Search

Izložba tjedna: Ovo nisu igračke!

Izložba tjedna: Ovo nisu igračke!

Slavni glazbenik Pharrell Williams u ulozi kustosa


Image: Foto: Vizkultura,
trendland.com

Ovih je dana u Torontu, u tamošnjem muzeju dizajna Design Exchange, otvorena izložba "This is Not a Toy" čiji je kustos, uz Johna Wee Toma i Saru Nickelson, slavni glazbenik Pharrell Williams

This is Not a Toy'

Ovih je dana u Torontu, u tamošnjem muzeju dizajna Design Exchange, otvorena izložba "This is Not a Toy" čiji je kustos, uz Johna Wee Toma i Saru Nickelson, slavni glazbenik Pharrell Williams. Riječ je o izložbi koja je fokusirana na suvremenu skulpturu, figure i autorska umjetnička djela čija se pojavnost bazira na prikazima i elementima generiranim iz svijeta igračaka. 

This is Not a Toy'

Izložba okuplja niz autora čijim izričajem dominiraju maštoviti svjetovi, kričave boje i raznorazni prikazi koje poznajemo, ili mislimo da poznajemo, iz pop kulture igračaka, od kojih se ističu imena kao što su KAWS, Huck Gee, Coarse, kolektiv FriendsWithYou, ali i nezaobilazni slavni Japanac, Takashi Murakami, inače Williamsov dobar prijatelj.

Izložba tjedna: Ovo nisu igračke! (фото 1)

Na izložbi ove selektirane i oku itekako privlačne niše suvremene umjetnosti mogu se vidjeti raznobojne skultpture, minijature, prostorne instalacije i slike. Kako kustosi postava naglašavaju, sama izložba istražuje igračke kao odrednicu kulture suvremenog svijeta i prva je svjetska izložba ovog mjerila koja propituje tematiku nastalu iz originalno dječje plastike kao suvremeni art.

This is Not a Toy'

Jedan od centralnih izložaka na izložbi je i rad "The Simple things" koji je produkt kolaboracije Takashija Murakamija, poznatog draguljara Jacoba Araboa (poznatog kao Jacom the Jeweler) i samog Williamsa. U prepoznatljivoj Murakamijevoj šarenoj i bizarnoj skulpturi nalaze se neke od najdražih Williamsovih stvari: limenka Pepsija, cupcake kolač, vrećica čipsa, tegla ketchupa, tenisice i boca Johnsons kupke, koji su svi, naravno, optočeni draguljima. Ovo nije prva umjetnička suradnja Murakamija i Williamsa - 2009. godine na Art Baselu su predstavili svoj prvi zajednički rad.

O Pharellovoj ulozi na izložbi "This is Not a Toy" predsjednica Design Exchange muzeja rekla je: "Pharrellov angažman potenciran je njegovom konstantnom strašću za ovom nišom autorskog umjetničkog izražavanja. Upravo njegova naklonost spram dizajniranih igračaka i kolekcionarskog dizajna razlog je njegovog upliva u svijet suvremene umjetnosti".

This is Not a Toy'

Izložba tjedna: Ovo nisu igračke! (фото 2)

Izložba tjedna: Ovo nisu igračke! (фото 3)

Izložba tjedna: Ovo nisu igračke! (фото 4)

Izložba tjedna: Ovo nisu igračke! (фото 5)

Izložba tjedna: Ovo nisu igračke! (фото 6)

Izložba tjedna: Ovo nisu igračke! (фото 7)

Autor: Vizkultura

Related articles

Buro 24/7 Selection

više