Search

Pet dokumentaraca o moćnim ženama čije životne priče inspiriraju i gledaju se iznova

Pet dokumentaraca o moćnim ženama čije životne priče inspiriraju i gledaju se iznova

Filmovi vrijedni ‘bookmark’ liste

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Screenshot Netflix

Kako se to već u povijesti dogodi, tek prolazeći kroz potlačenost, degradaciju, rasizam i seksizam, neke se ključne stvari na kraju ipak mijenjaju. Za ovaj me tekst inspirirao dokumentarac o Jane Goodall poznatoj primatologinji i prvoj osobi koja je 1960. godine proučavala život čimpanzi u divljinama Tanzanije. I tada je bila ‘čudan’ slučaj ženske volje da proučava tu temu, da o tome piše i da boravi sama u prostranstvima afričke džungle, a nakon što su njezina istraživanja počela mijenjati dotadašnju percepciju znanstvenika, postala je sumnjiva jer je žena. Jane je ostala vjerna sebi sve dok se baš ta percepcija o njoj kao osobi slabijeg spola nije promijenila. Mnoge su ženske priče izazovne i inspirativne upravo u toj svojoj težini iz koje su izašle kao pobjednice preskočivši sve prepreke kako bi ostale vjerne onome što jesu i kamo žele ići. Pronašli smo još nekoliko životnih priča prema kojima su snimljeni odlični biografski dokumentarci koje vrijedi nanovo gledati.

"Jane"

National Geographic je 1960-ih godina poslao snimatelja da zabilježi inovativni rad Jane Goodall s čimpanzama u tanzanijskom Nacionalnom parku Gombe Stream. Goodall je bila izuzetna osoba koju je još u mladosti za suradnju odabrao revolucionarni paleontolog Louis Leakey zbog njezine ljubavi prema životinjama, pustolovnog duha i strpljenja. Fotograf i redatelj Hugo van Lawick kamerom je promatrao čimpanze, ali i Jane, snimivši više od 140 sati materijala na 16 mm filmu, koji se sve dosad čuvao u arhivima. Redatelj Brett Morgan pretvorio je taj materijal u nevjerojatni prikaz Jane Goodall u ranoj fazi njezine karijere. Ovo nije ni tradicionalni prirodoslovni film ni biografija nego romantični ep koji spaja Van Lawickovo snimateljsko umijeće, Goodallino rječito pripovijedanje i fantastičnu originalnu glazbu Philipa Glassa.

"Maya Angelou And Still I Rise"

Elokventna pjesnikinja, autorica, performerica, život Maye Angelou bio je ispresijecan borbom za građanska prava, protiv rasizma i predrasuda. "Still I rise" njezina je najpoznatija pjesma u čijim je stihovima sadržano sve za što se borila, a baš su tu pjesmu redatelji odabrali za naslov dokumentarca. Prva knjiga Dr. Maye Angelou, «Znam zašto ptica u kavezu pjeva», lansirala ju je u žarište književne pozornice te je postala međunarodni bestseler. Pojavila se i u brojnim dokumentarcima, emisijama i igranim filmovima, nagrađena je Predsjedničkom medaljom slobode i nominirana za Pulitzerovu nagradu, ali mnogima zanimljivo nikada nije bila predmet vlastitog igranog dokumentarca. Nakon što je živjela tako bogat i strastven život te bila svjedokom, kao i sudionicom, nekih od društveno najrazornijih razdoblja prošlog stoljeća, njena je životna priča izvanredno raznolika - bila je žrtva seksualnog napada kao maloljetnica, susretala se s rasizmom pripadnika Ku Klux Klana dok je živjela na Jugu te doživljavala brojne uvrede, a sve to na kraju ju je oblikovalo u snažnu aktivisticu za prava crnaca i žena u SAD-u.

"Mission Blue"

Oceanografkinja Sylvia Earle bila je prva ženska glavna znanstvenica američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu, ali ima još toga od toga. Njezina je životna misija: spasiti oceane od njegovih najvećih prijetnji, uključujući toksični otpad i ribolov. U ovom nagrađivanom Netflixovom dokumentarcu iz 2014. godine upoznajemo ženu koja je okrenula naopačke oceanski okoliš u trenutku kada su poljem dominirali muškarci. Danas ima 84. godine.

"He Named Me Malala"

U listopadu 2012. Malala Yousafzai ustrijeljena je zbog svojih stavova o pravu žena na obrazovanje u Pakistanu. Ovaj dirljivi dokumentarni film govori nam o nevjerojatno snažnoj priči o životu mlade aktivistice, od njezina djetinjstva do njene nepokolebljive borbe za ženska prava.

"Ladies First"

Indijka Deepika Kumari odrastala je uz razmišljanje da je djevojkama mjesto u kući, a ne na sportskom terenu. I unatoč tome što se rodila u siromaštvu u ruralnoj Indiji, gdje su ženska prava strogo ograničena, sa samo 18 godina postala je najbolja ženska natjecateljica na svijetu u atletskoj disciplini streličarstva. Ovaj dokumentarac kronološki prati njeno putovanje i pobjedu.

Leave a comment

više