Search

Od modne do dizajnerice namještaja i nakita, razgovarali smo s Ana-Marijom Kralj

Od modne do dizajnerice namještaja i nakita, razgovarali smo s Ana-Marijom Kralj

Svestrana umjetnica iz Varaždina otkrila nam je zašto je napustila modni svijet te što i kako stvara danas

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Privatna arhiva

Među domaćim modnim entuzijastima njezino je ime postalo prepoznato nakon što je sa samo 19 godina svoje modne kreacije, s prijateljicom s fakulteta, predstavljala na najvažnijim modnim događajima u zemlji, a zatim je, po završetku školovanja, njezin umjetnički put krenuo u nešto drugačijem smjeru. Razgovarali smo s talentiranom Ana-Marijom Kralj pa otkrili što radi posljednjih nekoliko godina te gdje njezine radove možemo pronaći ovih dana.

Od modne do dizajnerice namještaja i nakita, razgovarali smo s Ana-Marijom Kralj (фото 1)

Ana-Marija Kralj danas, naime, djeluje pod imenom Merien King, trenutno živi u Varaždinu, a od modnih dana kada je još bila u počecima svoje sada već hvalevrijedne karijere, izrasla je u svestranu umjetnicu koja se danas može pohvaliti brojnim uspješnim projektima. No, krenuli smo redom.

Njezinog imena zasigurno se sjećate kada je s kolegicom s fakulteta Mirjam Krajinom svojim dizajnerskim rješenjima pobijedila na natječaju za mlade dizajnere Dreft Next Generation te su, tada 19-godišnje studentice, dobile priliku svoju prvu kolekciju predstaviti na Zagreb Fashion Weeku.

"Publika nas je jako dobro prihvatila i stvari nakon toga krenule su nekim prirodnim putem. Biti prepoznat i cijenjen za svoj rad s 19 godina i imati priliku predstavljati kolekcije na najvažnijim modnim događajima u Hrvatskoj u to vrijeme je bilo ostvarenje svih snova. Ono u čemu sam najviše uživala u tim danima je bio timski rad s Mirjam. Modni svijet je okrutan i nepredvidljiv i imati uz sebe partnericu i prijateljicu s kojom dijeliš sve dobre i loše strane tog svijeta uistinu je divna stvar", rekla nam je Ana-Marija.

Od modne do dizajnerice namještaja i nakita, razgovarali smo s Ana-Marijom Kralj (фото 2)

Po završetku fakulteta, dodala je, morala je donijeti odluku želi li nastaviti živjeti tempom koji diktira modni svijet pa se ipak odlučila kako joj je potrebna promjena okoline i odmak od svijeta koji je, dodaje, sve manje razumijela i koji ju je činio sve manje ispunjenom. Vratila se kući, u međimurski Sveti Martin, napunila baterije i s jednako kreativnim tatom krenula razvijati ideju o stvaranju dizajnerskog namještaja. I tu je započela novo poglavlje njezinog stvaranja.

"Tata i ja smo krenuli u projekt izrade namještaja, primarno stolića, iz želje da radimo nešto zajedno. Spojili smo njegovo znanje i umijeće izrade s mojim idejama i unikatnim oslikavanjem. Kod namještaja je jako bitna sinergija estetike i funkcije. Već kod samog dizajna surađujem jako blisko s tatom i zajedno dolazimo do konačnog rješenja. Kod završne izvedbe bitan je pak svaki detalj i zato je svaki dio ručno rađen. Izrada jednog komada namještaja, od ideje do realizacije, traje nekoliko tjedana", objasnila je.

Od modne do dizajnerice namještaja i nakita, razgovarali smo s Ana-Marijom Kralj (фото 3)

Sa stvaranjem, u sebi je ponovno probudila onu kreativnu stranu te je jedna stvar vodila drugoj i vratila se onome u čemu je, smatra, oduvijek bila dobra. Vratila se slikanju. No, baš kao i sve što radi, i ovoj je vrsti umjetnosti pristupila na drugačiji, inovativniji način.

"Iako crtam otkad znam za sebe tek na faksu sam ozbiljnije počela shvaćati tu vještinu. Razvila sam neki svoj estetski potpis koji se i dan danas pojavljuje u mojim modnim ilustracijama. Slike na metalu radim jako ekspresionistički pa ne znam bi li uopće to nazvala slikanje. Prve eksperimentalne slike nastale su na otpadnim komadima metala koje sam pronašla u tatinoj radionici. Taj eksperimentalni pristup slikanju je ono što me najviše zanima kod umjetnosti, smatram da energija koja se dešava u stvaranju slika je vidljiva i u krajnjem radu."

Od modne do dizajnerice namještaja i nakita, razgovarali smo s Ana-Marijom Kralj (фото 4)

Kaže kako joj je kod stvaranja slika najbitnije da uživa u samom procesu te je upravo zato, kao svoje umjetničko platno, odabrala metal. Dodaje kako je riječ o iznimno zanimljivoj površini za nanošenje boja, ali i igranje kiselinama te mehaničku i toplinsku obradu.

"Volim da moje slike u ljudima izazivaju emocije, pozitivne ili negativne", rekla je.

A da je tome tako svjedoče i izložbe na kojima je do sada izlagala, a putem kojih je, sudeći prema broju održanih, osvojila i zavidan broj pojedinaca u kojima su njezina djela izazvala upravo ono što je priželjkivala. Kroz protekle je tri godine tako održala četiri samostalne izložbe pod nazivima "Concept", "Proces", "Momentum" i "Das Experiment" te nekoliko zajedničkih izložbi u sklopu manifestacija Art Zagreb, Art Haustor i Kulturoš.

Od modne do dizajnerice namještaja i nakita, razgovarali smo s Ana-Marijom Kralj (фото 5)

Kako je krenula priča s umjetničkim djelima na metalnim površinama, otkrila nam je Ana-Marija, tako joj se javljao sve veći broj onih koji su ista htjeli posjedovati u nekom drugačijem, svakodnevnijem obliku. Znajući za njezino iskustvo u modnom svijetu, oni koji je godinama prate, uspjeli su je nagovoriti da se pozabavi i stvaranjem nakita od metala.

"Trebalo mi je dosta vremena da istražim i isprobam koje tehnike mi se sviđaju te se i dan danas tražim i isprobavam nove stvari. Tehnike i materijal koje koristim često su iste kao i kod stvaranja slika, koristim otpadne dijelove od zidnih skulptura. Rezanje, brušenje, poliranje, varenje, bojanje toplinskom obradom, obrada kiselinom... Sve su to procesi kroz koje prođe jedan komad inoxa ili mesinga kako bi postao komad nosive umjetnosti. Kod izrade nakita volim manipulacije samim materijalom."

Od modne do dizajnerice namještaja i nakita, razgovarali smo s Ana-Marijom Kralj (фото 6)

Otkrila nam je i kako je uz modu ostala povezana kroz stvaranje modnih ilustracija te kako se trenutno bavi proučavanjem novih tehnika koje će zatim uklopiti u svoj umjetnički rad. Na kraju, pitali smo je može li uopće zamisliti život bez umjetnosti te ima li u glavi već neke nove projekte koje bi zatim, na jednako inovativan način kao i svaki dio svog umjetničkog stvaranja do sada, mogla pretvoriti u nešto novo čemu ćemo se u narednim godinama diviti.

"Da ne radim ovo što radim danas, vjerojatno bih se bavila nečim sličnim poput grafičkog dizajna ili fotografije. Ne mogu zamisliti da radim nešto što nije vezano uz dizajn ili umjetnost", rekla je pa dodala kako trenutno priprema nove komade nakita i ilustracije za sajam kreativnosti MADE BY koji će se u travnju ove godine, ukoliko sve pođe po planu, održati u zagrebačkom Europskom domu. Do tada, potražiti je možete u varaždinskom studiju Merien King, a njezine radove pronaći na istoimenoj web stranici.

Leave a comment

više