Search

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske

Svijetla budućnost hrvatske filmske i kazališne scene

Image: PR,
Mare Milin

Čini se kako se ne moramo brinuti za budućnost hrvatske glumačke scene jer ovi mladi umjetnici zbilja obećavaju!

Već nekoliko godina svjedočimo određenim promjenama na hrvatskoj kazališnoj i filmskoj sceni. Naime, počinju dolaziti nove generacije glumica i glumaca koji su se uspjeli već isprofilirati kao perspektivna imena svojim brojnim i raznovrsnim angažmanima. Glumili su u kazališnim predstavama, filmovima, serijalima i čini se kako njihovim uspjesima nema kraja. Budući da znamo kakva je hrvatska umjetnička scena, optimistično je saznanje da mladi i talentirani umjetnici ipak dobivaju svoju šansu da pokažu koliko zapravo znaju i da mogu stajati uz bok velikim, već oformljenim glumačkim imenima. Ovo su mladi glumci na koje biste trebali obratiti pozornost, a mi jedva čekamo vidjeti što će nam sve prirediti u budućnosti.

Adrian Pezdirc

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 1)

Glumac koji je već na trećoj godini Akademije primijećen zbog svojega talenta do te mjere, da ga je veliki redatelj Tomaž Pandur angažirao u svojim predstavama "Michelangelo", koja se izvodila u zagrebačkom HNK, i "Medeja". Prije četiri godine s velikim uspjehom napravio je predstavu, koja je bila diplomski rad pod redateljskom palicom Kreše Dolenčića, Molierov "Tartuffe". 2014. godine dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg mladog dramskog umjetnika i od tada mu angažmani "pljušte" sa svih strana.

Danas je u stalnom postavu ZKM-a, gdje je glumio u brojnim uspješnim predstavama kao što su "Črna mati zemla", "Pad" te "Čarobni brijeg". Najviše je zapažen nakon svoje uloge u "Čarobnom brijegu" gdje je dobio glavnu ulogu i kritiku oduševio svojom izvedbom, priskrbivši si atribute kao što su jaka, domišljata i uvjerljiva scenska osobnost. Surađivao je s velikim redateljskim imenima, kao što su Janusz Kica, Branko Brezovac te Bobo Jelčić. U Brezovčevoj "Pomutnji"nastupao je čak u New Yorku gdje je bila održana premijera. Ovaj mladi glumac već iza sebe ima brojne uspjehe i čini se kako se oni neće tako brzo prestati nizati. 


Tena Nemet Brankov

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 2)

Ova perspektivna glumica nema u čemu se nije okušala. Glumila je u kazališnim predstavama, tv-serijalima te na filmu. Svoju prvu ozbiljniju kazališnu ulogu dobila je u Gavellinoj predstavi "Fine mrtve djevojke" koja se premijerno počela prikazivati 2013.godine. Od tada je ostvarila mnogo zapaženih uloga u istom kazalištu, glumeći u predstavama "Sjećanje šume", "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja", "Romanca o tri ljubavi" te "Priče iz Bečke šume".

Ne samo da se ova svestrana glumica fokusirala na kazališne daske, nego je glumila i u serijalu "Novine" te "Počivali u miru" s Juditom Franković. Prvu filmsku ulogu ostvarila je u "Trampolin" za koju je dobila nagradu Zlatna arena za sporednu ulogu koja joj je bila sasvim dovoljna da zablista. Kćer naših poznatih glumaca Slavka Brankova i Marine Nemet čeka svijetla budućnost na kazališnoj, filmskoj, odnosno na svakoj sceni koju ona odluči odabrati. 


Filip Vidović

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 3)

Najaktualniji mladi glumac trenutno, oko javnosti je privukao svojom ulogom u HNK-ovoj kazališnoj drami "Ciganin, ali najljepši" u kojoj nosi glavnu ulogu Sandija (Sandokana). Nedavno je završio zagrebačku Akademiju, a prije svoje uloge u HNK-u, zapaženija uloga mu je bila u kazalištu Komedija u predstavi "Talijanski slamnati šešir" gdje je također nosio glavnu ulogu, Fadinarda. Priliku za takvo isticanje dao mu je poznati redatelj Georgij Paro i glumac je odmah pokazao svoj zavidan glumački talent. Prije toga uglavnom je glumio u dječjim predstavama u Trešnji, Žaru ptica i ZKM-u, pa je tako glumio u "Petar Pan", "Domaća zadaća" i "Crvenkapica".

Skupa s Ivanom Magudom, Adrianom Pezdircom i Ivanom Bošnjakom zapažen je u predstavi "I živjeli su sretno...?" u kojoj su glumci utjelovili prinčeve iz bajki koje i nisu imale tako sretan završetak. Svestranost ovoga glumca očituje se u tome što je sudjelovao i u jednoj plesnoj predstavi s Emom Janković, Andreom Solomun i Juditom Franković  pod nazivom "Room N*7". Glumio je i glazbenika Juru Stublića u serijalu "Crno-bijeli svijet", tako da se okušao vrlo rano u svim oblicima glumačke djelatnosti. Predviđa mu se blistava budućnost zbog dobitne kombinacije talenta, napornog rada i svestranosti.


Mia Anočić Valentić

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 4)

Završila je Akademiju dramskih umjetnosti kao stipendistica kazališta Kerempuh i tijekom godina ostvarila je brojne uspjehe. Kazališna predstava u kojoj su je prvo uočili bila je "Život je san" koja se održala u Maloj sceni. Nakon završenog studija počela je odmah glumiti u Kerempuhu, a neke od njenih zamijećenih uloga su u predstavama "5Žena.com", "Političko vjenčanje", "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", "Maratonci trče počasni krug", "Jedan sluga, dva gospodara". Glumica se sedam godina bavila plesom, govori njemački i engleski jezik te je glumila i u filmovima "Simon Čudotvorac", "Happy endings", "Kosac" i "Takva su pravila".

2015. godine dobila je veliku televizijsku ulogu u HRT-ovoj seriji "Nemoj nikome reći", a početkom 2017. godine široj javnosti je postala poznata po svom sudjelovanju u emisiji "Tvoje lice zvuči poznato". Nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta za sporednu žensku ulogu u predstavi "Živio Harms! Čuda postoje" te za predstavu "Zagreb gori" u izvedbi Dječjeg kazališta Dubrava. Ova mlada nada pokazala je talent u svemu čega se dohvatila i već sada je ime koje mnogi prepoznaju te uloge ne prestaju stizati sa svih strana. 


Ivan Magud

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 5)

Glumac koji je u kazalištu Komedija zaposlen još od 2014. godine prvu premijeru ostvario je u predstavi "Diplomac" i od tada je glumio u brojim kazališnim projektima. Pa je tako još glumio u "Cigle svete Elizabete", "Monty Python's Spamalot" te "Kneginja čardaša". Talent mu je uočen kada je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2011. godine u kategoriji najboljeg mladog umjetnika do 28. godine i to za ulogu Luka u predstavi "Kata Kapuralica" u Sceni Gorica. Izvedbama se nije zaustavio samo na kazališnim daskama, nego je glumio i u filmovima "Drugi" te "Ljudožder vegetarijanac". Iako je široj javnosti možda manje poznat, u kazališnim i filmskim okruženjima je itekako prepoznat o čemu svjedoče i njegovi brojni angažmani. 


Petra Svrtan

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 6)

Stipendistica zagrebačkog HNK-a prvo profesionalno iskustvo u nacionalnom kazalištu ostvarila je u predstavi "Žene". Za tu predstavu angažirao ju je kroatizirani talijanski redatelj Paolo Magelli, kojemu je ubrzo postala muza. Osim u ovom kazališnom komadu, Petra Svrtan je glumila i u njegovoj predstavi "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja" u kazalištu Gavella. Ostala je zapamćena i po ulozi u predstavi "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" koji je radila s našom velikom redateljicom Ivicom Boban i to na Dubrovačkim ljetnim igrama. Glumila je u Papandopulovoj operi "Madame Buffault", i to u suradnji triju akademija - dramske, mužičke i likovne uz Tekstilno- tehnološki fakultet. U ovoj operi pokazala je sav raspon svoga talenta jer je glumila i pjevala na njemačkom jeziku, a snima novu sezonu serije "Crno-bijeli svijet" u kojem će biti kraljica aerobika Vesna Mimica. Ne sumnjamo da ovu mladu glumicu čekaju sjajni projekti i brojni uspjesi. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više