Search

Premijere koje jedva čekamo u listopadu

Premijere koje jedva čekamo u listopadu

"5žena.com", "Ženski rukopis", "Varijacije o osjetnom", "Zašto baš ja?"


Image: Jelena Balić (5žena),
Damir Žižić (Varijacije o osjetnom),
promo

Zagrebačka kazališta su u novu sezonu zakoračila s mnogo novih i zanimljivih naslova

Iako smo već stigli do polovice listopada ostalo je još dovoljno vremena za pregled zanimljivih premijera koje nas očekuju do kraja ovog mjeseca. Evo što smo odabrali!

"5žena.com"
Gdje: kazalište Vidra
Kada: 27.listopada
Igraju: Nataša Dangubić, Daria Lorenci Flatz, Nataša Janjić, Nina Erak-Svrtan, Mia Anočić-Valentić

Premijere koje jedva čekamo u listopadu (фото 1)

Nakon premijera u Bilbau i Madridu 2002. godine, kada je ovu predstavu u samo dva tjedna pogledalo preko pedeset tisuća ljudi, ona je postala apsolutni hit koji se izvodio u mnogim zemljama. Na duhovit i autoironičan način kroz pet snažnih ženskih karaktera, razotkrivaju se svi aspekti ženskog pogleda na svijet. U njihovim ispovijestima padaju sve maske i raskrinkavaju se sve tajne muškaraca, seksa i muško-ženskih odnosa.

Po prvi puta u Hrvatskoj, u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Teatromana, domaća verzija ovog kazališnog spektakla bit će premijerno izvedena na daskama scene Vidra u režiji glumca čiji su autorski projekti već prepoznati kao naslovi koji ruše sve rekorde gledanosti, Renéa Bitorajca.

"Ženski rukopis"
Gdje: Hrvatsko narodno kazalište u Zagreb
Kada: 17. listopada

Premijere koje jedva čekamo u listopadu (фото 2)
Pavla Pećušak, Simona Unterajter i Ksenija Duran Krutova, tri članice baletnog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta, predstavit će svoja kraća koreografska djela u zajedničkoj baletnoj večeri pod naslovom "Ženski rukopis". Temeljno klasično baletno obrazovane, već godinama nastupaju u svim repertoarnim predstavama zagrebačkog Baleta, ostvarujući podjednako kvalitetne, zanimljive, osebujne i suverene kreacije u djelima klasičnog i suvremenog repertoara. Ovom predstavom zagrebački Balet nastavlja dobru tradiciju afirmiranja svojih članova koji su, osim plesom, zaokupljeni oblikovanjem pokreta, što se činilo i prijašnjih sezona u projektima pod nazivom Koreolabos ili Koreografske radionice, iz kojih su iznikle sve tri mlade koreografkinje. 

"Varijacije o osjetnom"
Gdje: Dom HDLU
Kada: 18. listopada u 14 sati
Plešu: Lana Hosni, Irena Mikec, Katarina Rilović, Irena Tomašić i Mia Zalukar

Premijere koje jedva čekamo u listopadu (фото 3)

Jedna od najistaknutijih autorica nove generacije hrvatske suvremene plesne scene Marjana Krajač predstavlja najnoviji plesni rad naziva "Varijacije o osjetnom". Nastavljajući istraživati prirodu plesa, njegovu istovremenu složenost i fragilnost, čiji je gradivni materijal tek toliko prisutan da bi u sljedećem trenutku bespovratno nestao, ovaj komad je minimalistička plesna izvedba između pokreta, zvuka i prostora. Ovaj trosatni rad u izvedbi pet plesnih umjetnica, koncipiran je kao suptilni poziv za ulazak u slojevito izvedbeno vrijeme, postepeno razlažući bogatu teksturu različitih plesnih svjetova.

"Zašto baš ja"
Gdje: Mala scena
Kada: 22. listopada

Premijere koje jedva čekamo u listopadu (фото 4)

Najnoviji projekt kazališta Mala scena, predstava "Zašto baš ja?", namijenjen je publici od 9 godina naviše, a nastao je u koprodukciji s danskim kazalištem Passepartout i švedskim Landskrona Teatrom, u kojem će biti i praizveden 17. listopada. Priča je to o trojici prijatelja čije specifične osobnosti, snovi i ne baš uvijek prikladno ponašanje, prijateljstvo stavljaju na kušnju. Jedan od njih jednostavno mora pobijediti, drugi uvijek mora biti u pravu, treći samo želi biti leptir... No, srećom, sva trojica na koncu pronalaze put prema svom unutarnjem mušketiru - drže se zajedno, poštuju međusobne razlike i na kraju opraštaju jedan drugome.

"Zašto baš ja?" je neverbalna predstava igrana u tragikomičnom, ozbiljnom i zabavnom univerzumu apsurdnih situacija i mjehurića intimnosti, nježnosti i podvala. Predstava će prvu izvedbu u Hrvatskoj imati 22. listopada u Maloj sceni, a prisustvovat će joj i danska kraljica Margareta II, koja po prvi put stiže u Hrvatsku u državni posjet na poziv predsjednika države Ive Josipovića. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više