Search

Kulise s velikog platna ili tko je sve i zašto kandidat za Oscara u kategoriji najbolje scenografije

Kulise s velikog platna ili tko je sve i zašto kandidat za Oscara u kategoriji najbolje scenografije

Zahtjevan posao u ne toliko istaknutoj kategoriji


Image: screenshot

Sva holivudska svita 24. veljače okupit će se u Dolby Theatreu u Los Angelesu gdje će se održati 91. po redu dodjela prestižne filmske nagrade Oscar. Dan je to kada će se slaviti filmska industrija s posebnim naglaskom na sve ono što je proizvedeno u posljednjih 12 mjeseci, a pojedini uradci bit će i za to nagrađeni. Konkurencija je kao i svake godine prilično jaka, kandidati su raznovrsni, kako žanrovski tako i tematski. U nadmetanju su se, neovisno o kategoriji, uz veterane našli niz novijih imena i lica koje će se tek izboriti za svoj dio kolača, ako ne ove godine, sigurno u narednim periodima jer sve pršti od potencijala. 

Kada pak govorimo o oscarovskim kategorijama, jedna je uvijek nepravedno zapostavljena, ali za filmski projekt kao takav itekako bitna - to je scenografija. Ove godine u njoj se tako našlo 5 filmskih naslova s nizom upečatljivih scenografskih imena, a oni su "Black Panther", (Hannah Beachler), "First Man" (Nathan Crowley, Kathy Lucas), "The Favourite" (Fiona Crombie, Alice Felton), "Mary Poppins Returns" (John Myhre, Gordon Sim) i "Roma" (Eugenio Caballero, Bárbara Enrı́quez). U nastavku vam ukratko donosimo kako su nastajali ovi upečatljivi filmski setovi… 

"Roma"

Kulise s velikog platna ili tko je sve i zašto kandidat za Oscara u kategoriji najbolje scenografije (фото 1)

Za redatelja Alfonsa Cuaróna i scenografe Eugenija Caballeroa, Bárbaru Enrı́quez nije bilo jednostavno rekonstruirati početak 70-ih godina u Mexico Cityju, posebno ako uzmete u obzir da je riječ o crno-bijelom filmu. U cijelom procesu bilo je potrebno stvoriti redateljev dom iz djetinjstva, a sve se temeljilo i krojilo prema njegovim sjećanjima, uspomenama i ponekim fotografijama. 

"First Man"

Kulise s velikog platna ili tko je sve i zašto kandidat za Oscara u kategoriji najbolje scenografije (фото 2)

Kombinacija realnog prikaza svemira te paralelno života u gradskoj četvrti Houstona 60-ih godina veliki je izazov bio i za scenografe filma "First Man", Nathana Crowleyja i Kathy Lucas. Ako ste pogledali film, malo je reći da su u tome uspjeli i da je ova nominacija opravdana. 

"Black Panther"

Kulise s velikog platna ili tko je sve i zašto kandidat za Oscara u kategoriji najbolje scenografije (фото 3)

Beskrajan vizualni doživljaj ono je što u ovom filmu neće moći proći nezapaženo. Scenografkinja Hannah Beachler ističe kako se u većini slučajeva inspirirala radom pokojne arhitektice Zahe Hadid koja je u nekim fazama svog opusa njegovala upravo takvu estetiku kakvu imamo prilike vidjeti u ovom znanstveno-fantastičnom uratku. 

"The Favourite"

Kulise s velikog platna ili tko je sve i zašto kandidat za Oscara u kategoriji najbolje scenografije (фото 4)

Biografska drama čija je radnja smještena na početak 18. stoljeća već je dovoljan pokazatelj kako je ovo veliki zalogaj kada je u pitanju scenografija s obzirom na vremenski period. Od kostima, detalja, samog seta i vjernih lokacija, sve je to što je ovom filmu vjerodostojno trebala osigurati Fiona Crombie u suradnji s Alice Felton. Ne trebamo posebno isticati kako je Crombie scenografkinja koja evidentno zna što radi, i radi to jako dobro. 

"Mary Poppins Returns"

Kulise s velikog platna ili tko je sve i zašto kandidat za Oscara u kategoriji najbolje scenografije (фото 5)

John Myhre je scenograf koji zna impresionirati Akademiju, a to dokazuju sve nagrade koje je na tom području dosad osvojio. Svoje znanje, vještine i oštroumnost ponovno je dokazao i na ovoj filmskoj bajkovitoj fantaziji o razigranoj britanskoj dadilji Mary Poppins. Bilo je tu puno posla, a nominacija je došla očekivano.  

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više