Search

Vodič kroz kulturna događanja: hrvatski otoci

Vodič kroz kulturna događanja: hrvatski otoci

Ljeto 2015.


Image: Tz navedenih gradova / Marko Boko / Dubrovnik on my mind facebook arhiva / Filip Trezner

Vodimo vas kroz zanimljiva kulturna zbivanja koja će se ovog ljeta događati na prekrasnim hrvatskim otocima...

Šetajući gradovima diljem Hrvatske otkrili smo bogat kulturni sadržaj koji će ispuniti vaše ljetovanje na jadranskoj obali. Na red su došli hrvatski otoci. Kulturni program hrvatskih otoka zasigurno će još više ugrijati duge ljetne dane. Ako ste svoj godišnji odmor planirali iskoristiti isključivo ljenčareći, brojni festivali, fešte ili pak izložbe mogli bi promijeniti vaše planove. Mi vam predstavljamo neke manifestacije koje ne smijete zaobići.

Vodič kroz kulturna događanja: hrvatski otoci (фото 1)

Jedan u nizu mnogobrojnih otoka koji krase modri Jadran jest otok Cres. Otok duge povijesti i kulture ovog ljeta priprema nekoliko zanimljivosti koje možete popratiti. Do 15. srpnja u prostorijama Creskog muzeja možete pogledati izložbu "Podvodna arheološka nalazišta lošinjskog arhipelaga" i saznati tajne koje skrivaju dubine Jadranskog mora. Oni koji uživaju u filmskim noćima i obožavaju dobre festivale, na Cresu će se od 10. do 11. srpnja održati Festival dokumentarnog glazbenog filma. Jedinstveni regionalni festival dokumentarnog glazbenog filma premijerno će se održati upravo na ovom otoku. Žanrovski definiran, obogaćen brojnim popratnim događanjima (izložbe slika, fotografija, plakata, radionice dokumentarnih filmova, promocije knjiga, koncerti), vrlo brzo je postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i susjednim državama. A od 4. do 27. kolovoza počinju još jedne Creske kulturne večeri, odnosno glazbene kulturne večeri koje će se, po programu koji možete pogledati na stranici Turističke zajednice Cres, održati u atriju samostana sv. Frane. Koncerti počinju u 21:00 h.

Vodič kroz kulturna događanja: hrvatski otoci (фото 2)

Jedan od najsunčanijih otoka koji domaći i strani turisti jako vole zasigurno je otok Brač. Najveći otok u Dalmaciji pun je zanimljivih događanja tijekom cijelog ljeta. Onih kulturnih, ali i zabavnih sadržaja koji često idu jedno uz drugo, a tim ispreplitanjem spajaju se različite generacije što daje poseban šarm ovom otoku.  Okosnicu Bolskoga lita čine stalna događanja poput manifestacije Bolska litnja noć, a predstavljaju gastronomsko-glazbeni program na rivi svakog tjedna, zatim bogati i od gostiju uvijek posjećeni Ciklus klasičnih koncerata u Dominikanskom samostanu, također jednom tjedno. Cjelokupni program možete pogledati ovdje, a mi ćemo izdvojiti one koje morate posjetiti ako ste ovo ljeto na Braču. Svaku večer ovog ljeta održat će se ciklus klasične glazbe, a program će upotpuniti umjetnici iz cijele Hrvatske. Za sve filmofile od 23. do 25. kolovoza u posjet Bolu dolazi Festival mediteranskog filma Split, a dio programa održavat će se u Centru za kulturu Bol. Ono što daje ovom otoku dašak urbanog zasigurno je manifestacija Grafiti na gradele, gdje će se otoku dodati malo boje iz sprejeva i ruku genijalnih umjetnika street art scene. U urbanoj atmosferi uživat ćete od 27. do 29. srpnja, a kako će se i koji dan što odvijati, pogledajte ovdje.

Vodič kroz kulturna događanja: hrvatski otoci (фото 3)

Ako vas put odvede na sunčani Hvar, ondje ćete osim u ljepoti prirode, uživati i u kulturnom sadržaju koji je spreman za vas. Tijekom srpnja i kolovoza na otoku Hvaru možete doživjeti 54. hvarske ljetne priredbe. Na stranici Turističke zajednice Hvar nalazi se cjeloviti program u kojem možete pronaći nešto za sebe. Tijekom Ljetnih priredbi gradom će se širiti zvukovi jazza, saksofona, klapskih pjesama, ali i kazališnih predstava koje će ugrijati ljetnu atmosferu do maksimuma. A za sve ljubitelje elektronske glazbe, na Hvaru u Amfora Grand Beach Resortu, održat će se Festival glazbe 14. srpnja.

Vodič kroz kulturna događanja: hrvatski otoci (фото 4)

Korčula je također ispunila ljetne mjesece kulturnim programom i događanjima pa tako za vrijeme svog boravka možete uživati u brojnim atraktivnim događanjima. Osobito za ljetnih mjeseci, grad je prepun pozitivne energije koja oduševljava svakog gosta. Tako će se u gradu Korčula održati Međunarodni Marko Polo Festival pisme i vina, koji će trajati od 16. do 18. srpnja, a dan nakon održat će se Festival vina Crni otok – bijela vina, gdje ćete moći kušati vina iz cijele Hrvatske, ali ono koje je u centru pažnje vino je iz ovog kraja. A svakog utorka možete uživati u koncertima klasične glazbe u crkvi sv. Marka u gradu Korčula s početkom u 21 h. Ponedjeljak i četvrtak su rezervirani za tradicionalno izvođenje mačevalačkog plesa moreške. U Veloj Luci održat će se međunarodni festival Open Jazz Festival koji će dati poseban ljeti ritam ovom gradu. 

Vodič kroz kulturna događanja: hrvatski otoci (фото 5)

Uputite li se na otok Rab, pokušajte na ovaj sunčani otok doći za vrijeme Rapske fjere. Tradicionalna je to proslava u čast kralja Ljudevita Velikog koji je oslobodio Rab od mletačke vlasti, a na tri dana cijeli otok se seli u srednji vijek. Vitezovi šeću ulicama iščekujući turnire, razni obrtnici i umjetnici otvaraju vrata svojih ateljea, samostreličari pokazuju svoju vještinu u natjecanju, glazba dopire iz svakog kutka. Hrana se sprema na ulicama, po drevnim receptima sačuvanim od prve fjere, organizirane davne 1364. godine. Nekada davno fjera je trajala 14 dana, a danas se održava unutar zidina starog grada od 25. do 27. srpnja sa završnom feštom na dan sv. Kristofora. Ovaj grad tijekom cijelog ljeta pratit će zvuci klasične glazbe u sklopu Rapskih glazbenih večeri koje se od 1985. godine održavaju tijekom ljetnih mjeseci u Rabu. U okviru ove manifestacije svakog se ljeta održi 12 do 14 koncerata u crkvi sv. Križa, u prostoru sv. Ivana Evanđeliste i u Kinu Rab, a nastupaju renomirani glazbenici iz Hrvatske i inozemstva.

Vodič kroz kulturna događanja: hrvatski otoci (фото 6)

Otok Lokrum ove godine ugostit će brojne glazbenike koji će dati ritma okolici Dubrovnika. U sklopu Lokrumskih glazbenih večeri, koje počinju 21. srpnja, kada nastupa Maksim Mrvica, dan kasnije, 22. srpnja, gostuju Tri Dive – Gabi Novak, Radojka Šverko i Tereza Kesovija – dok 23. srpnja nastupa violinski virtuoz, Stefan Milenković. U kolovozu će pak nastupiti Perpetuum Jazzile koji će zagrijati publiku 15. kolovoza, a 17. kolovoza nastupa MassimoBogat program kulturnih događanja na sunčanim otocima možda i promijeni vaše planove te vas privuče na jednu od spomenutih destinacija.

Vodič kroz kulturna događanja: hrvatski otoci (фото 7)Izvor:http://www.buro247.hr/kultura/buro-izbor/vodi-kroz-kulturna-dogadanja-juzna-dalmacija.htmlIzvor:http://www.buro247.hr/kultura/buro-izbor/vodi-kroz-kulturna-dogadanja-juzna-dalmacija.html

Related articles

Buro 24/7 Selection

više