Search

Najbolje serije koje smo gledali ove godine

Najbolje serije koje smo gledali ove godine

"Atlanta", "Westworld", "Stranger Things"…

Tekst: E.G.


Image: Screenshot,
Giphy

Produkcija serija svake godine postaje sve raskošnija i ambicioznija, a potpuno je uobičajeno da glavne uloge tumače neka od najvećih glumačkih imena današnjice…

Koliko god to prije samo nekoliko godina bilo nezamislivo, format serija bi mogao preteći onaj filmski, barem ako je suditi po popularnosti među publikom. Najbolji dokaz tome su velika glumačka imena koja redom prelaze u televizijske serije, poput Kevina Spaceyja u ''Kući od karata'' ili Julije Roberts koja je upravo potvrdila da će tumačiti glavnu ulogu u serijalu ''Today Will Be Different''. Tekuća godina je ponudila mnoštvo uzbudljivih naslova, potvrđujući još neke globalne trendove, kao što je rastući interes za znanstveno-fantastičan žanr. Iako je teško izdvojiti samo nekoliko najboljih naslova, nastojali smo se voditi kriterijem inovativnosti scenarija, uvjerljivosti glume i režije te cjelokupnog doživljaja.

Westworld
Kad se govori o novim serijama koje ruše rekorde gledanosti, upravo je ovaj naslov neizostavan. Kreator serije je poznati redatelj i scenarist Jonathan Nolan, koji je ujedno režirao prvu i zadnju epizodu sezone, dok su preostale epizode režirali različiti redatelji. Serija je najavljena kao futuristički vestern, a donosi priču o zabavnom parku na temu Divljeg Zapada u koji dolaze ljudi u potrazi za drugačijom vrstom zabave. U navedenom zabavnom parku su prisutni i roboti koji polako razvijaju vlastitu svijest, a cijela priča poprima neočekivane razmjere.

Mladi papa

Paolo Sorrentino je jedan od najboljih europskih redatelja današnjice, pa ne čudi da se s velikim nestrpljenjem očekivala njegova televizijska serija. Jude Law je još jedan u nizu poznatih holivudskih glumaca koji su se poželjeli okušati u formatu serija. Radnja se vrti oko lika Lennyja Belarda, odnosno pape Pia XIII., prvog američkog pape, kojem to nije jedina specifičnost. Ovaj mladi papa, naime, ima nešto drugačiju viziju poštivanja pravila i procedura Crkve.

Najbolje serije koje smo gledali ove godine (фото 1)

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

Serija donosi jednu od kontroverznijih priča suvremenog američkog društva, koja i desetljećima nakon uspijeva izazvati oštre reakcije javnosti. Odlična glumačka postava, na čelu s Johnom Travoltom, Sarah Paulson i Sterling K. Brownom, uvjerljivo je prikazala okolnosti koje su pratile suđenje O.J. Simpsonu za dvostruko ubojstvo, a o samoj kvaliteti projekta najbolje svjedoči devet osvojenih nagrada Emmy.

Najbolje serije koje smo gledali ove godine (фото 2)

Atlanta

Svestrani Donald Glover je još jednom dokazao kako njegovo vrijeme tek dolazi. Široj je javnosti postao poznat kroz seriju ''Community'' te kao glazbenik Childish Gambino, a ove je godine predstavio svoj prvi autorski televizijski projekt. Serija ''Atlanta'' prati život Earna Marksa i njegovog bratića Paper Boya, koji pokušava postati slavni reper. Žanrovski teško odrediva, ''Atlanta'' propitkuje rasna i klasna pitanja generacije millennialsa, nudeći podjednako izvrstan humor i brutalno realističan prikaz američkog društva.

Najbolje serije koje smo gledali ove godine (фото 3)

Stranger Things

Iako serije koje se prikazuju tijekom ljeta u pravilu nisu previše uspješne, ''Stranger Things'' je dokazala kako kvalitetan sadržaj uvijek lako nađe put do svoje publike. Sama radnja je prilično jednostavna i evocira osjećaje kakve smo imali pri gledanju znanstveno-fantastičnih filmova iz osamdesetih godina. Glavne uloge tumače djeca koja se odjednom nađu usred bizarnih nadnaravnih okolnosti, a svojim uvjerljivim nastupom i simpatičnom pričom su lako osvojili publiku diljem svijeta.

Black Mirror

Ovo je serija o kojoj se ne prestaje pričati, pa iako postoji već nekoliko godina, njen ''transfer'' na američki Netflix zaslužuje da je se uvrsti i na ovaj popis. Svaka epizoda ove serije donosi novu priču o potencijalno distopijskoj budućnosti koja nas očekuje, a govori o neposrednom utjecaju tehnologije na naše živote. Iako su se mnogi obožavatelji pribojavali američke verzije, ispostavilo se da nema previše razloga za strah. Uz poneku prenaglašeno dramatičnu holivudsku scenu, poruka i snaga ''Black Mirrora'' je ostala na jednakoj razini.

Najbolje serije koje smo gledali ove godine (фото 4)

Horace and Pete

Genijalni komičar Louis C.K. je ponovno dokazao svoju izvrsnost u dramskom formatu. Njegova prva serija ''Louie'', također je imala jake dramske elemente, ali je naglasak bio na komediji, dok serija ''Horace and Pete'' donosi punokrvnu dramu kakve se ne bi posramile niti velike produkcijske kuće. Louis C.K. je radio seriju u vlastitoj produkciji, a mogla se pogledati preko njegove internetske stranice. Radnja prati  događaje u njujorškom baru koji je u istoj obitelji generacijama, a njihovi kompleksni odnosi  čine savršeno zanimljivu priču.

Najbolje serije koje smo gledali ove godine (фото 5)

This Is Us

Serija koja je u vrlo kratkom roku postala iznimno popularna, predstavlja svojevrsni bunt protiv priča kakvima smo inače izloženi u filmovima i serijama. Radnja prati priču jedne obitelji, paralelno prateći živote roditelja u mladosti te njihove djece u odrasloj dobi. Bez imalo patetike, serija donosi toplu priču o zajedništvu, ljubavi, tajnama i složenim obiteljskim interakcijama koje su svima dobro poznate.

Najbolje serije koje smo gledali ove godine (фото 6)

Fleabag

Najavljivana kao ''serija o užasnim ljudima i slomljenim životima'', u samo je šest epizoda predstavila uvjerljivu priču o još jednoj izgubljenoj mladoj ženi. Glavna junakinja je djevojka Fleabag, kojoj baš ništa ne polazi za rukom: najbližu osobu je izgubila u prometnoj nesreći, posao je daleko od profitabilnog i partner je ostavlja. Zapravo, niti ostali likovi u ovoj seriji se ne mogu okarakterizirati kao sretni ili uspješni, a serija ipak obiluje velikom količnom specifičnog šarma, što ne čudi previše kad znamo podatak da je rađena u suradnji velikih BBC-a i Amazona.

Najbolje serije koje smo gledali ove godine (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više