Search

Tri genijalne izložbe zbog kojih se isplati kupiti last minute kartu za London

Tri genijalne izložbe zbog kojih se isplati kupiti last minute kartu za London

Radi se o legendarnim opusima vrhunskih umjetnika

Tekst: D.M.


Image: Centre Pompidou,
Alexander McQueen,
Tim Walker Studio

Ozimskim praznicima i putovanjima zasigurno mislite otkad ste se vratili s ljetnog odmora. Ako ste čekali posljednji trenutak, a svejedno još uvijek, razmaženi izborom, niste kupili last minute karte, preporučamo vječni klasik - London. Naime, tri londonske galerije prikupile su tri legendarna opusa, a propustiti ih, kad već idete, bila bi prava šteta!

Dora Maar u Tate Modernu

Tate Modern od 20. Studenog 2019. do 20. ožujka 2020. predstavlja prvu retrospektivu radova Dore Maar, jedne od najčuvenijihumjetnica hrvatskog podrijetla. Kolekcija sadrži više od 200 radova u mediju fotografije i fotomontaže i neka od najpoznatijih surealističkih dijela. Oko 1931. godine Maar je s filmskim dizajnerom Pierreom Kéferom osnovala studio specijaliziran za portretiranje, modnu fotografiju i oglašavanje. Djela otkrivaju Maarin inovativni pristup u stvaranju slika scenskim postupkom, fotomontažom i kolažom. Upečatljive gole studije poput one poznate manekenke Assie Granatouroff otkrivaju i kako su se fotografi poput Maar počeli infiltrirati u relativno tabuizirane žanrove poput erotike i akta.

Tri genijalne izložbe zbog kojih se isplati kupiti last minute kartu za London (фото 1)

Alexander McQueen u galeriji Alexander McQueen butika

Spektakularni vrt haljina otvoren je za posjetitelje od 30. studenog 2019. u prostoru na najvišem katu Alexander McQueen butika u londonskom Old Bond Streetu. U izložbu Sarah Burton, koja kao i legendarni McQueen ne prestaje pronalaziti inspiraciju u cvijeću, pod nazivom ''Roses'' uvodi nas McQueenov citat:

''Sve što radim povezano je s prirodom na ovaj ili onaj način'', a zatim nastavlja kroz pregršt haljina od kojih je svaka inspirirana formom cvijeta. Izložba Roses koncipirana je oko dva finalna djela - ''Red Rose dress'' i nezaboravne krinoline prekrivene prezerviranim cvijećem iz kolekcije Sarabande koja je lovila uzdahe još pri premijernom izlazu 2007. godine.

Tri genijalne izložbe zbog kojih se isplati kupiti last minute kartu za London (фото 2)

Tim Walker u galeriji Michael Hoppen

Mjesec dana nakon otvorenja izložbe u V&A muzeju, 25. listopada 2019. galerija Michael Hoppen ugostila je izložbu celebrity portreta pod nazivom ''Wonderful People'' čiji je autor poznati modni fotograf Tim Walker. Izložba je otvorena do 25. siječnja 2020., a sadrži radove iz cijelog, 25-godišnjeg opusa legendarnog fotografa. Među uhvaćenim profilima nalaze se Tilda Swinton, Margaret Atwood, Marion Cotillard i Timothée Chalamet.

Tri genijalne izložbe zbog kojih se isplati kupiti last minute kartu za London (фото 3)

 

 

Leave a comment

više