Search

Nova generacija hrvatskih glazbenica zbog kojih vrijedi stisnuti \"repeat\"

Nova generacija hrvatskih glazbenica zbog kojih vrijedi stisnuti "repeat"

Pišu pjesme, izvode ih i iznimno su talentirane

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Mare Milin,
Jakov Lerotić

Svako toliko, glazbena se scena promijeni, nadogradi, ustupi mjesto novom i presvuče nekim svježim bojama. I hrvatska scena baš tako funkcionira, kada pomislimo da se utišala, ona pod reflektore postavi neka fina talentirana imena čiji idući potez u karijeri željno iščekujemo. Početkom ljeta, pod kreativnom idejom inicijatorice projekta Lane Čulig, lansirana je kompilacija u izdanju Aquarius Recordsa pod imenom Femme nouvelle koja je za zadatak imala okupiti domaće glazbenice, tzv. predvodnice nove urbane glazbe. Sara Renar, Maja Posavec, Nina Romić, Željka Veverec itekako su prepoznatljiva ženska glazbena imena koje već godinama grade svoj put, snimaju i izdaju singlove, albume i uvjerljivo šire svoju publiku. Na kompilaciji su im se također pridružile kolegice iz drugih izdavačkih kuća Mirela Priselac Remi iz Elementala, Aklea Neon, Natali Dizdar i Sun U, o kojoj smo već pisali ovdje. Sve one predstavljale su već etablirana ženska imena hrvatske glazbene scene uz poneko novo poput Mary May ili Sun U. E baš smo ta nova imena poželjeli istražiti i nadopisati ih na ovu bogatu glazbenu listu talentiranih žena. Ovo su nove hrvatske glazbenice koje vrijedi slušati uz pritisak na 'repeat'. I da, jedva čekamo njihov idući korak.

Lu Jakelić

Prve glazbene korake, napravila je onda kada i životne jer Lucija Jakelić zvana Lu potječe iz glazbene obitelji, a s glazbom se susrela vrlo rano. I kako kaže, znala je odmah da želi vrijeme provesti na sceni. A kako i ne bi kada ju je njezin istovremeno nježan i moćan blues, R'n'B  vokal  brzinski vinuo u sam vrh novih hrvatskih glazbenih talenata. Svira gitaru, klavir i piše autorske tekstove na hrvatskom i engleskom, a svakim novim singlom dokazuje pomak naprijed i glazbeno sazrijevanje. Prvim singlom "Vodiš me" oduševila je publiku, drugim "Domine" uvjerila je i kritiku, a zapaženu suradnju ostvarila je na povratničkom koncertu Tram 11 u Domu sportova ispred 10.000 ljudi. Radila je i s velikim imenima kao što su Matija Dedić, Detour, sestre Husar, Target..., a do kraja godine se iščekuje izlazak njezinog debitantskog albuma "Sve o čemu sam šutjela". Do tada slušajte ju i kao voditeljicu na Laganini radiju.

Mi Vida

Idejno, Mi Vida je fluidna glazbena zajednica čiju bazu čini Vida Manestar (vokal i ukulele), koja potpisuje tekstove i glazbu, a aranžerski potpis dijeli sa Stanislavom Kovačićem (violončelo i instrumenti po potrebi). U studijske aranžmane se uključuju odabrani muzičari (Ante Prgin Surka, Daniel Šuljić, Luka Tralić Shot...). Vida je inače glazbeni pedagog i dugogodišnji prateći vokal Elementala, a ovo je njezin prvi samostalni projekt kroz koji osim kao duo nastupa i kao Vida solo. Prvim singlom "Probaj me uzeti" uspješno su se probili u radijski eter nakon čega je izašao i singl "Ispod mesa", a do kraja 2019. u pripremi je novi singl i završavanje prvog autorskog albuma. Zanimljiva su kombinacija ukulelea i čela s elementima popa i trip hopa, a sve podcrtano njezinim ugodnim melankoličnim vokalom.

Anya Alu

Anja Alujević poznatija pod imenom Anya Alu glazbom se profesionalno bavi zadnjih desetak godina od čega je sedam provela kao članica benda Soul Shadows. Nakon putovanja i istraživanja odlučila se više okrenuti akustičnim nastupima u sklopu kojih ste ju mogli sresti i čuti ovog ljeta na brojnim nastupima. Zadnjih godinu dana provela je u Engleskoj, a trenutno radi na svom prvom autorskom albumu koji će u potpunosti biti snimljen na engleskom jeziku i producira ga Koolade s kojim Anya stvara svoje nove glazbene priče poput singla "Part of Me". Soul i neo-soul su Anyi najprivlačniji , a upravo svojim nježnim vokalom visokog raspona sklona je publiku razoružati odmah.

MAR

Iako je tek zakoračila u punoljetnost, Marina Elezović poznatija kao MAR iza sebe već ima debitantski album "Calling Out" izdan početkom lipnja, kako kažu kritičari vrijedan i glazbeno punokrvan. Na njemu je surađivala s Adamom Semijalcem kao koproducentom i mentorom gitare koja je danas i njezin glazbeni znak. Zrelim tekstovima dokazala se kao talentirana kantautorica na razmeđi folka, bluesa i americane te svjetskim indie zvukom. Ovo ste ju ljeto mogli čuti u Vintageu, Saxu, u sklopu programa Začarana Močvara te švedskom Imagine festivalu.

Mary May

Njezin prvi singl "Softest Tune" prošle godine dogodio se sasvim slučajno, ali svaki nastup uživo ove Splićanke sa zagrebačkom adresom širio je njezin klub fanova. Publici se predstavila na Indirekt, Bloomsday i Hoomstock festivalima, a krajem listopada prošle godine objavila je debitantski album "Things You Can't Put Your Finger On" kojim je u potpunosti opravdala očekivanja. Štoviše, album je proglašen i jednim od najboljim izdanja u 2018. na hrvatskoj glazbenoj sceni. Kritiku oduševljava njezin pitak i moćan glas kojim vješto dočarava sve ono intimno i duboko što ju određuje, kakva je na kraju i njezina glazba. Priliku da ju čujete imat ćete 23. listopada u Vintage Industrial Baru gdje priprema  uzbudljiv nastup.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više