Search

Ovo su neki od najčudnijih muzeja u svijetu. Shvatite to kao poziv da ih posjetite!

Ovo su neki od najčudnijih muzeja u svijetu. Shvatite to kao poziv da ih posjetite!

Neobične lokacije, otkrivanje špijunskih tajni ili pak povijesna priča o instant rezancima

Tekst: Tina Kovačiček

Image: PR

Ima li smisla preporučiti vam ove muzeje kao mjesta koja ne smijete propustiti? O, da, itekako! Riječ "čudan" u ovom kontekstu čak predstavlja nešto pozitivno, u najmanju ruku neobično. U online potrazi za najčudnijim muzejima u svijetu, neki od popisa nudili su i zagrebački Muzej prekinutih veza što je u nama simpatično proizvelo osjećaj ponosa. Uz njega, na listi se našao cijeli niz neobičnih ideja koje su pojedinci, kolektori, organizacije ili udruge pretvorili u muzeje. I da, svaki od njih nosi svoju priču. U nastavku pogledajte neke od zanimljivijih.

The Neon Museum, Las Vegas, SAD

U velikom dvorištu muzeja neonskih reklama u Las Vegasu krije se cijela jedna povijest showbusinessa. Upravo ovdje čuvaju se legendarni neonski natpisi i vizuali na kojima je ovaj grad kocke i sreće izgradio vizualni identitet. Osnovan je 1996. kao neprofitna organizacija koja želi očuvati i širiti kulturu neonskih znakova Las Vegasa te ujedno i educirati publiku. Ovdje ćete pronaći reklame iz 1930-ih pa sve do danas. Najupečatljivije su vjerojatno velika Hard Rock Cafe gitara poznatog lanca kafića ili pak znak Stardust hotela prodanog prije koju godinu, a jedan od dragocjenih primjeraka je i reklama za vjenčanje iz 1940.

Ovo su neki od najčudnijih muzeja u svijetu. Shvatite to kao poziv da ih posjetite! (фото 1)

International Toilet Museum, New Delhi, Indija

Ako se nađete uhvaćeni na ulicama glavnog grada Indije, u Međunarodnom muzeju toaleta Sulabh naći ćete puno slobodnih mjesta. Ovdje možete pogledati kolekciju nekoliko stotina WC školjki i sjedala koja datiraju čak iz 2500. godine prije Krista, a proširuje se na moderne elektroničke modele iz Japana, Južne Koreje i šire. Posjetitelji mogu pronaći kraljevske primjerke koje su koristili kraljevi i carevi iz srednjeg vijeka, kao i visoko uređeni cvjetni bazen kraljice Viktorije. Ako vam to nije dovoljno da biste se zabavili, pročitajte šaljive - iako nepristojne - viceve za koje je prostor za odmor prikladan.

Cup Noodles Museum, Osaka, Japan

Svi koji su posjetili Aziju znaju koliko su instant rezanci u plastičnim šalicama ozbiljna stvar, toliko ozbiljna da zaslužuje muzej. S oko 100 milijardi obroka godišnje koji se konzumiraju u cijelom svijetu, instant rezanci dokazuju itekako veliku prihvaćenost. Ovaj muzej sa sjedištem u Osaki posvećen je kralju rezanaca - legendarnom inventoru hrane Momofuku Andu. Ovdje možete prošetati tunelom obloženim povijesnim pakiranjima te naučiti kako je ovaj skromni lokalni proizvod iz 1958. godine s vremenom prerastao u globalnu senzaciju. Želite li dobiti praktično iskustvo? Iskušajte na vlastitoj koži originalni instant recept za Ramen piletinu koju je također izmislio Momofuku uz vodstvo kuhara ili budite kreativni s personaliziranim pakiranjima rezanaca u 5.460 kombinacija okusa.

Ovo su neki od najčudnijih muzeja u svijetu. Shvatite to kao poziv da ih posjetite! (фото 2)

International Spy Museum, Washington, SAD

Međunarodni muzej špijuna u Washingtonu je dosad najveća objavljena javna zbirka špijunskih artefakata koji bacaju svjetlo na jednu od najtajnijih profesija u svijetu. Mini kamere, krivotvoreni novac, prikriveno oružje i strojevi za šifre otkrivaju ulogu ljudske inteligencije i špijuna kroz povijest. Posjetitelji mogu sudjelovati u interaktivnim špijunskim avanturama te otkriti priče koje stoje iza najdojmljivijih svjetskih špijuna putem povijesnih fotografija i video intervjua.

Ovo su neki od najčudnijih muzeja u svijetu. Shvatite to kao poziv da ih posjetite! (фото 3)

The Dog Collar Museum, Leeds, Engleska

Impresivna kolekcija psećih ogrlica nalazi se u sklopu dvorcu u engleskom gradu Leedsu. Dvorac je pretvoren u povijesni muzej i može se razgledati svaki njegov kutak, sobe, dvorane te saznati što se sve ovdje događalo kroz povijest. Jedna od soba posvećena je spomenutoj impresivnoj kolekciji psećih ogrlica od kojih su neke stare i do 500 godina. Preko 130 rijetkih primjeraka psećeg "nakita" uključuje ogrlicu španjolskog mastifa iz tzv. "željeznog stada" iz 15. stoljeća koja bi se u to doba nosila radi zaštite od vukova i medvjeda koji su u to vrijeme lutali Europom.

Ovo su neki od najčudnijih muzeja u svijetu. Shvatite to kao poziv da ih posjetite! (фото 4)

Museo Subacuático de Arte (MUSA), Cancun, Meksiko

Izgrađen 2009. godine u plavim vodama oko meksičkog Cancuna točnije Isla Mujeresa i Punta Nizuca, podvodni Museo Subacuático de Arte (MUSA) sadrži preko 500 skulptura u prirodnoj veličini pričvršćenih za morsko dno. Umjetnost na dnu oceana ujedno je i umjetni greben posebno dizajniran za promicanje rasta koralja koji neprestano transformiraju vodeni krajolik. Rezultat je jezivo lijep vizualni prikaz interakcije ljudi s okolinom. Posjetitelji mogu istražiti muzej čamcem sa staklenim dnom, ronjenjem samo s maskom ili ronjenjem na bocu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više