Search

Pet najljepših tekstova pjesama Boba Dylana

Pet najljepših tekstova pjesama Boba Dylana

Zbog ovoga je Dylan zaslužio Nobelovu nagradu za književnost


Image: Buro247ru

Bob Dylan je kultna figura američke rock glazbe, a u 75 godina svog života osvojio je niz nagrada, od devet Grammyja do Pulitzera u 2008. godini, a prošlog je tjedna nagrađen i prestižnom Nobelovom nagradom

Čuvena Nobelova nagrada za književnost dodijeljena mu je za stvaranje poetskih slika koje je uveo u tradiciju američke glazbe. Njegov je doprinos glazbi, kao i poeziji koju je uz nju pisao, neosporan, a magazin Rolling Stone ga je proglasio drugim najvažniji glazbenikom u povijesti rock glazbe, odmah nakon Beatlesa. Ovdje vam donosimo pet pjesama s najzapamćenijim tekstovima koje je za njih napisao. 

Blowin' in the Wind (1963.)

Vjerojatno najimpresivnija Dylanova pjesma "Blowin' in the Wind" govori o smislu života i postavlja neka od temeljnih pitanja u životu svakog čovjeka. Tu su pjesmu kasnije prepjevali brojni Dylanovi prijatelji, pa čak i stariji kolege Duke Ellington, Neil Young, Stevie Wonder i Elvis Presley, a sam ju je Dylan izveo i 1997. za papu Ivana Pavla II. 

The Times They Are A-Changin' (1964.)

Ova je pjesma bila najveći hit na Dylanovom trećem albumu, a govorila je o promjenama u društvu i politici koje su se odvijale u tom periodu. Još je popularnija postala nakon ubojstva Johna F. Kennedyja, a kasnije su je prepjevali brojni glazbenici među kojima su Nina Simone, Peter, Paul, and Mary, Simon & Garfunkel, The Beach Boys, Joan Baez, Phil Collins, Billy Joel i Bruce Springsteen. Osim toga, pjesma se 2004. godine našla na ljestvici "500 najvećih pjesama svih vremena" magazina Rolling Stone. 

Like a Rolling Stone (1965.)

Na gore spomenutoj listi "500 najvećih pjesama svih vremena", ova je pjesma zauzela prvo mjesto. Ona govori o osjećajima otuđenosti i samoće koje je Dylan osjećao nakon svojih dugih turneja, ali i sveprisutnom materijalizmu. Tu, najveću pjesmu svih vremena, prepjevali su i neki od najvećih glazbenika svih vremena među kojima su David Bowie, David Gilmour, Cher i Rolling Stonesi. 

A Hard Rain's A-Gonna Fall (1962.)

Metafore koje uključuju zvukove i slike iz prirode bile su jedno od Dylanovih najdražih sredstava u pisanju pjesma pa tako i u ovoj. No, ova je pjesma formirana u obliku pitanja i odgovora u stilu škotskih pjesnika 17. stoljeća i balade "Lord Randall". Time je pjesma dobila kompleksniju poetsku dimenziju od onih koje je Dylan kasnije snimio, a njezin tekst spada u jedan od najvažnijih koje je napisao.

Subterranean Homesick Blues (1965.)

"Subterranean Homesick Blues" je još jedna Dylanova pjesma koja propituje smisao života. No, najzanimljiviji dio u priči o ovoj pjesmi jest spot u kojem mladi Dylan drži natpise s pojedinim riječima iz pjesme koje mijenja kako se one spominju tijekom razvoja pjesme.  

Related articles

Buro 24/7 Selection

više