Search

Stand-up nastupi koje trebate pogledati

Stand-up nastupi koje trebate pogledati

Jeff Ross, Louie, CK, George Carlin...

Tekst: E.G.


Image: Buro247 arhiva,
screenshot

Mnogi su se okušali u formi komedije, bilo da se radi o kratkim video uradcima ili stand-up nastupima, ali samo rijetki uživaju status istinskih ikona…

Koliko god se činilo banalnim ili ne pretjerano zahtjevnim, kvalitetne humoristične dosjetke nije jednostavno smisliti. Sjetite se samo koliko ste puta na televiziji gledali neku humorističnu seriju za koju vam nije bilo jasno zbog čega je dobila taj epitet. S druge strane, scenaristima i komičarima se nešto može učiniti urnebesno smiješnim, a publika na to jednostavno ne reagira. Situacija može biti i obrnuta, a viralni video uradci na internetu iznova dokazuju kako je ukus publike izrazito nepredvidiv. Ipak, postoje pojedinci čija je karijera trajala (ili još uvijek traje) desetljećima i koji su podjednako uveseljavali starije i mlađe generacije. Donosimo pregled nekih od najboljih stand-up komičara i njihovih nastupa, a neovisno o tome kakav humor preferirate, među njima ćete sigurno moći pronaći nešto po vašem ukusu.

Dave Chappelle

Svestrani Dave Chappelle se u karijeri bavio komedijom, glumom, produciranjem te pisanjem scenarija. Iako je glumio u poznatim komedijama (''The Nutty Professor''), a neke je i napisao (''Half Baked''), široj je javnosti postao poznat po svojoj sketch comedy emisiji, ''Chappelle's Show''. Serija se emitirala dvije godine, Chappellea se počelo nazivati komičarskim genijem, a uvršten je i na popis 100 najutjecajnijih komičara današnjice.

Kevin Hart

Kad se govori o utjecaju komičara koji trenutno rade i djeluju, nemoguće je ne spomenuti Kevina Harta, koji je najplaćeniji komičar svijeta prema pisanju časopisa Forbes. Priliku za proboj je dobio kad ga je redatelj Judd Apatow angažirao u svojoj seriji ''Undeclared'', a iako serija nije doživjela veći uspjeh, Hart je vrlo dobro znao iskoristiti primljeno iskustvo te se nastaviti razvijati u smjeru stand-upa.

Louis CK

Američki komičar mađarskog podrijetla spada u najnagrađivanije američke komičare. Karijeru je počeo u emisijama velikana poput Davida Lettermana i Conana O'Briena, a danas je vlasnik šest nagrada Emmy. Njegovi najpoznatiji autorski projekti su serije ''Louie'' te ''Horace and Pete'', koje donosi njegov prepoznatljivi crni humor koji obiluje bizarnim anegdotama.

Ricky Gervais

Jedan od omiljenih britanskih komičara, lako je stekao obožavatelje po cijelom svijetu. Može se pohvaliti osvajanjem nagrada kao što su BAFTA, Zlatni globus i Emmy. Poznat je po svojim genijalnim stand-up nastupima, a u svu raskoš njegovog talenta su se mogli uvjeriti svi koji su pogledali britansku verziju kultne serije ''The Office''.

Jeff Ross

Pojavljivao se u mnoštvu televizijskih filmova i serija, radio je na crtanim filmovima, režirao dokumentarac o američkim vojnicima u Iraku, ali javnosti je najpoznatiji po svojim nastupima u ''Comedy Central Roasts'', koji su mu osigurali i nadimak The Roastmaster General, budući da je svojim fantastičnim dosjetkama uvijek savršeno pogađao svoje ''žrtve''.

Chris Rock

Svakako jedan od najpoznatijih komičara na svijetu, karijeru je započeo pojavljivanjem u manjim filmskim ulogama, dok je poznatiji postao tek nakon što se pridružio ekipi emisije ''Saturday Night Live''. Proglašen je petim najutjecajnijim komičarom svijeta, osvojio je nagrade Emmy i Grammy, a može se pohvaliti i vođenjem dodjele nagrade Oscar.

Amy Schumer

Kao i u većini drugih profesija, i u stand-up sferi je ženama teže uspjeti. Amy Schumer predstavlja pozitivan primjer koji govori o tome koliko je važno biti ustrajan. U svojim se nastupima često referira na nerealnu sliku žena koje modna industrija nameće, ali i razbija stereotipe o rodnim ulogama. Na Forbesovoj listi najplaćenijih komičara, zauzela je visoko četvrto mjesto.

Bernie Mac

Prerano preminuli komičar, zauvijek će ostati zapamćen kao jedan od najboljih u svom poslu. Kao i većina drugih komičara, okušao se u glumačkim vodama, a najpoznatija uloga mu je ona u filmu ''Oceanovih 11''. Što se tiče žanra komedije, njegova serija ''The Bernie Mac Show'' mu je osigurala dvije nominacije za nagradu Emmy, a Comedy Central ga je uvrstio na popis 100 najboljih komičara.

George Carlin

Niti jedan popis najboljih stand-up komičara ne može proći bez George Carlina. Čak i oni koji ne prate stand-up scenu, znaju za barem poneku njegovu dosjetku ili analogiju. Svojim je ciničnim komentarima o religiji i društvu osvojio obožavatelje koji su znali cijeniti njegovu provokativnost i inovativnost.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više