Search

Najljepši citati legendarne Fride Kahlo

Najljepši citati legendarne Fride Kahlo

Na današnji dan rođena je slavna meksička slikarica


Image: buro247 arhiva

Buntovnica bez premca čiji je put bio konstantna borba između života i smrti, Frida Kahlo, ostaje zapamćena kao jedna od najposebnijih žena u umjetnosti

Kada tragedija u ženi stvori umjetnika i kada svu bol i strahote ona prenese na platno tada je moguće ući u jedan sasvim drugačiji svijet. Frida Kahlo jedna je od najpoznatijih slikarica svih vremena koja je živjela život koji je više nalikovao nekom dobrom krimiću negoli životu obične žene iz Meksika. U šestoj godini Frida je oboljela od dječje paralize, a posljedica bolesti bila je deformacija jedne noge. Iako je to već bila jedna tragedija, ona veća uslijedila je nekoliko godina kasnije kada je autobus u kojem se vozila udario tramvaj. U tom kobnom trenutku ovoj osebujnoj umjetnici život poprima apsolutno drugačiji smisao čije je posljedice osjećala do kraja života. No, također u ovom periodu u njoj se rodila slikarica koja će svojevremeno postati legenda među umjetnicima.

Najljepši citati legendarne Fride Kahlo (фото 1)

Frida je za boravka u bolnici počela slikati, i to ponajprije samu sebe, jer kako je govorila: "Slikam sebe zato što provodim puno vremena sama i zato što sam motiv koji najbolje poznajem". Šezdeset godina nakon smrti Kahlo je stekla planetarnu slavu postavši od jedne samouke meksičke slikarice utjelovljenje karizmatičnosti, a o njoj je čak snimljen i film. Za njezinim radovima, između realizma i nadrealizma, u cijelome svijetu vlada nevjerojatno zanimanje. Teško je reći je li to zbog tema koje je slikala ili zato što su njezine slike i crteži vrlo ekspresivni i točni, direktni svjedoci patnje njezina tijela i duše ili zbog njezina izuzetno intrigantnog života. Iako poznata po iznimnom likovnom talentu pamtimo je i po zanimljivim citatima koji otkrivaju tužnu, ali snažnu ženu.

Najljepši citati legendarne Fride Kahlo (фото 2)

Ostavljam ti svoj portret kako bih mogla biti s tobom svih onih dana i noći kada sam daleko od tebe.

Stopala, što ćete mi vi kada imam krila kojima letim?

Ne slikam snove ili noćne more, slikam svoju realnost.

Ništa nije vrednije od osmijeha. To je snaga da se smiješ i napustiš sebe, da budeš svjetlost. Tragedija je najgluplja stvar.

Slikam cvijeće kako ne bi uvenulo.

Jedina stvar koju znam raditi je slikati, zato što imam potrebu, i slikam sve što mi prođe kroz glavu, bez razmišljanja.

Crtam autoportrete zato što sam ja osoba koju najbolje poznajem.

Preživjela sam dvije velike nesreće u životu. Jednu u kojoj me tramvaj učinio kakva jesam, a druga je Diego.

Ja nisam bolesna. Ja sam slomljena. Ali sretna sam sve dok mogu slikati.

Ništa nije apsolutno. Sve se mijenja, sve se kreće, sve poleti, i odleti.

Najljepši citati legendarne Fride Kahlo (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više