Search

Vodič kroz kulturna događanja: Slavonija

Vodič kroz kulturna događanja: Slavonija

Ljeto 2015.


Image: PR / Facebook profil

Vodimo vas kroz zanimljiva kulturna zbivanja koja će se ovog ljeta događati u Slavoniji...

Vrijeme je godišnjih odmora, ali i fenomenalnih događanja koja će uljepšati vaše slobodno vrijeme. Narednih nekoliko mjeseci moći ćete uživati u raznim kulturnim i zabavnim sadržajima u različitim gradovima diljem Hrvatske. Druga na listi našeg vodiča za kulturna zbivanja jest Slavonija. Mirna Slavonija koju krase predivne ravnice u ljetnim mjesecima postaje pravo kulturno središte koje okuplja brojne umjetnike, glazbenike i filmofile. Stara Tvrđa u Osijeku ili pak filmski Vukovar spremni su za dugo toplo ljeto.

Vodič kroz kulturna događanja: Slavonija (фото 1)

Krajem lipnja i u prvoj polovini srpnja u staroj Tvrđi u Osijeku održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Od 29.6. – 21.07. trajat će manifestacija Osječko ljeto kulture koje će se odvijati upravo na njenim trgovima i ulicama. Tako će njen barokni ambijent ukrašavati brojne kazališne predstave, umjetničke performanse, izložbe, koncerte te književne i filmske večeri. Naravno, poseban se naglasak stavljen je na predstavljanje domaćih osječkih umjetnika, a najavljeni su i nastupi gostiju iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. 

Vodič kroz kulturna događanja: Slavonija (фото 2)

Ono što će razveseliti sve filmofile jest vijest da će svakog zadnjega petka u lipnju, srpnju i kolovozu u središtu grada puštati projekcije najpoznatijih filmova. Nekoliko je lokacija gdje će se u odličnoj atmosferi moći pogledati dobar film, a to su centralna pozornica na Trgu Ante Starčevića, pozornica na Trgu slobode, u Kapucinskoj ulici te na šetnici uz Dravu.

Vodič kroz kulturna događanja: Slavonija (фото 3)
Osim po beskraju predivnih ravnica Slavonija je poznata i po obilju sijena i slame koja upotpunjuju pejzaž ovog kraja. A kako izgleda slama kao umjetničko djelo, možete provjeriti na Slama Art festivalu od 1. do 31. srpnja. Festival spaja kulturnu baštinu koristeći prirodne resurse i promovirajući načela održivog razvoja. Slama okuplja umjetnike koji u umjetničkoj koloniji tjedan dana stvaraju skulpture od slame, a vrhunac događaja je festival otvoren za javnost i spaljivanje centralne skulpture te prigodni popratni program.

Vodič kroz kulturna događanja: Slavonija (фото 4)

Svi znamo da su najveći rokeri na našoj sceni upravo Slavonci. Tako će u petak, 19. lipnja u dvorištu Vege početi 12. Urban Fest Osijek. Uz nastup ponajboljih neafirmiranih bendova iz regije, na festivalu će nastupiti i tri headlinera – Zabranjeno pušenje, Let 3 i TBF. Brojne koncerte ugostit će velika pozornica u dvorištu Vege. Ovaj je festival besplatan, a program će trajati od 20 h pa sve do 2 h u noći. Svi željni dobrog zvuka ovaj događaj moraju zabilježiti na svojoj karti užitaka ljeta 2015. godine.

Vodič kroz kulturna događanja: Slavonija (фото 5)

Ako vam se sviđa suvremena scena Osijeka, moći ćete i u kolovozu uživati u urbanoj atmosferi grada. U razdoblju od 19. do 23. kolovoza održat će se 16. Pannonian Challenge festival na površini na lijevoj obali rijeke Drave. Pannonian Challenge je najraširenije tradicionalno natjecanje u ekstremnim sportovima u regiji. Svake godine okuplja sve veći broj gledatelja i natjecatelja, iznosi glavnih novčanih nagrada rastu,  a pojavljuju se sve veće face iz BMX i skejterskog svijeta. Većina ljudi koja je jednom posjetila Pannonian Challenge odlučila je dolaziti svake godine. Ovo je odlična prilika da upoznate ljude iz cijelog svijeta različitih godina, nacionalnosti, životnih stilova i glazbenog ukusa na jednom mjestu.

Vodič kroz kulturna događanja: Slavonija (фото 6)

Ako svratite u Vukovar, ondje vas očekuje sad već tradicionalni filmski festival. Deveto izdanje Vukovar Film Festivala održat će se od 24. do 29. kolovoza osim u Vukovaru, i u Iloku, Županji, Borovu te Vinkovcima. Program Festivala obiluje kvalitetom, raznolikošću i atraktivnošću filmova koji su netom bili prikazani na vodećim svjetskim festivalima u Cannesu, Berlinu, Sundanceu. Festival prikazuje filmove iz podunavskih i susjednih zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Ukrajine te je jedini festival koji se održava, doslovce, na Dunavu. U konkurenciju se primaju dugometražni igrani, kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi, a žiri dodjeljuje nagrade u sve tri kategorije. Osmo izdanje donosi i 10 popratnih filmskih programa. Ovo će zasigurno biti zanimljivo ljeto u Slavoniji.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više