Search

Izložba tjedna: Stipan Tadić u galeriji SC

Izložba tjedna: Stipan Tadić u galeriji SC

"My Whole Life"

BURO.


Image: PR

Ovog je tjedna u zagrebačkoj Galeriji SC započeo zanimljiv umjetnički pothvat Stipana Tadića i trajat će sve do 15. siječnja

Na izložbi u Galeriji SC umjetnik Stipan Tadić predstavit će impresivnu sliku "My Whole Life". Formalno je riječ o autoportretu, no oko njega je i bogatstvo detalja, situacija kroz koje autor prezentira svoj životni put, od rođenja do smrti. Od 08. do 15. siječnja, svaki dan od 9 do 12 sati te 14 do 20 sati (osim nedjelje) posjetitelji će moći prisustvovati nastanku djela, razgovarati sa slikarom i tako, barem na trenutak, također postati dijelom njegovog života prikazanog na slici. Ideja je demistificirati slikarstvo i približiti ga publici, ali mu istovremeno pokušati vratiti patinu i dostojanstvo nekih starih vremena.

Izložba tjedna: Stipan Tadić u galeriji SC (фото 1)

Svi, baš svi, ponekad se pitamo tko smo, što smo i kamo idemo. Zašto smo tu, koja je naša uloga, što radimo na ovome svijetu? Ta pitanja u sebi mogu kriti egzistencijalistički očaj, a može im se pristupiti i s druge strane, s pozicije duhovitosti, smijeha, relativiziranja velikih tema. Pristup Stipana Tadića negdje je između, istovremeno zastrašujuće ozbiljan, ali i veselo neopterećen; tjera vas da se zamislite, ali vas i nasmijava, blesavo, dječje.

Slika "My Whole Life" nastajat će u Galeriji SC tijekom tjedan dana. Stipan će u galeriji živjeti, stvarati i spavati. Na taj će način i posjetitelji izložbe postati djelićem slike, i oni će, makar na trenutak, biti dio njegovog života, njegove plovidbe kroz institucije - od rodilišta, preko vrtića, škola, fakulteta i galerija do onog neizbježnog, do zadnje, konačne instance.

Život je, na kraju, samo igra. Precjenjujemo ga često, podcjenjujemo još češće. Mudraci su rekli da ga ne treba uzimati previše ozbiljno jer se nitko nije živ izvukao iz njega. Stipan to zna bolje od ikoga.

(iz teksta Andrije Škare)

Izložba tjedna: Stipan Tadić u galeriji SC (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više