Search

Izložba tjedna: Peter Kogler u MSU

Izložba tjedna: Peter Kogler u MSU

Od 18. prosinca 2014. do 20. veljače 2015.

BURO.


Image: PR,
Damir Fabijanić

Ovog tjedna cijeli kat zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti pretvara se u prostor genijalnih svjetlosnih instalacija austrijskog umjetnika Petera Koglera

Peter Kogler intenzivno je prisutan na međunarodnoj sceni u posljednjih tridesetak godina gdje je prepoznat kao jedan od najistaknutijih predstavnika srednje generacije austrijskih umjetnika među kojima ćemo spomenuti samo najpoznatije - Franza Grafa, Heima Zoberniga i Erwina Wurma, autore koji su svoje djelovanje započeli osamdesetih godina, i Kogler započinje svoj umjetnički put usvajajući tradiciju konceptualne i medijske umjetnosti i razvijajući svoja umjetnička istraživanja na području presijecanja različitih disciplina i medija - performansa, videa, filma, slikarstva, kompjutorske umjetnosti, skulpture i arhitekture.

Izložba tjedna: Peter Kogler u MSU (фото 1)

Zanimajući se za nove, inovativne umjetničke prakse, ne samo na području vizualnih umjetnosti već i scenskih, zvuka i glazbe, Kogler nastavlja svoj rad pomičući granice umjetničkog izražavanja i razvija vizualno iznimno upečatljiv i umjetnički i emocionalno uvjerljiv svijet. Nakon nekoliko godina istraživanja na početku umjetničkog puta u području slikarstva, performansa i eksperimentalnog filma, Kogler od 1984. počinje koristiti kompjutersku tehnologiju. Najavljujući budući razvoj umjetnosti uz pomoć kompjutera još je šezdesetih godina, Michael Noll napisao: "Kompjuter je aktivni medij s kojim umjetnik može vršiti interakciju na novoj razini, oslobođen mnogih fizikalnih ograničenja svih prijašnjih medija. Umjetničke mogućnosti takvog stvaralačkog medija u ulozi umjetnikovog suradnika zaista su uzbudljive i izazovne." Upravo su stvaralačke mogućnosti kompjutera kao medija koji ukida fizička ograničenja puna dva desetljeća kasnije, i u stvaralaštvu Petera Koglera, donijele odlučujuće impulse za stvaranje iznimno zanimljivog i dojmljivog opusa. U njegovim mnogobrojnim i u različitim tehnikama izvedenim  multimedijskim projektima virtualno je postalo područje stvarnog, a granice arhitekture dobile su novu dimenziju.

Izložba tjedna: Peter Kogler u MSU (фото 2)

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti želi posjetiteljima predstaviti Petera Koglera s nizom najnovijih radova. Započinje monumentalnom zavjesom na kojoj je otisnut apstraktni motiv od crvenih isprepletenih linija. Zavjesa funkcionira kao velika slika izduženog formata, nesaglediva je u jednom pogledu, što nas potiče na pomnije promatranje i kretanje. Ulazeći u prostor s video-projekcijom ulazimo u potpuno drugačiji ambijent. Pomične slike projicirane su na sve četiri strane dvorane, a neprimjetne izmjene slika stvaraju kod gledatelja osjećaj nedefiniranog kretanja te osjećaj nesigurnosti.

Autor zvuka kao sastavnog dijela instalacije je Franz Pomassl, austrijski umjetnik, teoretičar i kustos, s kojim Peter Kogler surađuje već nekoliko godina. I zvuk i pomične slike kreiraju filmičnu atmosferu poput filmova Fritza Langa ili legendarnog "Blade Runnera" koje Kogler često ističe u svojim intervjuima.

Izložba tjedna: Peter Kogler u MSU (фото 3)

Sljedeća dvorana svojim nas ukupnim dojmom podsjeća na atmosferu i radove snimljene u Koglerovom ateljeu u Los Angelesu iz vremena u kojem se osjećao snažan utjecaj američke umjetnosti, naročito  minimalizma i pop arta. Kogler pomoću računala razvija vrlo precizne vizualne strukture koje funkcioniraju kao super-znakovi u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom obliku - pored već spomenutih mrava tu su žarulje, bijeli štakori, ljudski mozak, cijevi... Iako je njegov vizualni repertoar preuzet iz repertoara svakodnevnih predmeta te ga odlikuje jasnoća i razumljivost, za njega nikako ne možemo reći i da je predvidljiv, ali svakako možemo reći da je vrlo suvremen i da na najbolji način odražava duh današnjeg globaliziranog i tehnologijama i društvenim mrežama povezanog društva.    

Iz teksta mr. sc. Snježane Pintarić, kustosice izložbe

Related articles

Buro 24/7 Selection

više