Search

Najbolje europske izložbe ovog ljeta

Najbolje europske izložbe ovog ljeta

London, Pariz, Berlin, Barcelona...


Image: PR

Isplanirajte putovanje u jedan od ovih europskih gradova ovog ljeta...

Vrijeme godišnjih odmora samo što nam nije stiglo, a za slučaj da ovo ljeto odlučite provesti daleko od Jadranskog mora i uputiti se u neku od europskih destinacija, donosimo vam neke od najzanimljivijih izložbi i retrospektiva koje su u muzejima diljem Europe otvorene ovoga ljeta. Vjerujemo kako će svi oni željni umjetničkog duha na putovanjima među našim izborom pronaći nešto za sebe.

Što: "Audrey Hepburn: Portraits of an Icon"
Gdje: Nacionalna galerija portreta, London
Kad: 2. 7. – 18. 10. 2015.
U londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta u srpnju se otvara velika izložba posvećena glumačkoj divi Audrey Hepburn. Izložba donosi retrospektivu više od 60 unikatnih fotografija koje su kroz karijeru glumice stvarali samo najveći fotografi: Richard Avedon, Cecil Beaton, Norman Parkinson i Irving Penn. Fotoizložba pokušat će približiti sve aspekte života Audrey, a trajat će do 18. listopada.

Najbolje europske izložbe ovog ljeta (фото 1) 

Što: Jeanne Lanvin
Gdje: The Palais Galliera, Paris
Kad: 7. 3. – 23. 8.2015.
Palais Galliera u Parizu, 7. ožujka predstavila je prvu parišku retrospektivu Jeanne Lanvin, jednu od najutjecajnijih svjetskih dizajnerica 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća i osnivačicu jedne od najstarijih pariških modnih kuća. Scenografija izložbe realizirana je uz pomoć Alberta Elbaza, sadašnjeg kreativnog direktora Lanvina. Dio izložaka u vlasništvu je galerije Palais, dok je drugi dio iz privatne kolekcije kuće Lanvin. Lanvinovu skupocjenu odjeću i modne dodatke obožavaju brojne holivudske ljepotice, među kojima se kao totalne ovisnice ističu Jennifer Aniston, Nicole Kidman, Kate Moss i Chloë Sevigny. Izložba je otvorena do 23. kolovoza.

Što: Jean Paul Gaultier
Gdje: Grand Palais, Pariz
Kada: 1. 4. – 3. 8. 2015.
Retrospektivna izložba jednog od najvećih francuskih dizajnera započela je svoju svjetsku turneju u lipnju 2011. godine u Montrealu. Izložbu je dosad posjetilo više do 1,4 milijuna ljudi, a od 1. travnja moguće ju je pogledati i u Parizu na njenom desetom odredištu. Izložba označava važan trenutak u karijeri Jeana Paula Gaultiera. Naime, Gaultier je svoju prvu modnu reviju održao upravo u Planetarijumu Palais de la Découverte, dijelu Grand Palais muzeja, u listopadu 1976. Na izložbi su predstavljeni haute couture i ready-to-wear odjevni komadi, kreirani između 1970. i 2013., od kojih većina nikada nije bila izložena u javnosti.

Najbolje europske izložbe ovog ljeta (фото 2)

Što: Roy Lichtenstein
Gdje: Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh 
Kad: 14. 3. – 10. 1. 2016.
Roy Lichtenstein jedan je od najvećih američkih umjetnika 20. stoljeća. Istaknuti predstavnik pop-arta koji je, oslanjajući se tematski i stilski na parodiju, ponajbolje definirao temeljnu premisu tog umjetničkog pravca. Lichtenstein se proslavio serijom slika uvećanih prizora iz stripova i oglašivačkih motiva upotpunjenih njegovim tipičnim točkama. Izložba "Sobe umjetnika na turneji" dio je projekta "Refleksije" i izložena je u Škotskoj nacionalnoj galeriji suvremene umjetnosti u Edinburghu. Kultna, ali i novija djela slavnog umjetnika izložena su u tri sobe. Izložba je otvorena do 10. siječnja 2016. Ulaz na izložbu je besplatan.

Najbolje europske izložbe ovog ljeta (фото 3)

Što: Leonardo 1452 – 1519
Gdje: Palazzo Reale, Milano
Kada: 15. 4. – 19. 7. 2015.
Zaputite li se ovoga ljeta u Milano, svakako svratite na jednu od najvećih izložbi organiziranih u Italiji. Radi se o izložbi djela slavnog renesansnog umjetnika Leonarda da Vincija na kojoj će se naći Leonardove slike, crteži, skice i zapisi dovedeni u Milano iz svih krajeva svijeta. Na izložbi će biti moguće pogledati i tri Leonardova remek-djela;  Sveti Ivan Krstitelj, Posljednja večera i upravo obnovljena slika La Belle Ferronnière. Mnoga od djela za potrebe izložbe pozajmljena su iz muzeja Louvre, Britanskog muzeja, muzeja Metropolitan u New Yorku, kao i iz Vatikana, što je veliki uspjeh jer spomenuti muzeji najčešće nemaju takvu praksu. Izložba u kraljevskoj Palači u Milanu otvorena je 15. travnja, a trajat će sve do 19. srpnja.

Najbolje europske izložbe ovog ljeta (фото 4)

Što: Impressionism - Expressionism: Art at a Turning Point
Gdje: Alte Nationalgalerie, Berlin
Kad: 22.5. – 20. 9. 2015.
Zajednička izložba francuskih impresionista i njemačkih ekspresionista nedavno je otvorena u Staroj nacionalnoj galeriji u Berlinu, što je po riječima organizatora svjetska premijera takve vrste izložbe, kojom se želi ukazati na sličnosti ova dva slikarska pravca. Na izložbi je izloženo sveukupno 160 slika čije su teme veliki gradovi, periferije, prolaznici, odmor, umjetnici i sela. Dva pokreta blisko su povezana s dva grada, Parizom, kao glavnom temom impresionizma i slikarima kao što su Monet, Degas i Renoira i Berlinom kao glavnom temom ekspresionizma sa slikarima kao što su Kirchner, Nolde i Pechstein. Izložba je otvorena do 20. rujna.

Najbolje europske izložbe ovog ljeta (фото 5)

Što: Unseen – Jessica Lange
Gdje: The Arts Santa Mònica centre, Barcelona
Kad: 22. 4. – 28. 6. 2015.
U vrijeme kada je trebala odlučiti o svom životnom pozivu Jessica Lange dobila je stipendiju za studij fotografije, no život ju je ipak poveo u nekom drugom smjeru pa je tako odlučila prednost dati dramskoj umjetnosti. S godinama je Jessica tako postala zvijezda kultnih filmova, a glumačka karijera osigurala joj je i dva Oscara. No, početkom 90-ih u Jessici se ponovno počela buditi strast za fotografijom, pa otad na svakom putovanju više nije ispuštala kameru iz ruku. Ova izložba donosi 134 fotografije nastale u posljednjih dvadesetak godina, a velik dio fotografija prikazan je prvi puta. Izložba je otvorena do 28. svibnja.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više