Search

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo

Premijere, otvorenja i koncerti na omiljenim zagrebačkim lokacijama

Tekst: D.M.


Image: Facebook

Bilo da ste se (ponovno) odlučili isklesati tijelo, čitati više ili biti manje samokritični, držimo fige da vam se zamisli ostvare. No, za svaki dan koji vam se neće dati provesti u teretani ili biste jednostavno rađe plesali nego čitali, za vas smo pronašli 10 iznimno primamljivih događanja na kojima se nećete ni osjećati kao da zapostavljate svoju novogodišnju odluku.

Cinestar | Parazit | 2. siječnja

Četveročlana obitelj Ki-taeka je bliska, ali potpuno nezaposlena, pred njom je mračna budućnost. Sina Ki-wooa preporučuje njegov prijatelj, student na prestižnom sveučilištu, za dobro plaćeni posao podučavanja, te se nada da će tako imati redovite prihode. Sa svim očekivanjima svoje obitelji, Ki-woo odlazi u obiteljski dom na intervju. Stigavši u kuću gospodina Parka, vlasnika globalne IT tvrtke, Ki-woo susreće njegovu suprugu Yeon-kia, lijepu mladu damu. Ali nakon ovog prvog susreta između dviju obitelji, uslijedit će nezaustavljivi niz nezgoda.

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 1)

Sljeme | Snow Queen Trophy | 4. i 5. siječnja

Najbolje svjetske slalomašice i slalomaši tradicionalno će započeti godinu na zagrebačkom Sljemenu. Četrnaesti puta Sljeme će ugostiti žensku, a jedanaesti puta mušku utrku Audi FIS Svjetskog kupa ''Snow Queen Trophy''. Kao i ranijih godina sljemenske će utrke okupiti 150 svjetskih skijašica i skijaša te više od 400 članova ekipa iz oko 25 zemalja s četiriju kontinenata. Slalomske utrke vremenski su podešene tako da što više skijaških zaljubljenika posjeti Sljeme te se i ovog puta očekuje na tisuće navijača koji će zajedničkim snagama stvoriti prepoznatljivu atmosferu na oba natjecateljska dana.

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 2)

Galerija PM i Galerija Bačva | 40 godina art ljubavi Vlaste Delimar | 9. siječnja, 19:00

Od prvog samostalnog performansa Vlaste Delimar, održanog 1980. godine u Galeriji SC u Zagrebu (Transformacija ličnosti) prošlo je punih 40 godina. Svojim performansima, Delimar se na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni profilirala kao jedna od glavnih aktera performativne umjetničke prakse. Njezin prvi javni nastup 1979. godine, naziva Pokušaj poistovjećenja, u suradnji sa Željkom Jermanom, održanog u kultnoj Galeriji Podroom u Zagrebu, započelo je dugogodišnje propitivanje tijela, intimnosti, društvenog okruženja i ljudskih odnosa kroz provokativne i snažne performanse.

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 3)

Tvornica Kulture | Damir Avdić | 17. siječnja, 21:00

Novi album Damira Avdića je lucidno putovanje kroz bizarnosti današnjeg svijeta, u kojem je odsustvo svake empatije do čovjeka, kojeg već odavno ne vidimo kao bližnjega svoga, već isključivo kao suparnika i prijetnju, postalo vrlina, na planetu, na kojem je skoro osam milijardi ljudi i hrane za deset milijardi, svakodnevno gladnih preko osamsto milijuna, gdje ekonomskim migracijama nazivamo egzodus koji nam se u živo odvija pred očima, kao vrhunac cinizma, neoliberalnog kapitalizma, koji održavamo u životu, iz straha da ćemo izgubiti sve što nemamo, ali bi jednog dana mogli imati, jer tako nam svakodnevno govori isti, slikama koje gutamo s androida, kao zdravu prehranu, vitamine, blagostanje, što nas čuva od svijeta, koji u kolonama prolazi mimo nas, odbijajući shvatiti, da smo u koloni, koja čeka svoj red da krene, ka dark netu cinizma i ironije, koji udara po nama ekonomskim nasiljem i kao izlaz nam nudi da platimo fair trade cijenu, koja bi za, recimo, par farmerki, za koje je potrebno potrošiti više od sedam hiljada litara vode, iznosila naš život, u kojem smo sve mlađi s vana, truli iznutra, ''Radikalno šik'' ogoljava satirom i skida mrenu s očiju, kao Avdić distorziju sa svoje gitare.

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 4)

Zagrebačko kazalište mladih | H.E.J.T.E.R.I. | 18. siječnja

H.E.J.T.E.R.I. su drama o povratku, prijateljstvu i odrastanju. Oni su grupa prijatelja, postarijih milenijaca koji pokušavaju odrasti, donijeti odluke i držati ih se u svijetu u kojem su granice, karijere i međuljudski odnosi toliko tekući da im gotovo cure kroz prste. ''H.E.J.T.E.R.I.'' su hipsterska božićna rapsodija, emotivni after party i reunion u režiji Judite Gamulin. Ovom dramom autor Dino Pešut nastavlja se baviti generacijskim pitanjem, životnim odlukama koje bi označile zatvaranje jednog poglavlja i otvaranje novoga.

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 5)

Lauba | Fellini 100: Amarcord 18. i 19. siječnja, 18:00

Kultni film ''Amarcord'' iz 1973. godine, Fellinijevo najpoznatije djelo, prati razuzdanu skupinu likova koji tijekom fašističke vladavine žive u Riminiju, redateljevom rodnom mjestu. Film je osvojio Oscara za najbolji film na stranom jeziku, te ušao u filmsku povijest kao jedno od najvažnijih, najemotivnijih i najduhovitijih djela europske kinematografije. Program u Laubi otvara kviz s Moranom Zibar, na kojemu će sudionici imati priliku provjeriti svoje znanje o talijanskim neorealistima i proslavljenom redatelju, a nastavlja se izložbom ''Fellini i hrana''.

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 6)

MoFit | Sad, plesni sat | 19. siječnja, 18:30

Ples je prečica do unutarnjeg centra, prirodno umirivanje kaotičnog uma ili emocija koje nas valjaju. Osvještavanje istine sadašnjeg trenutka nije velika filozofija, ni naporan rad. Poput skidanja suvišne odjeće, kroz pokrete skidamo slojeve strahova, uvjerenja, neizraženih emocija i zakašnjelih reakcija dok ne dođemo do jednostavnog pitanja – što se događa SAD? Ne tražimo mir ni radost, ne tražimo smisao, ne tražimo ništa što već nije tu. Radionica je otvorena i iskusnim plesačima i potpunim početnicima. Tjelesna izdržljivost i talent za ples nisu bitni, znatiželja i spremnost na pokret jesu.

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 7)

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski |Mladi za mlade: Ivan Vihor | 23. siječnja, 20:00

Glazbenik Ivan Vihor dobitnik je prve nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo 2017., pobjednik Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić u Samoboru 2017. te dobitnik treće nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić 2018. Na svojem koncertu izvodit će djela Ludwiga van Beethovena, Franza Lista, Borisa Papandopula...

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 8)

Sax! | Buč Kesidi | 23. siječnja, 20:00

Krajem prošle godine, Buč Kesidi izbacio je radijski hit ''Nema ljubavi u klubu'', prvi singl s nadolazećeg drugog albuma pod nazivom ''Euforija'' koji obilježava prelazak benda na moderniji i više elektronički zvuk. Singl je naišao na veliki odziv publike kao i pozitivne kritike na svim regionalnim top listama. Ovim i sljedećim singlovima koji su izašli, ''Đuskanje ne pomaže'', ''TIHO'' i ''Subota'', Buč Kesidi nastavlja redefinirati vlastiti zvuk, ali i pomicati dosadašnja pravila domaće produkcije. Singlovi su izazvali veliku pažnju publike i bend svrstali među traženije izvođače iz regije.

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 9)

Muzej suvremene umjetnosti | Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma | 30. siječnja

Velika multimedijska izložba ''Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma", posvećena je slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru ove institucije osnovane 1953. godine, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Ovo su siječanjska događanja u Zagrebu kojima se veselimo (фото 10)

Leave a comment

više