Search

Odabrali smo najbolje s ovogodišnjeg Muzičkog Biennala u Zagrebu

Odabrali smo najbolje s ovogodišnjeg Muzičkog Biennala u Zagrebu

Što pogledati do kraja trajanja festivala?

Image: PR

U tijeku je veliki međunarodni festival suvremene glazbe u Zagrebu koji u osam dana programa tradicionalno okuplja preko 700 umjetnika, svjetsku glazbenu elitu i brojne zaljubljenike u suvremenu umjetnost

Do subote, 25. travnja, imate vremena pogledati nešto iz bogatog programa ovogodišnjeg MBZ-a, a da vam olakšamo izbor odabrali smo najbolje što vas očekuje.

Kada: Srijeda /22. 4.
Što: Soap opera
Gdje i kada: Teatar &TD / 21:30
Još jedan originalan Biennalski projekt jest Soap Opera, jedinstvena operna sapunica koja nastaje u koprodukciji MBZ-a, Cantus Ansambla i Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Svaka od pet epizoda Soap Opere nastaje na temelju dramaturškog predloška Irene Škorić, naručena od petoro hrvatskih skladatelja različitih generacija i autorskih izričaja: Mladena Tarbuka, Mirele Ivičević, Zorana Juranića, Silvija Foretića i Gordana Tudora. Praizvedba cjeline dogodit će se na samom Biennalu na pozornici Teatra &TD. Prva četiri nastavka već su izvedena, a peti nastavak i cjelina će se po prvi put izvesti upravo na Biennalu te će se vidjeti funkcioniraju li uopće različiti stilovi kao jedan. Tema je, naravno, tipična – ljubavni četverokut. :)

Odabrali smo najbolje s ovogodišnjeg Muzičkog Biennala u Zagrebu (фото 1)

KadaČetvrtak /23. 4. 
Što: Daan Vandewalle, klavir
Gdje i kada: Mala dvorana Vatroslava Lisinskog / 22:00

Daan Vandewalle (Gent, 1968.) belgijski je pijanist specijaliziran za izvođenje američke pijanističke glazbe 20. i 21. stoljeća. U Americi je studirao klavir, i to na koledžu Millis u klasi Alvina Currana, kamo je otišao nakon već stečene diplome na Konzervatoriju u Gentu, u klasi Claudea Coppensa. Danas na konzervatoriju u rodnom gradu predaje klavir, a koncertira i održava predavanja o američkoj glazbi diljem svijeta. Osim što je surađivao s brojnim ansamblima, improvizirao je zajedno s Davidom Mossom, Fredom Frithom, Hanom Benninkom, Chrisom Cutlerom i Tomom Coraom po cijeloj Europi, a osnovao je i pijanistički duo s Geoffreyjem Douglasom Madgeom. Unija belgijskih skladatelja 2009. godine uručila mu je nagradu "Jeanne i Willem Pelemans".

Odabrali smo najbolje s ovogodišnjeg Muzičkog Biennala u Zagrebu (фото 2)
KadaPetak /24. 4. 
Što: Eivind Aarset & Jan Bang – Dream Logic
Gdje i kada: Teatar &TD / 22:00
Norveški duo s električnim gitarom i live samplingom koji svira free jazz s pratećim video projekcijama za potpuni doživljaj.

Odabrali smo najbolje s ovogodišnjeg Muzičkog Biennala u Zagrebu (фото 3)

KadaSubota/25 .4. 
Što: Balet King of Gods/ Kraljevi bogova
Gdje i kada: Hrvatsko narodno kazalište / 19:30

Nakon kruženja po mnogim gradskim lokacijama, 28. MBZ vratit će se u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu s čijim baletnim ansamblom i solistima glasoviti francuski koreograf Pascal Touzeau priprema predstavu "Kings of Gods". Originalnu glazbu, koju su napisali mladi hrvatski skladatelji Ivana Kiš i Tomislav Oliver, izvodit će Orkestar HNK pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova.

Odabrali smo najbolje s ovogodišnjeg Muzičkog Biennala u Zagrebu (фото 4)
Od jutra do ponoći
Biennalski će dani, od 19. do 24. travnja, počinjati jutarnjim koncertima u 11 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) u Preradovićevoj. Na tom će se mjestu svakodnevno, u podne, priređivati i razgovori s umjetnicima, skladateljima i izvođačima. Atraktivni poslijepodnevni koncerti održavat će se u Hrvatskom glazbenom zavodu, a bogate će biti i biennalske kasne večeri, sve do ponoći, kad posjetitelji mogu osluškivati Building Sound Composition – zvukovnu kompoziciju koju je Gerriet K. Sharma pripremio posebno za zgradu Francuskog paviljona. Također, već od petka, 17. travnja, u 19 sati, pa sve do kraja 28. MBZ-a u Galeriji SC bit će postavljena prostorno-zvukovna instalacija Davora Sanvincentija pod naslovom Ø.

Krajem tjedna Muzički biennale Zagreb, Simfonijski orkestar HRT-a i Zagrebačka filharmonija časte Zagrepčane besplatnim simfonijskim koncertima u Lisinskom.

više