Search

Izložba tjedna: Ivan Marušić Klif u Umjetničkom paviljonu

Izložba tjedna: Ivan Marušić Klif u Umjetničkom paviljonu

"Između frekvencija"

BURO.


Image: PR

Ambijentalna svjetlosno-zvučna video instalacija Ivana Marušića Klifa otvara se večeras

Izložba Ivana Marušića Klifa jedna je iz ciklusa ambijentalnih site-specific izložbenih projekata u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu koji na medijski inovativan način predstavljaju nove opuse i ostvarenja suvremene umjetničke produkcije vodećih umjetnika srednjeg i mlađeg naraštaja.

Riječ je o multimedijalnom umjetniku (diplomirao 1994. godine na School of Audio Engineering u Amsterdamu, Nizozemska) i jednom od najzanimljivijih protagonista domaće novomedijske umjetničke scene, koji uglavnom radi na području interaktivnih instalacija, robotike i interaktivnog videa. S obzirom na sklonost improvizaciji i eksperimentu, u središtu njegova interesa je sam proces stvaranja likovnog događaja u kojemu koristi vizualne, svjetlosne i zvučne efekte proizvedene "primitivnom" tehnologijom u sklopu računalno kontroliranog sustava kojeg čine video-projektori, pokretne kamere i wobbulatori.

Klif
Naime, Klif u svom radu na inovativan način pristupa jedinici za manipulaciju rastera zvuka, takozvanom wobbulatoru. Riječ je o alatu kojeg su tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća razvijali i u svom umjetničkom radu koristili pioniri video umjetnosti poput Nam June Paika ili Steine i Woody Vasulke, a radi se o prepariranom televizoru čijom je slikom moguće manipulirati pomoću elektromagnetskih valova.

Izložba tjedna: Ivan Marušić Klif u Umjetničkom paviljonu (фото 1)
Izložbeni projekt "Između frekvencija 2" u Umjetničkom paviljonu nastavak je umjetnikova višegodišnjeg istraživačkog procesa na području elektronički generirane slike pomoću frekvencija zvuka kroz seriju interaktivnih instalacija/video performansa (za što je dobio i Godišnju nagradu Vladimir Nazor za likovnu umjetnost 2013.).
Klif

Iz teksta voditelja i kustosa izložbenog projekta Radovana Vukovića.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više