Search

Izložba tjedna: Nikola Puzigaća u Galeriji Inkubator

Izložba tjedna: Nikola Puzigaća u Galeriji Inkubator

Radovi grafičkog genijalca iz susjednog Beograda

BURO.


Image: PR

Prosinac će u Galeriji Inkubator obilježiti još jedno grafičko-dizajnersko čudo iz regije o kojemu se mnogo pričalo, a izložbu "Pun K" pogledajte od 12. do 19. prosinca

Nikola Puzigaća mladi je srpski diplomirani grafički dizajner koji je, bez pretjerivanja, pomeo kreativnu stranu društvenih mreža, ali se već i ranije etablirao kao tražena roba na svjetskoj sceni izgradnje vizualnih identiteta različitih kompanija. O značaju ovoga ponešto samozatajnog umjetnika zorno svjedoči i činjenica da je njegov rad uvršten i u jednu od knjiških kolaboracija Mirka Ilića i Stevena Hellera (2012.), dvoje značajnih imena grafičkog dizajna i njegove povijesti, teorije i recepcije. Između ostaloga je Puzigaća i pobjednik brojnih natječaja dizajnerskih kreativaca, a i u Zagrebu će, u Galeriji Inkubator, još jedanput iz prve ruke posvjedočiti u čemu se krije magija njegovih radova.

Nikola Puzigaća
Ovaj se mladi umjetnik grafičkim dizajnom počeo baviti shvativši, kako kaže, da je ono što je radio na školskim satovima, u rukama imajući bilježnicu i olovku, a nevezano za školski predmet - imalo i nekakav okvir struke, školovanja, zanimanja, ali i - zarade. Ipak, već nas prvi pogled na radove Nikole Puzigaće uvjerava da se ovaj umjetnik, prije svega, dobro zabavlja, pri tome i svojoj publici pružajući dozu nesmiljenog humora, ostvarenog upravo na onoj finoj liniji imaginarno povučenoj između predvidljivosti dizajnerski riješene svakodnevice i elemenata začudne i kontradiktorne retorike u službi već tradicionalnih postmodernističkih umjetničkih postupaka.

Izložba tjedna: Nikola Puzigaća u Galeriji Inkubator (фото 1)
S obzirom na širinu interesa ovoga umjetnika, kao i na nepregledno polje tema, formi i "suradnji" s drugim žanrovima i umjetnostima koje (grafički) dizajn može i veoma često doista ostvaruje, prava je sreća da se i ovaj skup radova mogao barem okvirno tematski i idejno objediniti. Inspiracijska su izvorišta, naime, brojna, kao i njihovi potencijali kombiniranja i premrežavanja, a o autorskim je idejama ovaj mladi dizajner rekao: "(...) ja ih samo hvatam iz Kozmosa prije nego što ih netko drugi uhvati."

Izložba tjedna: Nikola Puzigaća u Galeriji Inkubator (фото 2)

Izložbu čine tematski različite grupe postera, ali i umjetničkih instalacija, a posebnost upravo ove, zagrebačke izložbe, jest premijerno izlaganje nekih sasvim novih radova Nikole Puzigaće, a koje će zagrebačka publika imati prilike pogledati.

Izložba tjedna: Nikola Puzigaća u Galeriji Inkubator (фото 3)
Tekst: Martina Bratić za Galeriju Inkubator

Related articles

Buro 24/7 Selection

više