Search

Noć muzeja: Imamo detaljan vodič kroz najzanimljivije izložbe i radionice

Noć muzeja: Imamo detaljan vodič kroz najzanimljivije izložbe i radionice

U cijeloj zemlji

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Planirate li se ovog petka upustiti u obilazak muzeja, naš će vam popis itekako dobro doći. Pronašli smo najbolje izložbe, radionice i nastupe u sklopu 15. po redu Noći muzeja u cijeloj zemlji, a na vama je samo da oslobodite 31. siječnja i priuštite si zanimljivu kulturnu večer uz nova otkrića iz najrazličitijih područja. Detaljan program po gradovima potražite na službenoj stranici Noći muzeja.

Noć muzeja: Imamo detaljan vodič kroz najzanimljivije izložbe i radionice (фото 1)

Tarwuk u Laubi

Izložba "Vernacular Riber Holds 6 Bodies Down" s elementima s filmskog seta Tarwukovog novog filma, kako stoji na njihovim stranicama, definirana je transmutacijom svakodnevnih objekata koje zatim, kroz alkemijski proces iskrivljavanja stvarnosti, postavlja na scenu galerije u službi narativne instalacije. Uz izložbu, u Noći muzeja, baš kao i svakog drugog dana, u Laubi vas očekuje i posebna ponuda jela u Bistrou Lauba, a isti će biti otvoren do 21 sat.

Fakultet elektrotehnike i računarstva donosi povijest računala

Jedna od zanimljivih izložbi održat će se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Tamo će, naime, biti izložena stara mehanička i elektronička računala te video igrice, a posjetitelji će se moći okušati i u radionici starih igara te se zabaviti u sklopu slušaonice glazbe iz starih igrica.

Zvijezde u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Noći muzeja očekuju vas besplatna predavanja, stalni postav muzeja u prizemlju te otvoreni Planetarij. Predavanja će se održavati od 18 sati pa sve do 23.40, a o zvijezdama, planetima, svemiru i nebu govorit će Ante Radonić i Zvonimir Drvar. Također, uz tematska predavanja, očekuje vas i izložba Davora Grünwalda na temu industrijskog dizajna u kontekstu tehnologije u izložbenoj dvorani Muzeja.

Mimara u modernom ruhu

U divnoj Mimari u Noći muzeja, uz stalni postav muzeja i izložbe "Umjetnost pod prstima  - izbor iz stalnog postava" te "Svjetlo, prostor zvuk", imat ćete prilike saznati više o izložbenim predmetima pomoću multimedijskog vodiča Smart Guide. Pomoću aplikacije ATM REALITY, dodaju iz muzeja, posjetitelji će moći doživjeti pogled u prošlost prostora zgrade muzeja. Program počinje u 18 sati, a trajat će sve do 1 sat iza ponoći.

Posebni doživljaj Muzeja čokolade

Nedavno otvoren Muzej čokolade po prvi puta sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, a njihova je ideja primiti 180 ljudi te ih uz stručno vodstvo povesti kroz najslađi muzej u Zagrebu. Besplatne ulaznice za večernji posjet su već podijeljene, ali postoji mogućnost posjete Muzeja čokolade 31. siječnja, na dan održavanja manifestacije, od 10 do 16 sati s popustom od 30 posto na cijenu ulaznice.

Muzej suvremene umjetnosti i genijalan program

Osim tri velike izložbe koje prate stručna vodstva, "Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019.", "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma" te retrospektive Zlatka Kopljara "Konstrukcije" i popratnog razgovora s umjetnikom, te izložbe Tonija Meštrovića u Zbirci Richter, posjetitelji će u Muzeju suvremene umjetnosti uživati u šest dodatnih programa. Projektu na temu globalnog učenja i opažanja za dobrobit okoliša GLOBE te dva projekta Kluba mladih MS-u, video radu "10 pitanja za 10 godina" i međunarodnom projektu "ArtWorks". Uz to, bit će održane i radionice, projekcije filmova te izvedba plesne predstave.

Vlasta Delimar u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika

Galerija PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika, u Noći muzeja svoje će posjetitelje počastiti sjajnom izložbom Vlaste Delimar, "40 godina art ljubavi Vlaste Delimar", kojom se ujedno obilježava i 40 godina njezinog umjetničkog rada. Posjetitelji će moći pregledati čak 40 crno bijelih fotografija u sklopu prostorne instalacije. Izložba će se moći posjetiti u periodu od 11 do 23 sata.

Hrvatski prirodoslovni muzej i četiri izložbe

Za ljubitelje prirodnih čuda, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, uz stalni postav, bit će održano čak nekoliko izložbi. "Skriveni stanovnici doline Neretve" i "Superorganizam – snage života socijalnih kukaca" čine nam se najzanimljivijima, a tu je i prigodna prodaja publikacija i suvenira za sve oni koji se ove Noći muzeja žele prisjećati na još posebniji način.

Hrvatski glazbeni zavod i najzanimljiviji instrumenti

Najzanimljiviji glazbeni instrumenti bit će zvijezde izložbe u Hrvatskom glazbenom zavodu koja se održava u sklopu obilježavanja 140. godišnjice Muzeja za umjetnost i obrt. Izložba će biti otvorena u 22.15, a nakon iste studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu održat će koncert. Hrvatski glazbeni zavod bi će otvoren do ponoći.

Bogat program Akademije likovnih umjetnosti

Jedan od najbogatijih programa u sklopu Noći muzeja svakako je i onaj koji su za posjetitelje pripremili u Akademiji likovnih umjetnosti. Osim izložbe, tu su i otvorene grafičke radionice, radionica modeliranja portreta i figura u kiparskim klasama, radionica kamena i drva, portretiranje posjetitelja, projekcije animiniranih filmova, mali maraton crtanja i druge aktivnosti. Akademija likovnih umjetnosti na Noć muzeja svoja vrata otvara u 18 sati, a ona ostaju otvorena sve do 21 sat.

Jadranka Ivaniš Yaya u Narodnom Sveučilištu Sesvete

Galerija dvorane Narodnog sveučilišta Sesvete od 18 sati pa sve do 22 sata postat će mali privatni svijet glazbenice i umjetnice Jadranke Ivaniš Yaye. Tamo će se, naime, Yaya posjetiteljima predstaviti slikarskim opusom od kolaža, asemblaža, slikoreljefa, grafika te dizajnerskim nakitom od ekoloških materijala. Osim izložbe, u sklopu Noći muzeja bit će održana i radionica "Kreativni susret" u kojoj će moći sudjelovati i sami posjetitelji.

Muzej ljubavnih priča u Dubrovniku

Jedini muzej na svijetu koji slavi ljubav, zajedništvo i pozitivnu emociju, dom ljubavnih priča smješten je u dubrovačkim Pilama, a u sklopu Noći muzeja posjetitelji će besplatno moći sudjelovati u stvaranju divne, pozitivne atmosfere, pa čak i kreirati sadržaj ostavljajući poruke, predmeta i pričajući svoje ljubavne priče. Posjetitelji Muzej ljubavnih priča mogu posjetiti od 18 sati pa sve do 1 sat iza ponoći.

Škola likovnih umjetnost u Splitu donosi genijalno virtualno iskustvo

Izložba "01001010 01000001" akademskog kipara Milivoja Popovića smještena je u Školu likovnih umjetnosti u Splitu, a u sklopu iste, posjetitelji pomoću posebne VR opreme iz prepune galerije odlaze u svijet izložbenih primjeraka kakav je zamislio umjetnik. Sve to uz pojačan osjećaj iluzije i drugačiji doživljaj nečeg već poznatog kao što je klasična izložba.

Astronomski centar Rijeka

Program koji je za posjetitelje pripremio Astronomski centar Rijeka više je nego zanimljiv. Posvećen je svemirskim obljetnicama, a uključuje filmove, zabavne showove, radionice, promatranje mikroskopom i izložbu teleskopa, a u slučaju dobrih vremenskih uvjeta, na terasi centra bit će organizirano i promatranje neba teleskopima. Nakon toga, caffe bar Galileo organizira tematsku glazbenu večer, a cijeli program trajat će od 18 sati pa sve do 2 sata iza ponoći.

Degustacija u Kući istarskog maslinovog ulja

U središtu Pule, u Kući istarskog maslinovog ulja, u sklopu ovogodišnje Noći muzeja očekuje vas izložba o povijesti maslinovog ulja, ali i ponešto o proizvodnji istog. Za sve posjetitelje bit će održana i vođena degustaciju istarskog ulja uz edukaciju kako prepoznati kvalitetan proizvod.

Muzej likovnih umjetnosti i zabavna potraga u Osijeku

U osječkom Muzeju likovnih umjetnosti u sklopu Noći muzeja bit će održana "Potraga za detaljima" pobjednici koje će sa sobom kući ponijeti neka od muzejskih izdanja. Uz to, tu su i brojne radionice, plesni i glazbeni nastupi te kviz. Program će trajati od 18 sati pa sve do ponoći.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više