Search

\"Maja i more\" je prekrasni Instagram profil za sve vječne zaljubljenike u Jadran

"Maja i more" je prekrasni Instagram profil za sve vječne zaljubljenike u Jadran

Pričali smo s Majom Maljković Zelalijom

Tekst: E.G.


Image: Maja Maljković Zelalija

"I love the peace the sea gives me as if I am made from the salt itself" je prva rečenica na koju ćete naići kad zađete na Instagram profil naziva Maja i more. Krenete li ga pregledavati, brzo ćete shvatiti i zašto je baš ona odabrana. Naime, Maja Maljković Zelalija, koja stoji iza njega, nepopravljiva je zaljubljenica u more i mirnoću koje nam ono donosi. Ipak, možda nam sama ta činjenica i ne bi bila dovoljna da se na profilu dulje zadržimo. Društvene mreže su nam poremetile fokus i općenito nas dovele u situaciju u kojoj se na nešto teško koncentriramo u potpunosti na dulje od nekoliko minuta. Na ovom profilu nismo imali takvih problema - fokus je bio postojan, a mi smo pomalo hipnotizirano gledali u sve te prekrasne boje i fotografije naše obale, razmišljajući koliko je ono još dana ostalo do sljedećeg ljeta. Posljedično, Maju smo odlučili kontaktirati i o svemu doznati više. Prvo nam je rekla kako je ovaj profil svojevrsni hobi djevojke iz Trogira koja je po struci komunikologinja, a koja radi kao PR u Muzeju grada Trogira i, naravno, fotografira.

Profil postoji od rujna 2017., ali ozbiljnije se i promišljenije njime bavi od lipnja ove godine. Na pitanje o prvim reakcijama, kaže da su kao more ljeti - tople i vesele. Kad snimi dobru fotografiju se osjeća sretno, a taj se osjećaj povećava ako sazna da je njena fotografija usrećila i nekog drugog ili mu popravila dan. Nakon toga smo je pitali i da nam kaže nešto više o tome koja ideja stoji iza profila: "Sama ideja Instagram profila @majaimore je prikazati more, mjesta uz more i (moj) život uz more, dakle prikazati more "u mom oku" i objektivu. Ukratko, da se poslužim stihovima - dok "ka i uvik gledan more", zašto svoje poglede ne bih zabilježila i donijela "bokun mora" svijetu (skoro) svaki dan... i na taj način uljepšala dan(e) prije svega sebi, a onda i svim drugim moreljupcima, plavoljupcima, ponekad minimalistima, travelloverima, wanderlusterima, ljubiteljima detalja, boja, ..."

Profil je pokrenula nakon što si je prije jednog godišnjeg odmora odlučila priuštiti podvodnu kameru te provela nezaboravne trenutke s njom, ne samo pod morem već i uz more. "Cilj mi je bio spremiti "zimnicu" kako bih u osjećaju zarona mogla uživati tijekom cijele godine, nešto kasnije se to razvilo u doslovce - moj život uz more - u kojem kombiniram nove, "friške" fotografije s onima iz svoje poprilično bogate arhive. Fotografijom se bavim desetak godina, od čega su dvije godine obilježene projektima 365 (odnosno 366), kada sam fotografirala svaki dan od 1. siječnja do 31. prosinca, što se moglo pratiti na mojoj Facebook stranici.

Posve logično, morali smo je pitati i što uopće more za nju predstavlja. "More je i ljepota i mirnoća, i surovost, i uzburkanost, lijepo je i kad je ružno, smiruje i uzbuđuje. More je stalna mijena i koliko god je isto, toliko je iz dana u dan različito. More su i mjesta na moru, njihova arhitektura i način života, more je i nebo nad njim, i ribari i njihovi brodovi, i ribe u njemu i na peškariji i na gradelama. More su galebi, i jedra i kormila, i mriže i batele i trajekti, more je, barem na mojem feedu, zapravo cijelo jedno klupko prizora, detalja, boja, nijansi i osjećaja... " I zaista, gledajući sve njene fotografije, moramo priznati kako potpisujemo svaku rečenicu i strpljivo čekamo svaku novu fotografiju koja će nas, barem na kratko, odvesti u neki ljepši krajolik.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više