedini nezaobilazna imena hrvatske povijesti umjetnosti, oblikovali su prepoznatljivi identitet Igara i fotografski bilježili sva događanja. Radovi su im obilno korišteni u brojnim publikacijama, i premda su se grafičko oblikovanje i fotografija već poodavno etablirali kao ravnopravni mediji umjetničkog izražavanja, njihovo autorstvo nije isticano, navođeni su tek sumarno u impresumu.

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 2)

Zapošljavanje Toše Dabca kao fotografa prvih sezona predstavljalo je siguran izbor jer se on do tog vremena već proslavio u zemlji kao i u svijetu. Očito po želji naručitelja snima pune široke kadrove scene, snimane uglavnom iz perspektive publike. Željelo se osim same predstave, prikazati i nove scenske prostore ambijentalnog teatra. Kao poseban kuriozum treba istaknuti da su njegove fotografije 1955. godine reproducirane na poštanskim markama i razglednicama posvećenim Igrama.

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 3)

Pomak u pristupu predstavama vidljiv je u radovima Vilka Zubera. Iako još uvijek prisutni totali, Zuber se više približava izvođačima, izdvajajući ih iz cjeline scene, koristeći gornje i donje rakurse, te dijagonalne kompozicije iz stilskog repertoara, tada ponovno aktualizirane tradicije Nove objektivnosti.

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 4)

Krajem pedesetih i šezdesetih godina za reprizirane predstave koriste se fotografije iz prošlih godišta, radovi atelijera lokalnih profesionalnih fotografa poput Bora Tošovića i Antuna Tasovca, kao i usluge filijala turističke agencije Putnik te 1964. godine u Dubrovniku osnovanog Atlasa.

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 5)

Krajem šezdesetih godina Tomislav Gusić po prvi put osmišljava cjelokupni vizualni identitet. Izvode se sve varijante potrebne za marketing, od znaka, plakata, dnevnih plakata, tjednih plakata, programa, tjednih programa, ulaznica, bannera, oglasa, plakata za prodaju itd.

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 6)

Značajan kvalitativni, ali i kvantitativni pomak dogoditi će se također 1968. angažiranjem Krešimira Tadića, povjesničara umjetnosti, kao službenog fotografa. On uvodi nove standarde struke kako likovne, tako i tehničke. Njegovom zaslugom zasnovana je fototeka s datotekom te po prvi puta opremljen profesionalni fotolaboratorij pod starom Ljetnom pozornicom. Stvoreni su preduvjeti za izradu enormnih fotopovećanja, koja su bila ovješena po fasadama i ulicama, a u svakom izlogu postavljena je uz zastavicu Igara (T. Gusić) i po jedna fotografija predstave ili portreti glumaca.

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 7)

Nakon njega mnogi poznati fotografi poput Slobodana Tadića, Enesa Midžića, Marije, Braut, Pava Urbana, Ane Opalić, Damila Kalođere, Željka Tutnjevića i Grge Jelavića. Svaki sa svojim specifičnim senzibilitetom i estetskom kvalitetom snimili su brojne fotografije. Posebno ugodno iznenađenje su iznimno kvalitetni radovi koje je snimio Nikša Karković, inače profesor dubrovačke gimnazije.

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 8)

Također značajni umjetnici poput Ede Murtića, Fedora Vaića, Branka Kovačevića, Iva Grbića, Ede Kovačevića, Toma Gusića, Luke Gusića, Borisa Ljubičića, Orsata Frankovića pa sve do Studija Šesnić - Turković, zasnivali su plakate i naslovnice, a neki i cjelokupni vizualni identitet pojedinih godišta Igara. Izložbom se ističe njihov značaj u stvaranju i oblikovanju pojedinačne i kolektivne vizualne memorije u šezdesetpetogodišnjem kontinuitetu.

Za izložbu je odabrano 34 plakata, 107 fotografija, a u sklopu izložbe je i multimedijalna prezentacija i projekcija filmova iz Arhiva Hrvatske radiotelevizije. Nakon večerašnjeg svečanog otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara,  ova izložba otvara se 11. srpnja u 21 sat u atriju palače Sponza, u Dubrovniku.

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 9)

Izložba tjedna: Dubrovačke ljetne igre kroz povijest (фото 10)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više