Search

Najbolje od ljeta 2020. ili čemu se možemo veseliti kad su glazba, filmovi i knjige u pitanju?

Najbolje od ljeta 2020. ili čemu se možemo veseliti kad su glazba, filmovi i knjige u pitanju?

Tekst: BURO.


Image: BURO.

2020. je, realno, otkazana i jedino čemu se možemo veseliti je mogućnost da se ulovimo neke kuće na jezeru ili moru i malo pustimo misli na slobodu. Doduše, postoje još neki highlightsi koji mogu spasiti stvar, a nemaju baš nikakve veze s putovanjima. Novi naslovi, nova izdanja! Dobar dio svijeta se dovodi u normalu, a s time dolaze i premijere filmova, novi albumi, nove serije čije je snimanje bilo na pauzi. Izdvajamo neke od naslova kojima se najviše radujemo!

Najbolje od ljeta 2020. ili čemu se možemo veseliti kad su glazba, filmovi i knjige u pitanju? (фото 1)
Najbolje od ljeta 2020. ili čemu se možemo veseliti kad su glazba, filmovi i knjige u pitanju? (фото 2)

"Tenet" - novi film redatelja Christophera Nolana je ostvarenje koje se uvjerljivo najviše iščekivalo ovog ljeta prije nego što je pandemija poremetila kalendar i natjerala nas da čekamo i čekamo još duže. Ipak, u ovom slučaju to možda i nije toliko strašno jer se čini da su ta višestruka pomicanja samo doprinijela hypeu i učinila da fanovi postanu još nestrpljiviji i još radosniji zbog činjenice da je najnoviji potvrđeni datum za svjetsku premijeru 12. kolovoz. S druge strane, odbrojavalo se i za neke naslove koji su uz iščekivanja, donijeli i neke proteste i pobune, kao što je Disneyjev live action remake crtanog filma "Mulan". Film o kineskoj ratnici je originalno bio predviđen za ožujak, ali je nedavno dobio novi datum. Svidjelo vam se ili ne, bili fanovi ili hejteri, na velike ekrane dolazi 21. kolovoza. U međuvremenu, od Davida Heymana stiže nova verzija "The Secret Garden" predviđena za 14. kolovoza. I ne, nije da su sretne vijesti samo za ljubitelje blockbustera jer su velike svjetske distribucije predviđene i za neke art naslove. Primjerice za pobjednika na Sundance festivalu 2019. - "Clemency" je zatvorska drama u kojoj je Alfre Woodard maestralno odigrala svoju ulogu i još jedan naslov svemirske tematike te jedno od boljih performansa glumice Eve Green, "Proxima" krajem srpnja. Nažalost, što se tiče domaćih kina, situacija se nije unormalila i ako nam nešto izuzetno nedostaje to su mekana sjedišta, kokice i mrak u dvorani. Ipak, potvrđene svjetske premijere ovih naslova govore o tome, da se malo po malo stvari dovode u red.

Najbolje od ljeta 2020. ili čemu se možemo veseliti kad su glazba, filmovi i knjige u pitanju? (фото 3)
Najbolje od ljeta 2020. ili čemu se možemo veseliti kad su glazba, filmovi i knjige u pitanju? (фото 4)

Surovo ljeto svakako, pogotovo ako se uzme u obzir da će čitavo proteći gotovo bez festivala. Ipak, sreća je barem da ovaj ljetni povjetarac donosi i neke nove zvuke pa je tako danas Lianne La Hava, objavila svoj treći album, a danas je i dan kada Nicolas Jaar objavljuje "Telas". Jučer je objavljena stranica Telas.Parts, na kojoj se nalaze dijelovi albuma ili kako priopćenje kaže album u "tekućem stanju". To znači da korisnici mogu navigirati kroz site i čuti različite elemente različitih pjesama, prije nego što album bude službeno objavljen, u "čvrstom stanju". Grupa Idles je također najavila svoj novi album, ali će prije toga imati seriju svirki na tajnim lokacijama koje će biti streamane (29. i 30. kolovoza). Uz ova imena, za ljeto i ranu jesen spremaju se i dvije posebne poslastice. Pop diva Katy Perry će objaviti novi album 14. kolovoza, za koji je izbacila singl "Smile" i koji će kako sama kaže biti "75% Prism i 25% Teenage Dream", a titula najiščekivanijeg sigurno odlazi na novi album Lane Del Rey, "Chemtrails Over the Country Club", koji je planiran za 5. rujna čime će službeno biti zatvorena "ljetna sezona".

Najbolje od ljeta 2020. ili čemu se možemo veseliti kad su glazba, filmovi i knjige u pitanju? (фото 5)
Najbolje od ljeta 2020. ili čemu se možemo veseliti kad su glazba, filmovi i knjige u pitanju? (фото 6)

Ako treba birati koje polje je najmanje osjetilo udare pandemije, onda su to TV ostvarenja, serije, koje su, istina, u nešto manjem broju, ali svejedno u sličnom ritmu kao i prije izlazile i tijekom svih mjeseci krize. I ne samo izlazile, nego nas i spasile sati i sati provedenih u karanteni. Što se tiče ljeta, kao i obično, malo sporiji ritam, ali nekoliko velikih naslova. HBO najavljuje povijesnu horor dramu "Lovecraft Country" koja bi trebala izaći sredinom, točnije 17. kolovoza. Kada čujete povijest-drama-horor u jednom, ili ste oduševljeni ili totalno odbijeni idejom, ali će vas ime Jordana Peela ("Get Out", "Us") možda ipak navesti da odaberete prvu opciju. Osim toga, Lucy Prebble, scenaristica hit serije "Nasljednici" se udružila s Billie Piper i zajedno su radile na scenariju za "I Hate Suzie" (izlazi krajem kolovoza) koja prati glumicu osrednje karijere kojoj je hakiran telefon i mnogo je eksplicitnih fotografija procurilo. Posljednja, ali nikako i najmanje važna, za sam završetak ljeta, najavljena je mini serija "The Undoing" s Nicole Kidman i Hugh Grantom u glavnim ulogama. Nicole igra Grace Fraser, uspješnu terapeutkinju koja upravo treba objaviti svoju prvu knjigu. Neposredno prije toga događa se nasilna smrt u njezinom bliskom okruženju, suprug nestaje i mnogo strašnih otkrivenja koja sve mijenjaju isplivaju na površinu. Ukratko, nešto što ćemo, očekujemo, da odgledati u jednom dahu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više