Search

Izložba tjedna: \"Radovan Tajder. Arhitektura/Arhitekt\"

Izložba tjedna: "Radovan Tajder. Arhitektura/Arhitekt"

Izložba uspješnog hrvatskog arhitekta u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Večeras se u MUO otvara izložba uspješnoga zagrebačkoga arhitekta Radovana Tajdera, koji u austrijskom glavnom gradu živi od 1985. godine

Nedavno izgrađena elegantna poslovna zgrada sjedišta RBA banke na Dunavskom kanalu u centru Beča samo je jedno u nizu ostvarenja uspješnoga zagrebačkoga arhitekta Radovana Tajdera, koji u austrijskom glavnom gradu živi od 1985. godine. Do selidbe u Beč Tajder je u Hrvatskoj ostvario respektabilnu karijeru: prema njegovim su jedinstvenim visokofunkcionalnim komponibilnim sustavima 414 i Megas izgrađene brojne škole i vrtići, u osjetljivom je zagrebačkom gradskom tkivu izveo maestralno interpolirane stambene zgrade koje su i domaći i svjetski kritičari i teoretičari jednoglasno ocijenili antologijskim ostvarenjima, a realizirao je i niz sasvim originalno dizajniranih obiteljskih kuća i kuća za odmor.

Radovan Tajder

Dječji vrtić Megas, Gajnice, Zagreb, 1977.-1980.

Bečko razdoblje u Tajderovoj su karijeri označili projekti poslovnih zgrada, radovi za hotelske lance te projekti stambenih objekata. Veliki broj projekata, njihova tipološka raznovrsnost te popis svjetski respektabilnih investitora najbolje ilustriraju Tajderovu projektantsku vještinu i renome: arhitekt je projektirao za Philips, BMW, Wüstenrot, BAWAG, Volksbank, RBA, OPEC, IBM, hotel Plaza-Wien, hotelski lanac Ibis... Tijekom bečkih godina Tajder je kontinuirano projektirao i za hrvatske naručitelje (Zagreb, Rovinj, Zlarin, Novigrad), sudjelovao je na izložbama Zagrebačkoga salona i izložbi Oris ideja. Udruženje hrvatskih arhitekata dodijelilo je 1999. godine Radovanu Tajderu nagradu Drago Galić za stambeni kvart u bečkoj Tamariskengasse.

Izložba tjedna: "Radovan Tajder. Arhitektura/Arhitekt" (фото 1)

Upravna zgrada bečke plinare, 2004.-2007.

Uz arhitektonski opus na izložbi u MUO, koja se otvara večeras u 19 sati, bit će predstavljen i Tajderov paralelni "projekt" - slavne tekice, bilježnice s njegovim poslovnim i intimnim dnevnikom, vođenim desetljećima. One na najbolji način dočaravaju likovno-literarni svijet Radovana Tajdera. Godine 1991. izlagane su u Ljubljani, a poznati arhitekti Boris Podrecca, Martin Kohlbauer, Peter Herzog, oduševljeni njihovim sadržajem "dizajnirali" su naslovnice tekica 2005. i 2007. godine.

Izložba će se moći razgledati do 27. travnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više