Search

Obišli smo 4 zagrebačke lokacije novog projekta \"Grijalica\" koji nudi malo drugačiji božićni market

Obišli smo 4 zagrebačke lokacije novog projekta "Grijalica" koji nudi malo drugačiji božićni market

Prilika za podršku hrvatskim brendovima

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Sanjin Kaštelan,
Borut Planinc

Projekt "Grijalica" nudi drugačiji pogled na potragu za poklonima, osmišljava dobre tulume i druženja i to sve skupa u toplim zatvorenim prostorima. Evo o čemu se radi...

Zagreb je divan u vrijeme blagdana, a ono što se s njim događa po pitanju Adventa u proteklih nekoliko godina, mnoge iznimno veseli. Neki će zamjeriti pretjeranu euforiju i gužvu, ali mislim da se možemo svi složiti da ima nešto šarmantno i ugodno u zimskim božićnim druženjima. Uz sve postojeće i već dobro znane adventske lokacije u centru grada, ove se godine pojavio i jedan novi projekt pod imenom Grijalica.

Iza njega stoji pet kreativnih i sposobnih dama; Jelena Malenica i Tea Momčilović koje izrađuju divan The All nakit, Stella Leboš koja stoji iza uspješnog brenda ruksaka 47, Ana Guzmić iz brenda Buried Clothes koju dobro poznaju ljubitelji vintage odjeće te Klara Šimunović, vlasnica kreativne agencije Linea BOLD. U nedostatku vlastitih izbora i manjka mjesta za izlaganje, odlučile su Zagrebu ponuditi jedan sasvim drugačiji božićni market koji na jedinstven način spaja četiri zanimljive gradske lokacije; nedavno otvorenu galeriju R3a na Ribnjaku, novi kafić u najljepšem dvorištu na Britancu Razzmatazz, odmah susjednu Radionu 69 kao novi multifunkcionalni kreativni prostor te jedno već poznato mjesto ljubiteljima street art umjetnosti, galeriju Lapo Lapo. 

Obišli smo 4 zagrebačke lokacije novog projekta "Grijalica" koji nudi malo drugačiji božićni market (фото 1)

"Kako ove godine zbog izložbe o Nikoli Tesli nema artOmata na kojem smo izlagale proteklih godina, odlučile smo uzeti stvar u svoje ruke i osmisliti ga. Sebi i svim drugim kreativnim ljudima, omogućiti prostor na toplom za izlaganje, a onima koji traže poklone za najdraže biti dobar izbor. Pri tome smo stavili naglasak na unikatne ručno rađene stvari koje nećete pronaći svugdje. Kako se svi međusobno družimo i bavimo se različitim stvarima, bilo je jasno da ćemo iskoristiti prostore u koje i sami zalazimo", objašnjava nam Jelena kako je došlo do ideje o Grijalici.

Ovaj šarmantni ženski kolektiv odlučio je stvoriti toplu nekonvencionalnu atmosferu te omogućiti posjetiteljima da advent dožive i u zatvorenim umjetničkim prostorima. Njihov projekt Grijalica tome u cilj spaja različite kreativce, njih preko 40, koji izlažući na četiri spomenute lokacije nude priliku za pronalazak unikatnog ručno rađenog poklona. Svi posjetitelji time će podržati hrvatske brendove, odabrati nešto svojim najdražima i obići zanimljive novootvorene zagrebačke prostore, naravno kroz ugodnu kratku šetnju centrom jer svi prostori se nalaze u blizini jedan drugog. Za sve zimogrozne ili željne avanture, organizirana je vožnja Pedicabom koji će vas po niskoj tarifi prevesti do druge lokacije. Usput ćete isprobati kako je voziti se ovim, za zagrebačke prilike, novim eko vozilom. Ne brinite imat ćete dekicu i dobar pogled na grad.

Obišli smo 4 zagrebačke lokacije novog projekta "Grijalica" koji nudi malo drugačiji božićni market (фото 2)

Da priča bude zabavnija i toplija, Grijalica će na svakoj od lokacija nuditi pop-up izložbe prodajnog karaktera, zanimljive radionice, koncerte i tulume, moći ćete se i tetovirati, a i pogledati zanimljive performanse gostiju iz Beograda. Ulaz u sve galerije je potpuno besplatan, a projekt traje sve do 23. prosinca kada će završiti velikim tulumom u Funku. O radionicama i programu redovito možete pratiti na Facebook stranici Grijalica.

"Želja nam je bila omogućiti svim posjetiteljima da kroz povezivanje i edukaciju nauče nešto novo te ih inspirirati ponudom originalnih i unikatnih darova koji cijeloj dimenziji darivanja daju dodatnu vrijednost kroz afirmaciju nezavisne kulturne scene. Otud i ime Grijalica. Želimo okupiti i povezati ljude i podijeliti dobro blagdansko raspoloženje", govori nam za kraj Klara.

Evo što vas očekuje na svakoj od lokacija:

Galerija R3a, Ribnjak 3a

Ako krenete od Ribnjaka, dočekat će vas R3a, novootvorena galerija za promicanje lokalne umjetnosti i kulture koja u ponudi ima nezavisne streetwear brendove kao što su Kiosk, Wanted i Tire Calligraphy, zatim Shoe Re Store, custom tenisice, neobične Dmhmaestro terarije te  unikatni nakit Angel’s. No, osim prodajne izložbe, R3a organizira i nesvakidašnji performans "Consume Me" beogradskog umjetnika Tearzdrop koji će 20. prosinca dati sasvim novu perspektivu adventskom konzumerizmu. Ljubitelji radionica ovdje će se moći okušati u origamiju ili pripremi vlastitog kućnog beauty proizvoda.

Obišli smo 4 zagrebačke lokacije novog projekta "Grijalica" koji nudi malo drugačiji božićni market (фото 3)

Radiona 69, Ilica 69

U Ilici 69, u dvorištu, čeka vas Radiona 69, nedavno otvoren multifunkcionalni prostor za radionice koji je ujedno i galerija te mjesto susreta koje je promijenilo vizuru cijelog starozagrebačkog dvorišta. Pored brojnih izlagača koje predvodi galerija PMS te brendovi One With Nature, Shesna i Mano Coruta, ovdje će se organizirati zanimljive radionice pa će tako klinci pjevati s Franciskom Fis, s Artitude će izraditi čudesna bića papier mache tehnikom i otkriti kako umjetnik Mane Mei stirotiskom radi čuda na odjeći i tekstilu. Večernji termini predviđeni su za brojna glazbena događanja, društvene igre te jednu posebnu pivsku olimpijadu.

Obišli smo 4 zagrebačke lokacije novog projekta "Grijalica" koji nudi malo drugačiji božićni market (фото 4)

Cafe i galerija Razzmatazz, Ilica 65

Samo dva dvorišta dalje, nalazi se cafe i galerija Razzmatazz, koji na dvije etaže spaja prostor za odmor s onim za izlaganje i tamo vas očekuje nakit Lumezi, Lyra i Wekstatt, Buried Clothes, Go Retro, Plus, JuJu nosiljke za djecu te još obilje izložaka umjetnika iz cijele regije. Ovaj se prostor navečer pretvara u klupski pa sve do 2 poslije ponoći možete guštati u dobrim tulumima. Kraj prosinca osvježit će Hortiart, koji će u vikendu pred Božić prodavati nekonvencionalne sadnice božićnih jelki. 

Obišli smo 4 zagrebačke lokacije novog projekta "Grijalica" koji nudi malo drugačiji božićni market (фото 5)

Galerija Lapo Lapo, Ilica 50

Kraj ove galerijske šetnje vodi u dvorište Ilice 50, gdje vas čeka art studio Lapo Lapo koji je za Grijalicu potpuno promijenio dizajn interijera i čeka vas u osvježenom ruhu s obiljem unikatnih brendova poput keramike Mala Arta, drvenih naočala Good Wood, minimalističkog nakita The All, ruksak 47 te unikatnih torbica za duhan koji potpisuju Taške. Ovdje ćete se moći tetovirati i staviti piercing jer će svake srijede gostovati tattoo umjetnica Bo Mademoiselle. Od 21.12. će joj se pridružiti Stefan Ćirić, talentirani kolega iz Beograda koji svoje blagdane počinje upravo u Zagrebu!

Obišli smo 4 zagrebačke lokacije novog projekta "Grijalica" koji nudi malo drugačiji božićni market (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više